Meksika'da gişe rekorları kıran 'Presumed Guilty' (Aksi Kanıtlanana Dek Suçlu) isimli bir belgeselin Meksika mahkemesinin kararıyla gösteriminin durdurulması ülkede büyük bir tartışmaya yol açtı. Filmin gösterime girmesiyle birlikte sivil toplum kuruluşlarının ve halk örgütlerinin adalet sistemi aleyhine başlayan protestoları da ülkede büyük ses getiriyor.
Meksika mahkemelerinden ve cezaevlerinden alınan özel izinle 3 yılda çekilen ve geçen ay Meksika'da vizyona giren belgesel, işlemediği bir suç yüzünden 20 yıla mahkûm olan Antonio Zúñiga'nın hayatını ve onu hapisten kurtarmaya çalışan iki idealist genç avukatın hikayesini anlatıyor.
Film şimdiden 500,000 kişi tarafından izlendi ve bu rakamın önümüzdeki haftalarda daha da artması bekleniyor. Meksika sinema salonlarında yüksek bütçeli filmlerin salonlarını bile devralan ve dolu salon oynayan film, korsan piyasasını da hareketlendirmişe benziyor. "Daha önce böyle bir şey hatırlamıyorum" diyen bir korsan DVD satıcısı, günde 70 tane sattığı film için "'Zoraki Kral'dan bile fazla satıyoruz, böyle bir şey 'Örümcek Adam 3'te olabilir ancak, fakat artık ondan bile emin değilim" diyor.
Belgeselin bu kadar ilgi görmesinin altında yatan ana neden, masum bir insanın hapishane yaşantısını göstermesinden çok, Meksika adalet sisteminin çöküşünü gerçek bir olay üzerinden anlatması kuşkusuz. Filmin ifşa ettiği bu gerçek karşısında mahkemenin takındığı tutum ve gösterdiği reaksiyon ise, filmin 'geçici olarak gösteriminin durdurulması' kararının altında yatan şu sözlerle açıklanıyor: Film, tanıkların gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle yasaklanmıştır!
2005 yılının Aralık ayında Mexico City'de bir sokakta tutuklanan ve tartışmalı bir görgü şahidiyle haberinin bile olmadığı bir cinayeti işlemekle suçlanan Zúñiga, azimli avukatları sayesinde 2008'te serbest kaldı. Filmin insanları uyandıracağını söyleyen Zúñiga, "Polisin birilerini suçlaması gerekiyordu ve o da ben oldum" diyor ve ekliyor, "Başıma gelenlerin büyük sorumlusu bendim çünkü haklarımı bilmiyordum, çoğu insanın bilmediği gibi."
Halkın desteğini de alan sinema salonları mahkeme kararına şimdilik uyacak gibi durmuyor ve film, hasıraltı edilen gerçekleri gösteren en önemli silahımız sinema yardımıyla rekor üstüne rekor kırmaya kararlı gözüküyor...
Belgeselin Documentarist 2010 kapsamında ülkemizde de gösterildiğini hatırlatalım.