Bazı araştırmacılar, 2012’de dünyayı vuracağı öngörülen fenomeni incelediler. Bu uzmanlar çalışmalarının belli alanlarında -özellikle dünyanın büyük bir değişim içine girmesinin beklenmesi konusunda- hemfikir olsalar da belirsiz kalan ya da tartışma konusu olan pek çok alan var.
LAWRENCE E. JOSEPH Apocalypse 2012: An Investigation into Civilization's End/Kıyamet 2012: Uygarlığın Sonuna Dair Bir Araştırma’nın yazarı. Joseph'in kitabında, Maya kehaneti sadece başlangıç ? solar faaliyetler, manyetik kutup kayması ve Yellowston süpervolkanı gibi, kimi bilim adamlarının öngördüğü felaketleri anlatıyor. Kitap hem eski Maya kehanetinin hem de modern solar fiziğin 2012 yılını önemli, belki de yıkıcı olarak görmesindeki tuhaf rastlantıyı inceliyor.
JOHN MAJOR JENKINS Maya Cosmogenesis 2012: The True Meaning of the Maya Calendar End-Date/Maya Takvimi Son Tarihinin Gerçek Anlamı. Jenkins kariyerini eski Maya kozmolojisi ve felsefesini yeniden oluşturmaya adamış. The New York Times’ın kendisini 2012 teorilerine ?akademik enerjisini akıttığını? söyleyerek selamlamasıyla, Jenkins gezegeni bekleyen değişimleri net olarak açıklayan ve önde gelen isimlerden biri oldu. 2012’nin, döngü sonu tarihlerinin (nadir bir ?galaktik dizilimin? oluşacağı öngörülen 2012 gibi) dönüşüm ve yenilenme zamanları olduğunu belirten Maya bakış açısından incelenmesini savunuyor. Jenkins’in The 2012 Story: The Myths, Fallacies, and Truth Behind the Most Intriguing Date in History/2012 Öyküsü: Gelmiş Geçmiş En İlginç Tarihin Ardındaki Mitler, Yalanlar ve Gerçekler.
DANIEL PINCHBECK 2012: The Return of Quetzalcoatl/2012: Quetzalcoatl’ın Dönüşü adlı kitabın yazarı ve Reality Sandwich (www.realitysandwich.com) editörü. Maya takviminin sonunun, ekolojik bir krizle yüzleşen uygarlıkta olası bir bakış değişimini gösterdiği fikrini savunuyor. Pinchbeck’e göre dönüşüm, modern bilimin mistisizmle birleşmesine yol açabilir. Bu değişim Mezoamerikan mitolojisindeki; yer ve gök, ruh ve madde bütünlüğünü simgeleyen tüylü yılan tanrı Quetzlacoatl ile simgeleniyor.