Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından her yıl iki kez verilen ve sinemacılara maddi destek sağlayan ''Sinema Filmlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'', Resmi Gazete'nin 7 Eylül 2010 tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, yapım desteği alanların ikinci kez destek başvurusunda bulunması için projelerini gerçekleştirmiş olması, geri ödemeleri tamamlaması veya kanunla düzenlenmiş olan 3 yıllık destekten faydalanamama süresini tamamlaması gerekiyor.
Destek başvuruları konusunda eksikliği bulunan başvurularda bu eksikliklerin giderilmesi için tanınan süre, yapılan düzenleme ile 1 aydan 5 iş gününe düşürüldü. Başvuru formu; talep edilen destek türü ve miktarı ile gider ve gerekçeleri içeren bütçe; sinopsis; konu, amaç ve içeriğe ilişkin belgeler ile daha önce destek alınıp alınmadığını gösterir belgelerin de ilk müracaatta verilmesi zorunlu kılındı.
Projelerin gelişim ve gerçekleştirilme sürecine ilişkin yapımcı tarafından aylık dönemlerle rapor hazırlanacak, Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü de bu raporları Kültür ve Turizm Bakanlığı'na proje bitim tarihinde iletecek.
Yapım desteği için, Destekleme Kurulu'nca kararlaştırılan destek miktarı, yapımın toplam giderlerinin yüzde 50'sini aşamayacak. Bu oran, önceki düzenlemede yüzde 30 olarak belirlenmişti.
Kanun'un 10. maddesi uyarınca, teminat sağlayamayanlar muteber en az iki kişiyi müteselsil kefil ve müşterek borçlu gösterebilecek. Şahsi kefaletin kabul edilebilmesi için kefillerin kullandırılacak destek miktarının geri dönüşünü sağlayacak miktardaki mal varlığını belgelendirmesi gerekiyor.
Yapımın gösterime girememesi durumunda,bakanlık, projenin özelliği itibarıyla uygun gördüğü durumlarda ödeme tarihleri ve yüzdelerinde değişiklik yapabilecek.
Desteklerin ilk taksiti, yapımcının yazılı talebinin bakanlıkça uygun görülmesi halinde çekimlerin başlamasından bir ay önce ödenecek.
Geri ödemeli olarak sağlanan, doğrudan yapım destekleri filmin gösterime girdiği, doğrudan yapım sonrası destekleri, desteğin tamamının verildiği; dolaylı yapım ve sonrası destekleri, kredi veren kuruluşa yapılan ödemenin sona erdiği yılı takip eden takvim yılı sonu itibarıyla yapımdan elde edilen toplam hasılattan bu yapım için yapılan giderler düşüldükten sonra kalan net tutardan toplam proje giderlerine yapılan destek oranında ve bu desteği geçmeyecek miktarda geri ödenecek. Yapımın gösterime girmemesi veya tarihinin tespit edilememesi halinde en geç desteğin yapıldığı yılı takip eden takvim yılı sonu itibarıyla gösterime girmiş sayılacak.
Yapımcı/borçlu, filmin gösterime girdiği veya girmiş sayıldığı yılı takip eden takvim yılı sonu itibarıyla, en geç 30 gün içerisinde desteklenen projeye ilişkin Yeminli Mali Müşavir Raporu'nu ve Bakanlık tarafından istenecek diğer bilgi ve belgeleri Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü'ne teslim etmekle yükümlü olacak.
Not: Proje Desteği, Film Yapım Desteği ve Yapım Sonrası Desteği başlıkları altında toplanan sinema destek başvuruları Kültür Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü'ne yapılıyor.