9 -14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin programı açıklandı
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından düzenlenen 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali programının açıklandığı tanıtım resepsiyonu 28 Eylül 2010 Salı günü saat 19:15'te Ramada Otel'de yapıldı.
1.200 konuk, 723 etkinlik
Başkan Mustafa Akaydın, 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali çerçevesinde bu yıl 649 film gösterimi, 25 film galası, 6 atölye çalışması, 12 sergi ve performans, 12 panel - imza günü - açık oturum - çalıştay - sempozyum - arama konferansı, 5 özel gece ve resepsiyon, 2 kortej, 4 sosyal sorumluluk projesi, Cezaevi projesi, Tomurcuk Perküsyon Projesi, Korsana Hayır Projesi ve Hayvan Hakları Projesi olmak üzere toplam 723 etkinliğe imza atacaklarını bildirdi. Başkan Mustafa Akaydın, 1.200 yerli ve yabancı konuğun katılacağı 47. Festivalin tahmini bütçesinin 6.5 milyon TL civarında gerçekleşeceğini söyledi.
47. Festival çerçevesinde Ulusal bölümde 130, Uluslararası bölümde 61 film olmak üzere, 35 ayrı ülkeden toplam 191 filmin sinemaseverlerle buluşturulacağını bildiren Prof. Dr. Mustafa Akaydın; Ulusal bölümde 366, Açık Hava Sinemalarında 100 film gösteriminin yapılacağını; geçen yıl 140 gösterimin yapıldığı Uluslararası bölümde, sinemaseverlerden gelen yoğun istek dikkate alınarak 183 film gösterimi ile ciddi bir etkinlik artışının sağlandığını bildirdi.
Ulusal Uzun Metraj'da 14 film yarışacak
Tüm alanlardaki yoğun katılımın yaşandığına işaret eden Başkan Mustafa Akaydın, ilk filmleriyle yarışmaya katılan yönetmenlerin ağırlıkta olmasının da Türk sinemasının geleceği açısından sevindirici olduğunu belirtti. Başkan Akaydın "Jüri üyelerimize, gösterdikleri gayretten dolayı çok teşekkür ederim. Ayrıca, bu yıl başvuruda bulunan filmler arasında ilk filmlerini çekmiş genç yönetmenlerin çoğunlukta olması, bir sinemasever ve Antalya halkının sinemaya sevdalı belediye başkanı olarak beni çok mutlu etti. Festivalde yarışacak tüm filmlere başarılar dilerim,"diye konuştu.
47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj kategorisinde Altın Portakal için yarışacak filmler ve yönetmenler şöyle sıralanıyor:
Atlıkarınca / İlksen Başarır
Çakal / Erhan Kozan
Çoğunluk / Seren Yüce
Gişe Memuru / Tolga Karaçelik
Gölgeler Ve Suretler / Derviş Zaim
Hayde Bre / Orhan Oğuz
Kağıt / Sinan Çetin
Kar Beyaz / Selim Güneş
Kavşak / Selim Demirdelen
Press / Sedat Yılmaz
Saç / Tayfun Pirselimoğlu
Sinyora Enrica İle İtalyan Olmak / Ali İlhan
Siyah Beyaz / Ahmet Boyacıoğlu
Zefir Belma Baş
İlk yönetmenlerden 9 film yarışacak!
Başvuru yapan 47 film arasından ön jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda seçilen 14 filmin 9'u yönetmenlerin ilk filmi olma özelliğini taşıyor. "Çakal", "Çoğunluk", "Gişe Memuru", "Kar Beyaz", "Kavşak", "Press", "Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak", "Siyah Beyaz", "Zefir" yönetmenlerinin ilk uzun metraj filmi olarak dikkat çekiyor.
Ustalardan 5 film Altın Portakal'da!
Usta yönetmenlerden Derviş Zaim "Gölgeler ve Suretler", Orhan Oğuz "Hayde Bre", Sinan Çetin "Kağıt" ve Tayfun Pirselimoğlu "Saç" adlı filmleri ile yarışacaklar.
Yine usta yönetmenlerden Semih Kaplanoğlu'nun "Bal" adlı filmi 24 Eylül 2010 tarihinde 17. Altın Koza Film Festivali'nde "En İyi Film" ödülü aldığı için yarışmadan elendi.
46. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne " Başka Dilde Aşk" adlı filmi ile katılan İlksen Başarır, ikinci filmi olan "Atlıkarınca" ile bu yıl da Altın Portakal'da yarışacak.
Ulusal Özel Gösterimler
Festivalde "Ulusal Özel Gösterimler" başlığı altında 8 film gösterilecek. Filmlerden 7'sinin en önemli özelliği, yönetmenlerinin ilk uzun metraj çalışması olması.
Dünya prömiyeri 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali bünyesinde gerçekleştirilecek "Kayıp Özgürlük"ün (Umur Hozatlı) yanı sıra özel gösterimi yapılacak diğer filmler şunlar: "Off Karadeniz" (Nur Dolay), "Orada" (Hakkı Kurtuluş & Melih Saraçoğlu), "Peş Peşe" (Ertan Velimatti Alagöz & Suvi Elif Alagöz), "Teslimiyet" (Emre Yalgın), "Ev" (Alper & Caner Özyurtlu), "Kanatsız Taklalar" (Savaş Baykal), "Bal" (Semih Kaplanoğlu). Özel gösterim filmlerinden bazıları Isparta ve Burdur'da da gösterilecek.
Uluslararası Uzun Metraj'da 11 film yarışacak
Altın Portakal'ın Uluslararası dalında bu yıl Avrupa ve Asya'dan 11 film yarışacak. İtalya, İspanya, Belçika, İsviçre, Türkiye, Hong Kong ve Rusya'dan 1'er, Almanya'dan 2 filmin yer aldığı uluslararası yarışmada Kore-Çin ve Sırbistan-Hırvatistan-Fransa ortak yapımı filmler de yer alıyor.
Avrupa ve Asya'dan yeni yapımlar
İspanya'dan Çin'e geniş bir coğrafyadan film seçkisinin buluştuğu, "En İyi Film", "En İyi Yönetmen", "En İyi Oyuncu" ödüllerine aday yapımların yer aldığı Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışmasına seçilen filmlerin tümü 2009 ve 2010 yapımı.
Isotta Toso'nun, farklı kültür grupları arasındaki anlaşmazlıkları ve önyargıları işlediği "The Clash of Civilization Over An Elevator In Piazza Vittorio - Vittorio Meydanı'nda Bir Asansörde Medeniyetler Çatışması" (2009);
Çinli yönetmen Zhang Lu'nun yönettiği, 2010 Berlin Film Festivali'nde gösterimi yapılan Kore-Çin ortak yapımı "Dooman River - Tumen Nehri" (2009);
İspanyol yönetmen Augisti Villa'nın yönettiği, 2010 Karlovy Vary Film Festivali'nde En İyi Film Ödülü'ne değer görülen "The Mosquito Net - Sineklik" (2010);
Belçikalı yönetmen Frédéric Sojcher'in yönettiği, Hollywood - Avrupa Sineması yüzleşmesini konu edinen "Hitler In Hollywood - Hitler Hollywood'da" (2010);
Türk asıllı İsviçreli yönetmen Cihan İnan'ın yönettiği "180º" (2009);
Felluce dramının konu edildiği, Lancelot Von Naso'nun yönettiği Alman yapımı "Ceasefire - Ateşkes" (2009);
"Züğürt Ağa", "Selamsız Bandosu" gibi filmlerinden tanıdığımız Türk yönetmen Nesli Çölgeçen'in "göçmenlik", "insan ticareti" gibi konuları işlediği "Denizden Gelen - Brought by The Sea" (2010);
Hong Konglu yönetmen Alex Law'ın yönettiği, izleyiciyi 1969 baharına götüren, Hong Konglu bir ailenin düşlerle zenginleşmiş basit yaşamını konu edinen "Echoes of The Rainbow - Gökkuşağının Yankısı" (2009);
Johannes Naber'in yönettiği, izleyiciyi paranın hüküm sürdüğü, kimsenin birbiri için endişelenmediği Avrupa'nın karanlık yerlerine götüren Almanya yapımı "The Albanian - Arnavut" (2010);
Aleksei Fedorchenko'nun yönettiği, asimilasyona karşı kültürel geleneklerin direnişini konu edinen Rus yapımı "Silent Soulus - Suskun Ruhlar" (2010);
Akademi ödüllü "No Man's Land" filminin yönetmeni Danis Tanovic'in imzasını taşıyan, Sırbistan-Hırvatistan-Fransa ortak yapımı "Circus Columbia - Güzel Bir Hayat Düşlerken" (2010);
47. Festival'in uluslararası dalında yarışacak filmler
Uluslararası Özel Gösterimler
2010 Cannes Film Festivali Altın Palmiye ödüllü "Amcam Önceki Hayatlarını Hatırlıyor" (Apichatpong Weerasethakul) filminin Türkiye prömiyeri 47. Festival bünyesinde gerçekleştirilecek. Diğer özel gösterim filmleri ise şunlar:
"Sihirbaz" (Sylvain Chomet), "Bitmeyen Yaz" (Alexei Popogrebsky), "Turne" (Mathieu Amalric), "Yasak Aşk" (Luca Guadagnino), "Ayla" (Su Turhan).
Portakal'ın yabancı konukları
Altın Portakal'ın jürisinde bu yıl, sinema dünyasının ödüllü isimleri bir araya geliyor. Filmleri ile milyonlarca sinemaseveri kendine hayran bırakan, "Çingeneler Zamanı", "Kara Kedi Ak Kedi", "Yeraltı", "Arizona Rüyası" gibi filmlerin yönetmeni Emir Kusturica, Altın Portakal Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nın jürisinde yer alacak. Festival kapsamında Emir Kusturica'nın film gösterimlerine de yer verilecek. 2009 En İyi Belgesel Oscar'ını "Smile Pinki" adlı filmiyle alan yönetmen Megan Mylan, Belgesel Film Yarışması'nda Jüri Üyesi olacak. 2010 Cannes Film Festivali'nde Kısa Film dalında Altın Palmiye alan "Barking Island - Hayırsız Ada" filminin yönetmeni Serge Avédikian ise, Altın Portakal Kısa Film Jürisinde yer alacak.
Bu yılın jürileri
Bu yılın Altın Portakallarını belirleyecek Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın Jüri Başkanı Kadir İnanır. Ana Jüri de ayrıca Tomris Giritlioğlu (yönetmen), Meltem Cumbul (oyuncu), Meral Okay (senaryo yazarı), Gökhan Kırdar (müzisyen), Hüseyin Kuzu (senaryo yazarı), Atilla Dorsay (sinema yazarı), Zinos Panagiotidis (yapımcı) ve Prof. Dr. Mehmet Rıfkı Aktekin (Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri) yer alıyor.
Uluslararası Jüri
Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nın bu yılki jürisinde Bahman Ghobadi (Yönetmen), Emir Kusturica (Yönetmen), Raymond Phathanavirangoon (Festival Danışmanı - Yapımcı), Paul Raphael (Yapımcı), Saadet Işıl Aksoy(Oyuncu) yer alıyor.
Yıldırım Önal Anı Ödülü Yıldız Kenter'e verilecek
1973 yılında "Dinmeyen Sızı" filmindeki rolüyle 'en iyi yardımcı erkek oyuncu' seçilerek Altın Portakal Ödülü'nü alan tiyatro ve sinema sanatçısı Yıldırım Önal, yaşamının son yıllarında girdiği ekonomik sıkıntı nedeniyle, ödülünü bir rehinciye bırakmak zorunda kalmış ve ödülünü geri alamamıştı. Yıllar sonra rehincinin oğlu tarafından Antalya Kültür Sanat Vakfı 'na teslim edilen ödül, 1999 yılından itibaren Yıldırım Önal Anı Ödülü olarak her yıl bir oyuncuya emanet ediliyor. Yıldırım Önal Anı Ödülü'nün bu yılki emanetçisi usta oyuncu Yıldız Kenter olacak.
Pelikülün İzinde
Altın Portakal bu yıl, sinema tarihinin kayıp filmlerini gün ışığına çıkarıyor, Türk Sinema Tarihi'ne yeni sayfalar ekliyor. "Pelikülün İzinde" başlığı altında bu yıl 4 film Altın Portakal izleyicisi ile buluşacak.
Türk Sinema Tarihi kaynaklarında adı geçmeyen "Enis Aldjelis, Doğunun Çiçeği", 93 yıl sonra Türkiye'de ilk defa Altın Portakal'da izleyiciyle buluşacak. Türk Sinema tarihine yeni bir sayfa ekleyecek film, İstanbul'da çekilen ilk yabancı film olma özelliğini taşıyor. "Enis Aldjelis, Doğunun Çiçeği" Baba Zula'nın film için hazırladığı özel müziklerin canlı performansı ile birlikte sunulacak.
Muhsin Ertuğrul'un kayıp filmi 'Kara Lale Bayramı - 1918' da, yıllar sonra Altın Portakal'da gösterilecek. "Kadın Charlie Chaplin" olarak anılan Mabel Normand'ın rol aldığı "The Floor Below - 1918' ve sinema dünyasının uzun yıllardır peşinde olduğu ve artık hiçbir kopyasının var olmadığına inandığı 'Beyond The Rocks - 1922' Altın Portakal'da gün ışığına çıkacak.
Açılış Gecesi ve ödül törenlerinde heyecanlı saatler
Emir Kusturica ve etnik tekno-rock grubu 'No Smoking'', hareketli koreografileri ve özgün performanslarıyla renkli bir geceye imza atacaklar. Kusturica filmlerinden görüntüler, bu görkemli şölene eşlik edecek. Yıldırım Önal Adı Ödülü, Sinema Emek Ödülü ve Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü de açılış gecesinde sahiplerini bulacak.
Onur Ödülleri Töreni'nde, Türk filmlerinin unutulmaz sesi Belkıs Özener & Barkın Özener ile, Yeşilçam şarkılarında yolculuğa çıkılacak. Törende, Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödüllerinin sahiplerini bulacağı gecede, sanatçılara, Şef Orhan Şallıel yönetimindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, dünyaca ünlü klarnet virtüözü Serkan Çağrı ve Rumeli Band eşlik edecek.
Altın Portakal ödüllerinin sahiplerini bulacağı Kapanış ve Ödül Töreni'nde, ünlü klarnet virtüözü Hüsnü Şenlendirici ve Özcan Deniz'e, Orhan Şallıel yönetimindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası eşlik edecek. Kapanış töreninde gerçekleşecek bu konser Türkiye'nin kültürel mozaiğini temsil eden etnik kimliklerin müzik kültürlerini bir potada toplayacak. Kültür köprüleri adı verilen konserin müzikleri ile kültürler arası bir yolculuk yaşanacak.
Sürgün Bir Sinemacı: Yılmaz Güney
1970'ler Türk sinemasının kilometre taşlarından biri olan Yılmaz Güney'e odaklanan bölümde Güney'in yönettiği Umut (1970), Ağıt (1971), Arkadaş(1974) ve Zavallılar (1974) adlı filmler gösterilecek.