Hesabım
    Berivan Tartışmasında Son Nokta

    Türkiye’de gösterimi yasaklı olup, 64. Cannes Film Festivali’nde sinema gösterimi yapılmış gibi lanse edilen Berivan filmi hakkında, festivalin Türk çadırından sorumlu olan Ankara Sinema Derneği’nden resmi açıklama geldi…

    Geçtiğimiz aylarda hakkında çıkan sansür kararı ve yurt dışındaki başka ülkelerde gösterimi üzerine tarafsız haberlerini yaptığımız, Aydın Orak'ın Berivan filmi hakkında geçtiğimiz günlerde yeni bir tartışma alevlendi. Yönetmen Orak, 64.’sü geçtiğimiz Mayıs ayında düzenlenen Cannes Film Festivali’nde filminin gösterildiğini ve tanıtım kataloğunda yer aldığını iddia etti. Ardından gelen Kültür Bakanlığı açıklamasında filmin herhangi bir şekilde Türkiye’nin temsilcisi olarak Cannes Film Festivali’ne yollanmadığı ve gösterimin yapılmadığı belirtildi.

    Festivaldeki Türk standı ve dağıtılan tanıtım kataloğu hakkında detaylı bilgisi olmayan basın tarafından büyüyen tartışmaya Ankara Sinema Derneği, basın açıklaması yaparak son noktayı koydu. Altında Ahmet Boyacıoğlu’nun imzası olan açıklamayı sizlerle paylaşıyoruz:

    "Berivan Filmi  ve Cannes Film Festivali Türkiye Standı Hakkında

    Aydın Orak'ın yönettiği Berivan adlı belgeselle ilgili basında çıkan yazıları büyük bir şaşkınlıkla takip ediyoruz. Yönetmenin ”Türkiye'de yasak, Cannes'da Türkiye'yi temsil ediyor" savıyla ortaya attığı iddialar, konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmayan basın mensuplarının yorumlarıyla da daha tuhaf bir hale geliyor.

    Önce gerçekler:

    1.    Cannes Film Festivali'nde açılan Türkiye standının organizasyonu T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü tarafından Ankara Sinema Derneği'ne verildi.

    2.    Stand için hazırlanan kataloglar, dvdler, broşürler Ankara Sinema Derneği tarafından hazırlandı.

    3.    Berivan, belgesel ve kısa filmler kataloğunda yer alan 79 filmden bir tanesidir.

    4.    Filmler alfabetik olarak sıralandığından Berivan adlı film kataloğun ikinci sayfasında (yönetmenin iddia ettiği gibi birinci sayfa değil) yer almaktadır.

    5.    Temsil nedir?

    Filmin Cannes Film Festivali'nde Türkiye'yi temsil ettiğini ve gösterildiğini belirten haberler basında yer aldı. Türkiye'yi bu yıl Cannes Film Festivali'nde temsil eden ve gösterilen filmler, yarışmada yer alan Nuri Bilge Ceylan'ın Bir Zamanlar Anadolu'da ve Ömer Lütfi Akad'ın Hudutların Kanunu adlı filmleridir. Resmi olarak Cannes Film Festivali'nin programında yer almayan bir filmin festivalde gösterilmesi mümkün değildir. Ayrıca stantta, hiçbir film gösterimi hiçbir şekilde yapılmamaktadır. Temsiliyet, yalnızca Festivalin resmi programına alınan filmlerle gerçekleşir.

    6.    Berivan'ın yönetmeni Aydın Orak basına yaptığı açıklamalarda "Dışarıya 'demokrat görünmeye' çalışıyorlar. Aynı belgeseli Türkiye'de yasaklıyorsunuz daha sonra Türkiye'yi temsil ediyormuş gibi dışarıda gösteriyorsunuz. Nasıl bir çelişkidir ben de anlayamadım." diyor. Reklamın iyisi kötüsü olmaz, reklam reklamdır. Sayın Orak bir film çekmeyi becerebilmiş ama "temsiliyet" sözcüğünün anlamını bilmiyor. Basın mensubu arkadaşlarımız da olayı araştırmadan haber yapıyorlar.

    Bu yazıyı Alin Taşçıyan'dan bir alıntı ile bitirmek istiyoruz:

    "(...)Öte yandan "Berivan"ın yönetmeni Aydın Orak'ın Birgün'e yaptığı açıklamaları da çok yadırgadım, doğrusu. 4 Ağustos tarihli gazetede "Türkiye'de yasaklı, Cannes'da Türkiye'yi temsil ediyor" diye bir başlık varCannes'daki stantta "Berivan"ın sergilendiği yazıyor! Öncelikle görmeyenler için açıklayalım bu stand bir odadan ibaret, içeride "sergilenen" film falan yok. Olay "Berivan"ın Türkiye'den neredeyse bütün uzun metraj, belgesel ve kısa filmler hakkında bilgi verilen ve filmlerin alfabetik sıraya konduğu katalogda yer almasından ibaret. Aynı şekilde film kliplerinden oluşan DVD'ler hazırlanıyor. Yapımcılar, ilgilenen sinemacılara stanttaa dağıtılsın diye filmlerinin DVD kopyalarını da veriyor. Ne bir temsil söz konusu ne bir sergilenme.

    Ayrıca Mayıs ayında yapılan bir etkinlik için katalog ve diğer malzemeler elbette en geç Nisan ayında tamamlandığı için "Berivan" da sansüre uğramasına rağmen bu haktan mahrum

    kalmamış işte, ne güzel!  İnsan memnun olması gereken bir durumu da siyasi reklam malzemesi yapmamalı."

    Ahmet Boyacıoğlu

    Ankara Sinema Derneği Başkanı"

    Beyazperde'nin notu:

    Beyazperde.com olarak bu sene yerinden takip ettiğimiz Cannes Film Festivali’nde Türkiye'yi temsilen sadece Nuri Bilge Ceylan’ın Bir Zamanlar Anadolu'da'da ve Ömer Lütfi Akad'ın Hudutların Kanunu adlı filmlerinin gösterildiğine bizzat şahit olduk. Ayrıca, yerli ve yabancı basını bilgilendirmek için kurulan Türk standında, basılan tanıtım kitapçığının dağıtımı ve hazırlanan DVD'den gösterilen kısa tanıtım klipleri dışında hiçbir Türk filmine özel gösterim düzenlenmediğini biz de ifade edebiliriz.

    Umarız Berivan filmi üzerine yaratılan bu kafa karışıklığı en kısa zamanda son bulur...

    facebook Tweet
    Öneriler
    Back to Top