Uçan Süpürge, bir yetişkin hakkı olan evliliğin çocukların cehennemine dönüşmesine izin veren toplumsal uzlaşmanın kırılması gereken bir zincir olduğundan hareketle son yıllarda erken ve zorla evlilikler üzerine birçok çalışma yaptı. Bunların en yenisi, Sabancı Vakfı desteğiyle yürütülen 'Çocuk Gelinler' projesiydi. 54 ilde binlerce kadınla buluşmayı, kentlerin gündemine bu toplumsal sorunu dahil etmeyi başaran bu proje, kamu kurumlarından medyaya, sivil toplum örgütlerinden yerel yönetimlere, üniversitelere kadar birçok alana "çocuk evliliklerine hayır" mesajını taşıdı.
5-12 Mayıs 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 14.Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali ise bir kez daha sinemanın gücünden yararlanarak cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmenin, sanatın dönüştürücü etkisiyle hak ihlallerine dur demenin zeminini oluşturuyor. Festival programının 'Çocuk Gelinler' başlıklı bölümünde yer alan filmler, beş ülkede bu 'yıkıcı geleneğin' izini farklı öykülerde sürüyor.
Kadınların kamerası ihlali görüyor
'Çocuk Gelinler' bölümünün tek uzun filmi, Iraklı bir kız çocuğun cinsiyet eşitsizliğiyle iyice belirginleşen adaletsizliğe direnişinin öyküsü... Sabine El Gemayel'in filmi Nilüfer (Niloofar), festivalin en iyilerinden. 13 yaşındaki Nilüfer'in yalnızca erkeklerin sahip olduğu eğitim hakkı için ve bu yaşta onu evlendirmek isteyen ailesine karşı verdiği mücadeleyi anlatan film, adaletin niçin kadınlardan yana olmadığına yanıt arıyor.
Bölümün bir diğer filmi, Belçika'dan: Bizim Evliliğimiz (Notre Mariage). Tülin Özdemir bu belgeselinde annesinin Akşehir'den Avrupa'ya uzanan evlilik hikayesini merkeze alarak küçük yaşta evlendirilen kadınların geride neler bıraktığına bakıyor: Hayal, umut, vaktinden önce sonlandırılmış çocukluk...
Fatma Yavuzoğlu ve Sedat Özğan imzalı kısa film Yakantop, simgesel anlatımıyla çocuk dünyasına etkileyici bir bakış niteliğinde. Yönetmenler, oyun çağındaki çocukların hayallerini ipotek eden evliliğin beraberinde getirdiği şiddeti göstermek istiyor.
Erken Bir Düğün (An Early Wedding) ise İsrail'den bir erken evlilik belgeseli. Bir kız çocuğun, küçük yaşta evlendirilen annesinin tanıklığına kendi duygularını, korkularını ve endişelerini ekleyerek anlattığı bu hikaye, kadınların hangi coğrafyada olursa olsun bu hak ihlaline maruz kaldıklarını gösteriyor.
Çocuk evlilikleri erkeklerin de gündeminde
Polonya'nın genç sinemacılarından Leslaw Dobrucki'nin Çocuk Gelin (Child Bride) adlı filmi, festivalin en dikkat çeken filmlerinden. Uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan çocuk haklarının yazılı olmayan toplum yasalarıyla ihlal edilmesine Türkiye-Almanya köprüsünden bir örnek veren yönetmen, toplumsal olana ilgisini kendi ülkesiyle sınırlandırmayarak çocuk evliliklerinin yeryürede yüzer gezer bir ihlal olduğuna dikkat çekiyor.
Bölümün bir diğer filmi Salıncak ise, çocuk evliliklerinin yalnızca kadınların meselesi olmadığını gösterircesine yine bir erkek yönetmenden geliyor. Kısalarıyla tanınan Bilal Çakay, bu kısacık görsel anlatısında bir yetişkin hakkı olan evliliğe çocukların nasıl adandığını etkileyici kareler eşliğinde görünür kılıyor.
Festival 5-12 Mayıs tarihleri arasında Kızılırmak Sineması ve Goethe Institut Ankara'da, 9-12 Mayıs arasında ise Hacettepe Üniversitesi, ODTÜ ve Ankara Üniversitesi'ne tüm sinemaseverleri bekliyor.