15 Nisan 2010 Perşembe
FESTİVALDE DÜN
?Saat 10.00'da İKSV Salon'da ?Emek Sineması'nı Yaşatalım? konulu bir toplantı gerçekleştirildi. İKSV'nin çağrısıyla düzenlenen toplantıya, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Afet Komitesi Sekreteri Mücella Yapıcı; mimar Korhan Gümüş; Uluslararası İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan ve Mim Yapı Mimarlık'tan restoratör mimar Fatih Kesgün katıldı. Moderatörlüğünü Nuri Çolakoğlu'nun üstlendiği toplantıya başta sinemacılar olmak üzere ilgili kurumlardan yetkililer ve duyarlı sinemaseverler katıldı. Yönetmenler Yeşim Ustaoğlu, Durul Taylan, Özcan Alper, Seyfi Teoman, İnan Temelkuran, İlksen Başarır; yapımcı Zeynep Özbatur, sinema yazarları derneği SİYAD üyeleri ve gazeteciler de toplantıya katılanlar arasındaydı. Toplantıda Fatih Kesgün, Emek Sineması ve Serkldoryan projesini anlattı. Mücella Yapıcı, Mimarlar Odası'nın tüm bu projeye yaklaşımını ve dava sürecini açıkladı. Azize Tan ise Emek Sineması'nın yalnızca festival için değil Türk sinemacıları için de hayati önem taşıdığını söyledi. Toplantının sonunda dinleyenler de fikir ve önerilerini sundular.
?Senaryo Atölyesi?nin son toplantıları Point Hotel Taksim'de gerçekleştirildi. Saat 13.00'te Script Factory senaryo danışmanlık kurumu, atölyeye bir sonraki dönem başvurmak isteyen adaylar için bir tanıtım semineri gerçekleştirdi.
?Köprüde Buluşmalar programının uzun metrajlı film projesi geliştirme atölyesi başladı. Avrupa'dan fon veren kuruluşlar ve film şirketleri ile birebir toplantılar yapacak olan 14 projenin yönetmen ve yapımcıları arasından seçilenlere, geçtiğimiz yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen 10.000 dolar para ödülünün yanı sıra; Fransız Ulusal Sinema Merkezi CNC'nin vereceği 10.000 Avro değerindeki para ödülü ve Melodika'nın post-prodüksiyon desteği de verilecek. Atölye bugün, 15 Nisan'da sona erecek.
?Köprüde Buluşmalar programı seminerleri bugün Fransız Kültür Merkezi'nde başladı. Belgesel Filmlerde İnsan Hakları ve Irkçılık; Türk Sinemasında İnsan Hakları seminerlerinin yanı sıra Media International ve Media Mundus hakkında bilgilendirme toplantısı, Film Marketlerinin Gelecekteki Rolü ve Proje Geliştirmenin Yapımcı açısından gerekliliği üzerine paneller gerçekleştiriliyor.
?11.00'de İnan Temelkuran'ın yönettiği Bornova Bornova filmi gösterildi. Gösterime yönetmen Temelkuran'ın yanı sıra başrol oyuncusu Öner Erkan da katıldı. İlk filmi Made in Europe için oldukça düşük bir bütçe ile çalışmalarına rağmen üç farklı yerde çekimler yaptıklarını ve bu sürecin oldukça zorlu geçtiğini belirten Temelkuran, Bornova Bornova'da başka bir yöntem denemiş: İzmir'de kendi mahallesinde, tek yerde, çok daha rahat koşullarda çalışmak istemiş. Yönetmenin filmi üretmesindeki amacı ise günümüz gençlerinin gündelik sohbetleri, ilişkileri ve içinde şiddet barındıran hallerini anlatmak.
?13.30'da Atlas Sineması'nda Mathias Gökalp'in Üstüne Alınma filmi, yönetmenin katılımıyla gösterildi. Türkiyeli baba ve Fransız annenin çocuğu olan yönetmen Mathias Gökalp filminde, işçi sınıfın hikayelerine odaklanan politik filmlerin aksine üst düzeyde iş imkanları olan yöneticilerin de aslında aynı sistem içerisinde zorluk yaşadıklarını anlatan bir hikaye yapmak istemiş. Filmin ortaya çıktığı dönemde Fransa Telekomu'nda tam da filmin anlattığı durumla paralel olarak, bir dizi intiharın gerçekleştiğini belirten Gökalp, bu sebeple filmin büyük ilgi gördüğünü açıkladı.
?Beyoğlu Sineması'nda 13.30'da Cemal Şan'ın Acı filmi, yönetmenin katılımıyla gerçekleştirildi. Filmin müzikleri hakkında bir soruya yönetmen şöyle yanıt verdi: ?Müziklerini üç yakın arkadaşım besteledi. Her biri farklı geçmişlerden ve ilgi alanlarından müzisyenler. Biri klasik müzik tarzında işler üretirken diğerleri halk müziği ve arabesk eserler yapıyorlar. Bu üç müzisyenin birlikte çalışmasından da bu sonuç ortaya çıktı.? Filmin gösterildiği Beyoğlu Sineması'nın üç sene yöneticiliğini yapan Şan, tarihi sinemaların kapatılmasını eleştirdi. Halihazırda maddi açıdan zor durumda olan Beyoğlu Sineması'nın da bu kadere teslim olmaması için gerekli özveride bulunulmasını talep etti.
?16.00'da Atlas Sineması'nda Ulusal Yarışma filmlerinden, Zeki Demirkubuz'un Kıskanmak filmi gösterildi. Filme yönetmen Demirkubuz katılamadı, oyuncular gösterimden önce izleyicileri selamladı.
?Yeni Rüya Sineması'nda 16.00'da, temelinde bir yol hikâyesi anlatan ve tavlayı bu hikâyeye değişmez bir unsur olarak dahil eden Koca Dünyada Kurtuluş Pusuda filmi gösterildi. Gösterime filmin yönetmeni Stephan Komandarev, yapımcı ve Sofya Film Festivali yöneticisi Stefan Kitanov ve filmin müziklerinin bestecisi Stefan Valdobrev'in yanı sıra henüz sonuçlanan tavla turnuvasının Türkiye'deki finalistleri olan SİYAD üyeleri de katıldı. Film ekibi, gösterimin ardından izleyicilerin sorularını yanıtladı. Filmin hikâyesinin, Demir Perde döneminden sonra Bulgaristan'da kimliğin yeniden inşası ile ilgisi olup olmadığına dair bir soru üzerine yönetmen ?Bir ülkenin kimlik inşası oldukça uzun ve zorlu bir süreçtir. Bu filmde insana dayalı iyi bir hikâye anlatmayı istedim? yanıtını verdi.
?19.00'da Atlas Sineması'nda Miraz Bezar'ın yönettiği Min Dît ? Ben Gördüm filmi gösterildi. Gösterime yönetmen Bezar'ın yanı sıra çocuk oyuncuları ve diğer oyuncular katıldı. Gösterimden önce Miraz Bezar geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz, filmin senaristlerinden ve gazeteci-yazar Evrim Alataş anısına bir konuşma yaptı. Gösterimin ardından ise filmin aldığı eleştirilere karşılık ?Tam da bu eleştiriler için yapıldı bu film? yanıtını verdi. Filmin, içinde Kürtçe'nin geçtiği değil, ana dili Kürtçe olan ilk film olduğunu belirtti.
?Yeni Rüya Sineması'nda 19.00'da Uluslararası Yarışma filmlerinden Sevdiğim Her Şey, yönetmeni Jacek Borcuch'un izleyiciyi selamlamasının ardından gösterildi. Filmin yönetmeni Jacek Borcuch ve izleyiciler gösterim sonrası fuayede kısa bir sohbet gerçekleştirdiler. 1980’lerin başında Polonya’da geçen filmi için tarihi gerçekleri saptırdığı yönünde gelen bir eleştiriye Borcuch, filminin bir gencin başından geçenlere odaklandığını siyasi arka planının yanında daha çok ilk gençlik hallerini anlattığını söyledi.
?19.00'da Beyoğlu Sineması'nda Jan Dunn'ın Çağrı isimli filmi gösterildi. Yönetmenin katılımıyla yapılan gösterimin ardından gerçekleşen söyleşide, filmde konu edilen rahibeler hakkında sorular yoğunluktaydı. Filmde bir rahibenin çocuğu olduğunu ve bu ikilemin mümkün olup olmadığını soran bir izleyiciye Dunn, araştırmaları sırasında Katolik rahibelerin gizli ailelerinin olduğunu ve rahibeler arasında kürtajın yaygın olduğunu öğrendiğini söyledi. Siyasi görüşleri ve kürtaj yasağının kaldırılması gerektiğini savunmaları nedeniyle ceza alan bir rahibeye destek vermek adına 127 rahibenin manastırlarından Vatikan'a mektuplar yazarak ?tüm rahibeler bu sebeple ceza alacaksa, hepimizi cezalandırın? çağrısında bulunduklarını belirten Dunn, gösterimden sonra Şişli Fransız Lape Psikiyatri Hastanesi başhekimi Hande Karakılıç ve hastane rahibelerinden ?Şefkat Rahibeleri Cemiyeti'nin başkanı Soeur Miryam Casciaro da sohbet etti.
?19.00'da Pera Müzesi Salonu'nda Metin Erksan'ın Tutkusu belgeseli, yönetmen Sadık Battal, yapımcı Zeynep Battal, müzisyen Mustafa Soyukan ve Yardımcı Yönetmen Hacı Mehmet Duranoğlu da katıldı. Gösterimin ardından izleyenlerin sorularını yanıtlayan film ekibi, filmi Metin Erksan'ı anmak için değil, sinemasını anlamak için yaptıklarını söyledi.
?21.30'da Yeni Rüya Sineması'nda Hücre 211 filmi, yapımcı Elena Manrique katılımıyla gerçekleştirildi. Francisco Perez Gandulun'un ilk romanından uyarlanan filmde, kitapta bolca bulunan geri dönüş ve ileri dönüşleri çıkararak, yalnızca tek yönlü hikâyeye yoğunlaşmışlar. Film kitabın aksine birinci ağızdan anlatılmış. Bunun bir sebebi kitapta hayatını öğrendiğimiz ikinci karakterin, filmde birinci karaktere dönüşmesi. Film, ETA'lı rehinelerin hikâyesini ve hapisteki isyanlarını konu alıyor.
?21.30'da Beyoğlu Sineması'nda Çığlık Çığlığa Bir Sevda filminin özel gösterimi gerçekleştirildi. Gösterime yönetmen Ülkü Erakalın da katıldı. Yönetmen Erakalın bugüne kadar hep kendisine ısmarlanan filmleri yaptığını, bu filmde ise yazarlık, yönetmenlik, yapımcılık dahil filmin her şeyiyle ilgilendiğini, bu sebeple de ilk filmi olarak gördüğünü ifade etti. Gösterime filmin oyuncuları Ediz Hun, Tomris Oğuzalp, Özgür Özberk, Cenk Sözeri, Aysun Güven, Tuğrul Mete Er ve kameraman Tangör Toydemir de katıldı.
?21.30'da Pera Müzesi Salonu'nda yönetmenler Çağla Zencirci ve Guillaume Giovanetti'nin katılımıyla Camera Obscura adlı belgesel gösterildi. Gösterim sonunda Zencirci ve Giovanetti'nin yanı sıra filmin konu aldığı görmeyenlerle yönetmenlik atölyesi sonucunda üretilen kısa filmlerin görmeyen yönetmenleri izleyicilerin sorularını yanıtladı.
FESTİVALDE BUGÜN
? 13.30'da İKSV Salon'da bağımsız Amerikan sinemasının en önemli isimlerinden yönetmen ve senarist Todd Solondz bir sinema dersi verdi. Dersin moderatörü, Fatih Özgüven.
? 16.00'da özellikle Lars von Trier'in kurgucusu olarak tanınan Anders Refn İKSV Salon'da kurguda kuralları yıkmak üzerine bir sinema dersi gerçekleştiriyor. Refn Atölyesi için şöyle diyor: ?Kuralları yıkmak. Çağdaş sinemanın görsel dilini zorlamanın önemi. Kendi çalışmalarımdan ve Lars von Trier’le çalışmalarımdan örnekler (Dalgaları Aşmak, Karanlıkta Dans, Dogville ve Antichrist).?
? 16.00'da Ulusal Yarışma filmlerinden Vavien yönetmenler Yağmur ve Durul Taylan ve film ekibinin katılımıyla gösteriliyor. Gösterim Atlas Sineması'nda gerçekleştirilecek ve filmin ardından film ekibi izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.
? 16.00'da Özkan Küçük'ün yönettiği Seyid Hakikat Yolunda, Pera Müzesi Salonu'nda, yönetmenin katılımıyla gerçekleştiriliyor.
?19.00'da Atlas Sineması'nda Ulusal Yarışma filmlerinden, Ses gösteriliyor. Gösterime yönetmen Ümit Ünal ve film ekibi de katılacak.
? 19.00'da Yeni Rüya Sineması'nda Kamping filminin gösterimi gerçekleşiyor. Filmin gösterimine katılacak yönetmen Jacob Bitsch, gösterimin ardından izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.
? 19.00'da Orhan Tekelioğlu'nun yönettiği İfakat; Yeliz Karakütük'ün yönettiği Romeyika filmleri gösteriliyor. Gösterimlerin ardından yönetmenlerle küçük birer söyleşi gerçekleştirilecek.
? Atlas Sineması'nda 21.30'da uluslararası yarışma filmlerinden Fobidilya, yönetmenler Yoav Paz ve Doron Paz'ın katılımıyla gösteriliyor.
? 21.30'da Yeni Rüya Sineması'nda Lübnan filmi gösteriliyor. Gösterimin ardından yönetmen Samuel Maoz izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.
? Sinepop Sineması'nda 21.30'da yönetmen Tariq Teguia'nın İç Bölge isimli filmi yönetmenin katılımıyla gösteriliyor.
? 21.30'da Beyoğlu Sineması'nda Yusuf Kurçenli ve film ekibinin katılımıyla Yüreğine Sor filmi gösteriliyor.
? 21.30'da Pera'da Didem Pekün ve Barış Doğrusöz'ün yönettiği Tülay German: Kor ve Ateş Yılları filmi ile Rodi Yüzbaşı'nın Umut filmleri gösteriliyor. Gösterimlerin ardından yönetmenlerle söyleşi gerçekleştirilecek.
? 21.30'da Ghetto'da Ses filminin partisi düzenleniyor.
? 23.00'te Cezayir'de Tülay German: Kor ve Ateş Yılları filminin partisi yapılıyor.
FESTİVALDE YARIN
? 16.00'da Mithat Alam Film Merkezi'nde akademisyen, düşünür, şair ve Ortadoğulu bir sanatçı olarak Elia Suleiman, siyaset ve sanattan dem vuran bir sinema dersi gerçekleştirecek.
? 16.30'da Akbank Sanat'ta Film: İnsan Haklarının Yüzü Mü? başlıklı bir atölye gerçekleştirilecek. Yönetmen Marco Becchis, Eurimages Yöneticisi Roberto Olla, Avrupa Konseyi İşbirliği Direktörü, Hukuki İşler ve İnsan Hakları Genel Direktörü Marja Ruotanen ve senarist-yönetmen Sırrı Süreyya Önder'in yürütecekleri atölyede moderatörlüğü Alin Taşçıyan üstlenecek.
? Nişantaşı Citylife City's Sineması'nda basın gösterimleri son kez gerçekleşecek. 10.30'da Şeylerin Boktanlığı, 13.00'te Anneler ve Kızları izlenebilir.
? 11.00'de Atlas Sineması'nda Akıntıya Karşı filmi oyuncu Tatiana Astengo'nun katılımıyla gösterilecek.
? 11.00'de Beyoğlu Sineması'nda yönetmen Emre Yalgın ve film ekibinin katılımıyla Teslimiyet filmi gösterilecek.
? Pera Müzesi Salonu'nda 11.00'de Martina Priessner'in Yedek Memleket filmi gösterilecek.
? 13.30'da Pera Müzesi Salonu'nda Yıldız Bakoğlu'nun Ustay(m)a Saygı: Yusuf Kurçenli filmi ve Çetin Tunca'nın Feyzi Tuna Sinemasında Toplumsal Eleştiri filmi yönetmenlerin katılımıyla gösterilecek.
? Festival konuklarının katılımına açık olarak düzenlenen boğaz gezisi için Kabataş İskelesi'nden teknenin hareket saati 13.30. Tekne yine Kabataş İskelesi'ne 15.30'da geri dönecek.
? Atlas Sineması'nda 16.00'da Onur Ünlü ve film ekibinin katılımıyla Ulusal Yarışma filmlerinden, Beş Şehir gösterilecek.
? 16.00'da Sinepop Sineması'nda Hırs filmi yönetmen Özgür Uyanık'ın katılımıyla gösterilecek.
? 16.00'da Pera Müzesi Salonu'nda iki belgesel gösterilecek: Nezahat Gündoğan'ın yönettiği İki Tutam Saç ve Cenk Örtülü ile Zeynel Koç'un ortak çalışmaları Taşlaşan Vicdanlar.
? Atlas Sineması'nda saat 19.00'da yönetmen Semih Kaplanoğlu'nun ve film ekibinin katılımıyla Ulusal Yarışma filmlerinden Bal gösterilecek. Gösterimden sonra izleyicilerle bir söyleşi gerçekleştirilecek.
? 19.00'da Yeni Rüya Sineması'nda Alain Resnais'nin yönettiği ve başrolünde Fransız oyuncu ve müzisyen Jane Birkin'in oynadığı 36 Dağ Manzarası filmi gösterilecek. Gösterime katılan Birkin, izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.
? 19.00'da Pera Müzesi Salonu'nda Haydar Demirtaş'ın Babam Tarih Yapıyor ve Dirk Schäfer'in Mardinlilerden filmleri, yönetmenlerin katılımıyla gösterilecek.
? Teslimiyet filminin partisi 20.00'de X-Large Odakule'de başlıyor.
? Atlas Sineması'nda 21.30'da gösterilecek Uluslararası Yarışma filmlerinden Şeylerin Boktanlığı gösterilecek. Gösterime filmin oyuncuları Wouter Hendrickx ve Bert Haelvoet katılacak.
? 21.30'da Beyoğlu Sineması'nda Semir Aslanyürek ve film ekibinin katılımıyla 7 Avlu filmi gösterilecek.
? Pera Müzesi Salonu'nda 21.30'da Caner Canerik'in Bertij isimli filmi yönetmenin katılımıyla gösterilecek