Hesabım
    Pera Film'de Deneysel Sinema!

    Siyah Işık: Film'in Temelleri...

    Pera Film, 18 - 19 Haziran 2011 tarihleri arasında "Siyah Işık: Film'in Temelleri" başlıklı deneysel sinema programını sunuyor. Lowave işbirliğiyle Label Ombres tarafından hazırlanan bu derlemeyle, kısa filmlerin dijital versiyonları izleyiciye sunulacak. Deneysel seçkide bilim kurgu, alternatif sinema ve soyut sanat gibi farklı türlere uzanan 5 kısa film ye

    Seçkide yer alan filmler siyah beyaz bir evrenin ortak ortamında birlikte var oluyor. Programda yer alan sanatçılar sanatsal duyarlılıklarını, film temelli ışık tekniklerini (16 mm filmler, süper 8, fotoğraf, karanlık oda) kullanarak ifade ediyorlar.

    Programın toplam süresi 55'

    18 Haziran Cumartesi 18:00

    19 Haziran Pazar 15:00

    Gösterimi yapılacak filmler:

    RÜZGARLARIN GÖVDESİ

    MIKAEL RABETRANO

    FRÉDÉRIC D. OBERLAND

    Fransa 2004 / 16mm / Super 8 / video / siyah beyaz / 20'

    Yönetmen: Mikaël Rabetrano, Frédéric D. Oberland

    Yazar: Mikaël Robetrano

    Özgün müzik ve ses tasarımı: Frédéric D. Oberland

    Görsel ve sese ilişkin unsurlardan yararlanan duyarlı bir akusmatik deneyim olan Rüzgarların Gövdesi, heterofonik ve radikal bir film. Kar, metal, rüzgar, belirsiz fısıltılar, sis, gürültü ve çocukluğun içinden bir gece yolculuğu. Bazen çığlıklar duyuyoruz. Kuşların dilinde konuşuyoruz. Kulak verin ve gevşeyin. Gözlerinizi kapatmanıza gerek yok.

    KRİSTALİN

    CAROLE ARCEGA

    Fransa / 2002 / 16mm / renkli / 7'

    Yönetmen: Carole Arcega

    Müzik: Franck Rochard

    Kristalin, sinemanın görselliğini unutturup insanı film şeridine götüren bir çalışma ve burada film artık canlı bir organ. Kötü tanrıların, ötekilerin, yeraltındakilerin eğlencelerini konu alıyor. Başlangıçta, Serrano'dan yarı saydam inek kanına kadar, baloncuklar mukusa yapışık duruyor. Ardından her şey, tıpkı bize hücreleri ve amipleri çizdirdikleri biyoloji derslerinde kullandığımız mikroskoplarda olduğu gibi canlanıyor. Fosforla aydınlanmış minik bir cehennemde kemikler, timsahlar, masumların mezarlıkları, ihtiraslı keşişlerin cezaları, sodomistler ve karşılarına yalancı şahit çıkarılanlar. Odun toplayıcıların, cadıların devri, Rönesans dönemidir bu. İneğin mukusu katılaşmıştır; örümceğin salgısıysa uzun, yumuşak şeritler oluşturmuştur.

    ELEZ

    MIKAEL RABETRANO

    Fransa / 2002 / 16mm / siyah beyaz / 2'

    Yazar: Mikaël Rabetrano

    Yönetmen: Mikaël Rabetrano

    Plastik Müdahale: Mikaël Rabetrano

    Müzik: Frédéric D. Oberland

    Yorumlayan: Mélanie Madhère

    Kamera kullanılmadan hazırlanmış bir film olan Elez, filmin fotografik formunu yeniden tanımlıyor. Siyah film şeridi, ışıklı masa üzerine yatay şekilde yerleştiriliyor. Sinemacı; kaligraf, ressam ya da heykeltıraş oluyor. Işığı ortaya çıkarmak için kimyasal emülsiyonla uğraşıyor. Projeksiyon sırasında, gölge çizgileri dikey olarak çekiliyor ve görüntüler arasına durmaksızın girerek bir ışın süresi boyunca perdenin tüm yüzeyini istila ediyorlar: bedenlerimiz iki dakikalığına askıya alınıyor. Sonik dalga ve katıksız görsel enerjiyle dolu elektriklenmiş bir kara iskelet olan bu film, bedenden bir iz ve yazının ilk anı.

    MAKULA

    CAROLE ARCEGA

    Fransa / 2004 / 16mm / siyah beyaz/ 16'

    Yönetmen: Carole Arcega

    Yorum: Carole Arcega

    Müzik: Sébastien Cros

    Fotoğraf: Sébastien Cros

    Genellikle retinanın merkezine yakın sarı bir nokta olarak bilinen makula, görsel algının en keskin olduğu yerdir. Işığa duyarlı bir cisim karanlıktan çıkıp ışıkla yanar. Bu dünyaya duyarlı, tenden emülsiyon; filmle nihai birleşimine dek çeşitli plastik aşamalardan geçer. Temizlenmiş, ovalanıp parçalanmış, boyanmış ve kamufle olmuş halde, son sinematografik mutasyonunu gerçekleştirmek üzere doygunluğa sürüklenir. Beden, değişerek film malzemesinden ayrışması imkansız yeni bir form alır. Neyin neye dönüştüğünü, sanatçı film malzemesi haline mi geldiğini, yoksa pellis ya da peculla mı olduğunu kimsenin anlayamadığı bir mutasyonun hikayesi. Yoksa tam tersi mi? Işığa duyarlı bir varlık mı, filmden yapılmış canlı bir zar mı?

    TABULA RASA

    SEBASTIEN CROS & CAROLE ARCEGA

    Fransa / 2005 / 10'

    Super 8 üç katmanlı sahne performansı

    Yönetmen: Sébastien Cros

    Plastik müdahale: Carole Arcega

    Müzik: Sébastien Cros

    Üç parçalı bir projenin ikinci bölümü olan Tabula Rasa'nın Nocte'yi izleyen temel unsuru, aynı planı sürdüren bir performans: Siyah beyaz bir makaradan gelen görüntüler, ikili bir ekranda, her projeksiyonda maddenin yeniden yaratıldığı üçüncü bir ışınla yansıtılıyor. Avrupa'nın yıkıntılar atlasını kateden düşsel bir yolculuk, zamanda melankolik bir gezinti ve izlere, kalıntılara, yokluklara, taşlara ve toza bir bakış.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Back to Top