Hesabım
    16. Türkiye/Almanya Film Festivali 17 Mart'ta başlıyor!

    Kısa Film Yarışma Programı Kesinleşti...

    17 Mart tarihinde Tafelhalle'de törenle açılacak olan 16. Türkiye/Almanya Film Festivali 11 gün sürecek zengin programıyla yine Almanya'nın her yerinden gelen sinemaseverleri ve sanatçıları Nürnberg'de ağırlayacak.

    Uzun Metraj Film Yarışması programı ile Seçici Kurul'un belirlenmesi yoğun bir hazırlık döneminin ardından son aşamasına gelmişken, festivalin diğer önemli bir bölümünü oluşturan Kısa Film Yarışması'nda yer alan eserler kesinleşti. Nürnberg'de 1994 yılından bu yana düzenlenen Kısa Film Yarışması, özellikle genç yönetmenlerin filmlerini sinemaseverlerle buluşturan önemli bir platform işlevi görüyor. Kısa filmlerin çokkültürlü bir içeriğe sahip olması, yarışmaya katılan eserlerde aranan belirleyici bir kriter.

    Bu yılki yarışmaya başvuran 150'den fazla film arasından seçilen 11 eser, gelecek vaadeden genç yönetmenlerin filmlerinden oluşuyor. Almanya'dan 4 , Türkiye'den 7 kısa film bu kategoride verilen 1000 Euro tutarındaki "En İyi Kısa Film" ödülünü almak için yarışacak. Yarışma filmleri arasında dünya prömiyeri yapılacak bir eserin yanısıra, uluslararası ve Avrupa prömiyerleri ile Almanya prömiyerlerini gerçekleştirecek filmler de bulunuyor. Sinemaseverlere orijinal dillerinde sunulan kısa filmlerin tümü altyazılı olarak gösterilecek.

    Yarışma filmlerinde aranan en önemli ölçüt eserlerin yüksek sanatsal bir kaliteye sahip olmalarının yanısıra, Almanya'daki çokkültürlü yaşamı yansıtan yeni yaklaşımları içermeleri ve Türkiye kısa film sanatında yeni estetik arayışları sinemasal bir dile dökmeleridir.

    "En İyi Kısa Film" kategorisinde aday gösterilen 11 eser:

    1 Çizgi 1 Nota · 1 Strich 1 Note: Irmak Sueri, TR, 5 dk., Avrupa Prömiyeri

    Taschengeld · Cep Harçlığı: Banu Kepenek, D, 11 dk., Uluslararası Prömiyer

    Runaway · Gar: Hüseyin Yıldız, D, 12 dk., Uluslararası Prömiyer

    Bisqilet · Bisiklet - Das Fahrrad: İ. Serhat Karaaslan, TR, 15 dk., Nürnberg Prömiyeri

    Dema Ku Genim Dirijin · Wenn Weizenkörner fallen: Orhan İnce, TR, 13.20 dk., Dünya Prömiyeri

    Veda · Farewell: Eren Ataç, TR, 5.30 dk., Almanya Prömiyeri

    Uwe und Uwe · Uwe ile Uwe: Lena Liberta, D, 11.50 dk., Nürnberg Prömiyeri

    Bugün Yok · Es gibt kein heute: İsmet Kurtulus, TR, 12.05 dk., Nürnberg Prömiyeri

    Nahoş bir Mevzu · Eine heikle Angelegenheit: Cenk Ertürk, TR, 15.14 dk., Avrupa Prömiyeri

    Reise ohne Rückkehr · Dönüşü Olmayan Seyahat: Güçlü Yaman, D, 17 dk., Nürnberg Prömiyeri

    Hüküm · Das Urteil: L.Rezan Yeşilbaş, TR, 18 dk., Nürnberg Prömiyeri

    Aday gösterilen kısa filmler, Türkiye ve Almanya'dan katılan uzmanlardan oluşan bir Seçici Kurul tarafından izlenip değerlendirilecek. En İyi Kısa Film Ödülü'nü kazanan eserin yönetmenine ödülü 26 Mart tarihinde yapılacak bir törenle verilecek.

    İstanbullu yönetmen ve ünlü sinema uzmanı Hilmi Etikan bu yılki Kısa Film Yarışması'nın Seçici Kurul başkanlığını üstleniyor. Hilmi Etikan, Türkiye'de sinema sanatına, ama özellikle de kısa film camiasının gelişmesine yaptığı büyük katkılardan dolayı "Kısa Filmcilerin Duayeni" olarak da biliniyor.

    Türkiye ve Almanya sinema sanatlarının en önemli buluşma forumu olan festivalin önemli platformlarından birini oluşturan Kısa Film Yarışması'nın Seçici Kurul başkanlığını Türkiye ve Almanya'dan önemli şahsiyetler üstleniyor. Geçtiğimiz yıllarda Seçici Kurul başkanlığını yürüten sanatçı ve uzmanlar arasında şu isimler de vardı: Heinz Hermann, İnterFilmFestival Başkanı, Berlin, Semih Kaplanoğlu, Yönetmen, İstanbul, Zeki Demirkubuz, Yönetmen, İstanbul.

    Festivale Türkiye ve Almanya'dan katılan yönetmenlerin, yarışma bölümlerinde ve "Sinema Dünyaları" seksiyonunda 17 - 27 Mart tarihleri arasında gösterilecek uzun metraj, kısa metraj ve belgesel filmleri, her iki ülkenin güncel sinema sanatı hakkında bir izlenim edinebilmeleri için seyircilere bu yıl da benzersiz bir fırsat sunuyor. Diğer yandan festival, sinemacılar, sanatçılar ve seyirciler arasında kurduğu canlı diyaloglarla, karşılıklı anlayışı ve uyumu aktif bir şekilde destekleyip teşvik eden kültürel değistokuşun bir mekanı olma özelliğini de taşıyor. Ayrıntılı festival programı ocak ayı sonunda kamuoyuna duyurulacaktır.

    Türkiye/Almanya Film Festivali, Nürnberg'de bulunan Kunst & Kulturverein InterForum e. V. kurumunun, Nürnberg Belediyesi Kültür Dairesi (KuF) ve KunstKulturQuartier (KuKuQ) kültür merkeziyle ortak gerçekleştirdiği bir etkinliktir.

    Nürnberg Belediyesi ve Robert Bosch Vakfı festivalin kurumsal destekleyicileridir. Festivale destek veren diğer kurum ve kuruluşlar, Bavyera Başbakanlık Dairesi, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Federal Almanya Hükümeti Sinemadan Sorumlu Devlet Bakanlığı Sinema Dairesi ve Federal Almanya Dışişleri Bakanlığı'dır.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Back to Top