Hesabım
    Altın Portakal'da Sona Doğru

    47.Uluslararası Altın Portakal Film Festivali'nden Notlar

    47.Uluslararası Altın Portakal Film Festivali'nde kapanış gecesi yakalaşırken, katılımcılar festivalin en yoğun ve eğlenceli günlerini de geride bıraktı. Altın Portakal Film Festivali bünyesinde bu yıl ikincisi düzenlenen Halkın Portakalı Film Festivali'nin galası geride kalırken, festivale katılan 14 filmin ekibine "teşekkür" plaketleri verildi ve dereceye giren ilk üç film ve ekibi ("Karambol", "Dolunay" ve " Kıssadan Hisse") açıklandı. Ayrıca Festival Antalya kent sınırlarını aşarak Isparta ve Burdur'a taşındı, galalar, söyleşiler ve paneller birbirini izledi.

    Altın Portakal 'Sınır'ları Aştı!

    Altın Portakal Film Festivali, Antalya sınırlarını aşıp Isparta ve Burdur'a da taşındı. Festival artık sadece bir kentin değil, bölgenin festivali olma yolunda ilerliyor. Ispartalılar, kimini sinema filmlerinden, kimini dizi filmlerden tanıdığı oyunculara büyük ilgi gösterdi; sanatçılardan oluşan kortej kentte bayram havası estirdi. Sanatçılar arasında en büyük ilgiyi, Türk filmlerinin "Tecavüzcü Coşkun" karakteri olarak bilinen Coşkun Göğen çekti.

    Zehir Gibi Bir Film...

    Ulusal Uzun Metraj Yarışması filmlerinden "Zefir"in Türkiye'deki ilk gösterimi Altın Portakal'da yapıldı. Galaya oyuncular Selma Uzunlar, Vahide Gördüm, Sevinç Baş, Rüştü Baş, filmin kurgusunu yapan yönetmenin kardeşi Belma Baş katıldı.Yönetmen Belma Baş'ın annesi ve babasının da oynadığı film izleyiciden özellikle Doğu Karadeniz Dağlarındaki görüntüleri ile büyük övgü aldı.

    Gölgeler, Suretler, Kıbrıs...

    Derviş Zaim'in merakla beklenen " Gölgeler ve Süretler" filminin Altın Portakal galası izleyicilerin yoğun ilgisiyle yapıldı. Gala sonrası verilen kokteyle yönetmen Derviş Zaim'in yanı sıra, oyuncular Popi Avraam, Pantelis Antonas, Settar Tanrıöğen, Erol Refikoğlu, Osman Alkaş ile uygulayıcı yapımcı Emre Oskay katıldı. Cenneti Beklerken ve Nokta filmleriyle başladığı üçlemesini tamamlayan Derviş Zaim, 'Gölgeler ve Suretler'de gölge figürleri Karagöz ve Hacivat'la karşımıza çıkıyor. Film izleyiciyi "komşunun komşuyu vurduğu" 1963 Kıbrıs olaylarına götürüyor.

    Altın Portakal'da "Ateşkes"

    47. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin uluslararası uzun metraj film yarışmasında Alman yönetmen Lancelot Von Naso'nun 'Ateşkes'(Ceasefire) filminin galası yapıldı. Felluce dramını savaş muhabirlerinin ve yardım gönüllülerinin gözünden anlatan film güvenlik gerekçesiyle Irak yerine Fas'ta çekildi. Hem yönetmenin ilk filmi hem de Irak savaşına ilişkin ilk Alman filmi olan 'Ateşkes' savaşın yarattığı insani yıkım ve trajedileri beyazperdeye taşıyor.

    Üç Film Bir Yönetmen, Üç Yönetmen Bir Film

    Dünya sinema tarihinde ilk defa denenen bir proje Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde sinema seyircisiyle buluştu. Yapımcı-yönetmen Deniz Yayın'ın Halide Edip Adıvar'ın romanından 1949 yılında Lütfi Akad, 1964 yılında Orhan Aksoy ve 1973 yılında Halit Refiğ tarafından sinemaya uyarlanan 'Vurun Kahpeye'yi yeniden kolajlayarak oluşturduğu 'Filmin Yaşı Yok - Vurun Kahpeye IV - Her Dem Taze Kolaj' adlı projesinin gösterimi AKM Perge Salonu'nda yapıldı.

    Gökkuşağının Yankıları Sürüyor

    Migros Alışveriş Merkezi'nde gerçekleştirilne uluslar arası film galalarından Hong Kong'lu yönetmen Alex Law'ın "Gökkuşağının Yankısı'' adlı film beğeni topladı. 1960'lı yılların Hong Kong'unu bir çocuğun gözlerinden tasvir eden film, bir ailenin düşlerle zenginleşmiş basit yaşamını konu ediniyor.

    Paneller..

    Düşman kardeşler mi?

    "Sinema ve Televizyon Birbirine Alternatif mi Yoksa Birbirini Besleyen İki Olgu mu?" paneli Akdeniz Üniversitesi'nde gerçekleşti. Panelin moderatörlüğünü üstlenen Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sevilay Çelenk yeni iletişim araçlarının eskilerin alanını geliştirdiğini, televizyonun sinemayı beslediğini kaydetti. Festivalde son filmi "Hayda Bre" Ulusal Uzun Metraj kategorisinde yarışan yönetmen Orhan Oğuz da televizyonun özellikle oyuncu yetiştirmek anlamında sinemayı beslediği görüşünde. Yapımcı Şükrü Avşar ise sinemanın televizyonun imkanlarından faydalandığını belirtti.

    Sosyal Medya ve Sinema

    Sinema ve Sosyal Medya" paneli Akdeniz Üniv. Olbia Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü TAM Başkanı Banu Dalaman'ın yaptığı paneli konuşmacıları; Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Atabek, Soda Medya Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Poyrazoğlu, BeyazPerde.Com sitesinin editörü Melis Zararsız'dı. İlk sunumu gerçekleştiren Prof. Dr. Atabek; "İnternet düzenli bir anarşidir." dedi. Konuşmasının devamında Prof. Dr. Atabek, Sosyal Medya ile birlikte enformasyon genişlemesi, pazar genişlemesi, çapraz medya geçişleri, Açık Kaynak ve Açık Sinema, Paylaşım(P2P) olgularının ortaya çıktığını belirtti. Panel konuşmacılarından Soda Medya Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Poyrazoğlu ise "Sosyal Medya 'Kullanıcıların Ürettiği İçerik' ve 'Müşterilerin Ürettiği Medya' haline geldi dedi. BeyazPerde.Com sitesinin editörü Melis Zararsız ise, Sosyal Medya nın kendini ilk gösterdiği yerin chat odaları olduğunu, sonra forum sayfaları bloglar,facebook,twitter gibi sosyal ağların peşinden geldiğini belirtti. Önemli bir konuya da değinen Zararsız: "Sinema ile ilgisi olmayan, bir yemek bloguna sahip bile olsa blogger olan kişilere özel gösterimler yapılıyor. Bunu yanlış buluyorum. Sosyal medya daha seçici bir şekilde kullanılabilir. Facebook fan sayfası üyelerinin ne kadarı gişeye gidiyor bilemeyiz. Sonuçta internet kullancısı ve internetten bulup indirebiliyorlar filmleri." dedi. Çakal filminin yapımcısı da söz alarak: Filmlerinin esas tanıtım aracı olarak sosyal ağları kullanacaklarından bahsetti. Kapanışta izleyicilerin sorularını cevaplayan panel konuşmacıları davetlerinden ötürü İstanbul Aydın Üniversitesi'ne TAM Başkanı Banu DALAMAN'ın şahsında teşekkürlerini ilettiler.

    Festivallerin Sponsor Sorunu Tartışıldı

    Moderatörlüğünü sinema yazarı Aylin Sayın yaptığı panele, ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, marka danışmanı Güven Borça , Anadolu Üniversitesi, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümünden Doç. Dr. Ayhan Yılmaz ve Prof. Dr. Metin İnceoğlu katıldı. Panelde Türkiye ve dünyada yapılan sinema festivallerinin, markalarla işbirliği örnekleri verilerek, bu işbirliklerinin sinema sanatına ve iş dünyasına olumlu ve olumsuz etkileri tartışıldı.

    Altın Portakal'da "Ortaklık" Görüşmeleri!

    Ayrıca Ramada Plaza Otel gerçeklştirilen 'Ortak Yapım Stratejileri 2: Avrupa ve Amerika'daki Fırsatlar' başlıklı panelde yapımcılar, yönetmenler, Eurimages gibi önemli destekçi kurumların temsilcileri yer alırken, katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Konuşmalar boyunca uluslararası sinema sektörünün yaratılması, ortak film yapımlarını teşvik etmek için gereken etkenler tartışıldı.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Back to Top