Zaman ’dayanışma’ zamanıyken....
Başlamasına bir hafta kalan 17. Uluslararası Altın Koza Film Festivali, Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı vekaleti tarafından ertelendi. Son günlerde yaşanan trajedilerin acısını hepimiz yürekten paylaşıyoruz. Ama Adana Belediyesi'nin bu acıları gerekçe göstererek aldığı ?erteleme? kararı kabul edilemez. Aylardır çeşitli nedenlerle Kültür Bakanlığı'nın da bilgisi dahilinde festivali ertelemek için devreye giren ama bir türlü sığınacağı bir gerekçe yaratamayan Belediye'nin imdadına İsrail yetişmiştir.
Adana Belediyesi, aradığı gerekçeyi bulduğunu düşünerek son derece dayanaksız bir erteleme kararı almıştır. Aslında festivalin ?iptali? anlamına gelen bu sözde erteleme, terörizmin sindirme ve yıldırma amacına hizmet etmektedir. Festivalin bu yıl ?Filistin: Barışa Hasret? başlıklı özel bölümündeki filmlerin ve sinemacıların Altın Koza'yı bir dayanışma ve buluşma noktası olarak kullanma şansı ellerinden alınmıştır. Dün bu talihsiz karardan habersiz Filistinli sinemacılardan festivalimize gelen destek mesajlarına ekibimiz bir yanıt vermekte çaresiz kalmıştır. Angelopoulos gibi dünyaca ünlü yönetmenlerin Adana'dan dünyaya verecekleri barış mesajlarının da önü kesilmiştir.
?Konserler iptal, filmlere devam? teklifine red!
Sinema ve festival bir ?dayanışma? platformudur, sadece ?eğlence? olarak asla kabul edilemez. 1995'te yani kanlı kuşatmanın son günlerinde, tüm zorluklara rağmen Saraybosna Film Festivali ’savaşa karşı yaşam’ sloganıyla başlatılmıştır. Bu yıl Cannes Film Festivali, hapisteki İranlı Azeri sinemacı Cafer Panahi konusundaki dayanışmasıyla öne çıkmıştır. Adana Belediyesi mevcut yönetimi ise kimseye danışmadan aldığı iptal kararına karşı yapılan her türlü yapıcı teklife karşı çıkmıştır. Belediye yönetimine ?Konser etkinliklerini iptal edelim, film festivalini aynen yapalım, Filistinli sinemacıların seslerini dünyaya duyuracakları bu platformun önünü de kapatmayalım? önerisi tarafımızdan yapılmıştır. Ama bunun kabul görmemesi ?acıları paylaşıyoruz? gerekçesini şüpheli hale getirmektedir.
Festival ?emektir?...
Bu erteleme/iptal kararı sadece Adana'nın değil Türkiye'nin prestijine uluslararası düzeyde zarar vermiştir. Dolayısıyla bu iptal Türkiye'deki bütün kültürel ve sanatsal etkinliklere ve düzenleyen kişilerin birikim ve ilişkilerinde olumsuz etkiler yaratmıştır. Yıllardır büyük çabalarla biriktirilen emek ve saygınlık imajı onarılması güç yaralar almıştır. Festivaller bir yıl öncesinden, uzun hazırlıklar gerektiren, aylar öncesinden planlanan, ?bugün değil başka gün gelin? anlayışına sığmayan titiz bir çalışmanın ürünüdür.
Altın Koza Türkiye'nin festivalidir ve son yıllarda uluslararası çapta da önemli kazanımlar elde etmiştir. Dünyanın usta sinemacılarıyla bağlantıya geçilmiş, yerli ve yabancı konukların seyahat programları ayarlanmış, uçak biletleri kesilmiş, film gösterimleri önceden rezerve edilmiş, bedelleri ödenmiş, kopyalar festival ofisine ulaşmış, sadece filmler değil, usta sinemacı Angelopoulos'un dünyaca ünlü set fotoğrafları sergisi festival merkezine ulaşmıştır. Bu durum manevi hasarın yanı sıra ortaya çıkan maddi hasarın boyutlarını da göstermektedir. Bunun hesabının sorulması gerekmektedir.
Biz aşağıda isimleri bulunan ve Altın Koza Festivali programlarını hazırlayan ekip olarak, belediyenin erteleme kararının samimi olmadığını kamuoyuyla paylaşmak isteriz. Son derece talihsiz ve üzücü bir karardır. Altın Koza gibi barışçıl bir sanat etkinliğini politik bir skandala dönüştüren Adana Belediyesi yetkililerinin en kısa sürede ülkemiz, Filistin ve dünya kamuoyundan özür dilemelerini ve hesap vermelerini bekliyoruz.
Ahmet Boyacıoğlu (Dünya Sineması bölümü koordinatörü)
Alin Taşçıyan (Festival danışmanı)
Aslı Selçuk (Festival danışmanı)
Başak Emre (Dünya Sineması bölümü koordinatörü)
Esin Küçüktepepınar (Festival danışmanı)
Yıldız ve Hilmi Etikan (Ulusal ve Uluslararası Kısa Film bölümü Koordinatörleri )
Kadir Beycioğlu (Festival Sinema Programları Genel Koordinatörü)
Oktay Bulgay (Altyazı ve Salon Koordinatörü)