14. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali bu yıl 30 ülkeden 68 yönetmenin filmleriyle, erken ve zorla evliliklerden ataerkil iktidara, çocuk haklarından siyaset tarihine, sömürgecilikten anne-kız ilişkisine dek pek çok konuyu gündeme getirecek. Bu konulardan biri de uluslararası kadın ticareti.
Dünyada, uyuşturucu ve silah kaçakçılığından sonra üçüncü büyük örgütlü suç olan insan ticaretinin en çok mağdur ettiği kesim kadınlar ve kız çocuklar. Birleşmiş Milletler verilerine göre, her yıl 700 bin ila 4 milyon kişi, ticarete konu oluyor. Bunların yüzde 70'e yakınını kadınlar oluşturuyor.
14. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin programında bu yıl "Bir Bilet: Tek Gidiş" başlıklı bir bölüm yer alıyor. Bu bölümde gösterilecek filmlerden ilki, Danimarka yapımı "Küçük Asker/Lille Soldat". Annette K. Olesen'in bu uzun metraj filmi, yurtdışındaki görevini tamamlayıp eve dönen bir kadın askerin, Nijeryalı bir 'eskort kız' ile yaşadıklarını anlatırken, kadın ticaretine 'mağdur'un ve 'kurtarıcı'nın ekseninde bakıyor.
Bu bölümde gösterilecek bir diğer film, "Örtüyü Kaldırmak/Bride Trafficking Unveiled". İngiltere yapımı bu belgesel, internetten sipariş edilerek evlenmek üzere başka ülkelere gönderilen kadınlara odaklanıyor. Evlilik ticaretinin gerçeklerini gözler önüne seren bu etkileyici belgesel, sipariş ettikleri kadınları başlarından atmak ya da onları sonsuza dek köle gibi kullanmak isteyen erkeklerin faydalandığı yasal boşlukları da araştırıyor.
Bölümün son filmi yine İngiltere'den bir belgesel: "Phnom Penh'ın Kızları/The Girls of Phnom Penh". Kamboçya'nın başkentindeki bir genelevde seks işçiliğine zorlanan kız çocukların hikayesi olan bu film, kadın ticaretinin temel özelliklerini yansıtmasa da, kadın bedeninin nasıl ticarete elverişli hale getirildiğini göstermesi bakımından dikkate değer.
Kadın ticaretini anlamak
Festival kapsamında; dünya genelinde kadın ticaretini anlamak ve bu küresel sorunu cinsiyet eşitsizliği, güç ilişkileri ve çözüme yönelik yapılması gerekenler çerçevesinde tartışmak üzere bir söyleşi düzenlenecek. Kadın Dayanışma Vakfı üyelerinin katılımıyla yapılacak söyleşi 7 Mayıs Cumartesi günü Goethe Institut Ankara'da (Alman Kültür Merkezi) yapılacak. Saat 14.00'te "Bir Bilet: Tek Gidiş" bölümünün iki belgeselinin ücretsiz gösteriminin ardından saat 16.00'da başlayacak "Kadın Ticaretini Anlamak" söyleşisine tüm Ankaralılar davetli.