Hesabım
    'Canıyla Oynayanlar'

    Türkiyeli ip canbazlarının öyküsü yönetmenliğini Serdar Güven'in yaptığı belgesele konu oldu...

    Sinemanın henüz yaygınlaşmadığı, televizyonun ise hayal olduğu 1940'lı yıllarda, her yaştan insanın en büyük eğlencesi canbazhaneler; efsaneleşmiş kahramanlarıysa ip canbazlarıydı. İp üstünde yürüyen, dans eden, kurban kesen ip canbazlarının öyküsü, yönetmenliğini Serdar Güven'in üstlendiği, Canıyla Oynayanlar isimli belgesele konu oldu.

    Film, değişen eğlence anlayışı içinde, yok olmaya yüz tutan geleneksel ip canbazlığı seyirliğinin dününü ve bugününü anlatıyor.

    Ankara, Adapazarı, Karaman, Denizli, İzmir, Antalya gibi illerde ip canbazlarının izini süren film ekibi, çekimlere 2009 yılının Mayıs ayında başladı. İp canbazlarının yaşamlarına tanıklık etmek, bu işe nasıl gönül verdiklerini anlatmak, her yaştan insanın kahramanı, efsane ip canbazlarının tarihçesini belgelemek amacıyla çekilen filmin kurgusuysa, aralık ayında tamamlandı. Ulusal ve uluslararası festivallerle, televizyon kanallarında gösterilmesi planlanan filmin süresi ise 52 dakika.

    Türkiye'de bu sanatın köy şenliği havasında uygulandığı son yer ise Manisa'nın Yağmurlu Köyü. Türkiye'nin ilk yerli sirki olan Avrasya Sirki'nin canbazları her yıl mayıs ayında, canbaz direklerini köy meydanlarına kurarak hünerlerini sergiliyor. Unutulmaya yüz tutan bu gelenek Yağmurlu Köyü'nde doğan ve Türkiye'nin ilk yerli sirki Avrasya'nın kurucusu olan Servet Yalçın sayesinde devam ediyor. Filmde onlarca yıl sonra köyünde canbazları konuk eden Yağmurlu Köyü sakinlerinin görüşleri de yer alıyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Back to Top