Hesabım
    Site Filmleri, 4 Adam, 1 Kadın ve Yeni Dalga'nın 50. Yılı

    İstanbul Modern Sinema'da ekimde üç ayrı program var.

    İstanbul Modern Sinema, yeni sezona ekim ayında üç ayrı programla başlıyor. İstanbul Modern Sinema, "Site" sergisine paralel olarak, 1-11 Ekim tarihleri arasında "Site Filmleri" isimli bir film programı sunuyor. 15-22 Ekim tarihleri arasında ise, İstanbul Modern Sinema ve İtalyan Kültür Merkezi işbirliğiyle, popüler kültür tarihine damgasını vurmuş, esin kaynağı olmuş beş kahramanı anlatan "4 Adam, 1 Kadın" adlı bir program gösterilecek. 30 Ekim-1 Kasım tarihlerinde Pera Fest kapsamında Fransız Kültür Merkezi'nin düzenlediği "Yeni Dalga'nın 50. Yılı" başlıklı program gösterime sunulacak.

    1-11 Ekim tarihleri arasında gösterime sunulacak olan "Site Filmleri", Sarkis'in kendi sanatıyla ilişkilendirdiği filmlerden oluşan bir seçki. Programda Federico Fellini'nin Sekiz Buçuk, Jean Marie Straub - Danièle Huillet'nin Anna Magdalena Bach'ın Güncesi ile Musa ve Harun, Sergei Paradjanov'un Narın Rengi, Robert Kramer'in Buz, Andrei Tarkovski'nin Stalker, Amos Gitai'nin Vaat Edilmiş Topraklar ve Zeki Demirkubuz'un Kader isimli filmleri yer alıyor.

    15-22 Ekim tarihleri arasında, İstanbul Modern Sinema ve İtalyan Kültür Merkezi işbirliğiyle, popüler kültür tarihine damgasını vurarak esin kaynağı olmuş beş kahramanı anlatan "4 Adam, 1 Kadın" adlı bir program gösterilecek. Programda İtalyan sinemasının ayrıkotu, yönetmen-senarist Pier Paolo Pasolini'yi, Barok akımının ilk büyük sanatçısı Caravaggio'yu, gerçek bir edebiyat kahramanı Dostoyevski'yi, 60'ların Güney Amerikası'nda dillere destan bir pop yıldızı Tony Vilar'ı ve İtalya'nın aykırı feminist şairlerinden Sibilla Aleramo'yu konu alan filmler bulunuyor.

    30 Ekim-1 Kasım tarihlerinde Pera Fest kapsamında Fransız Kültür Merkezi'nin düzenlediği "Yeni Dalga'nın 50. Yılı" başlıklı program gösterime sunulacak. Programda, 1950'li yıllların sonunda Fransa'da ortaya çıkan sinema akımı Yeni Dalga'nın 50. yıldönümü nedeniyle, o döneme damgasını vuran ve bu akımın etkilediği Jean-Luc Godard, Claude Chabrol, François Truffaut ve Agnès Varda gibi yönetmenlerin filmleri var.

    Site Filmleri- 1-11 Ekim

    Jean Marie Straub - Danièle Huillet, Anna Magdalena Bach'ın Güncesi ile, kendisi gibi müzisyen olan eşi Anna M. Bach'ın günlüklerinden derlenen bir Bach otobiyografisinden yola çıkarak ünlü bestecinin kariyerine odaklanıyor. Jean Marie Straub - Danièle Huillet'nin, Arnold Schönberg'in tamamlanmamış üç perdelik operasından sinemaya aktardıkları 1975 yapımı Musa ve Harun, filme çekilmiş en iyi opera örneklerinden biri.

    Sergei Paradjanov'un Narın Rengi isimli başyapıtı, Ermeni ozan Sayat Nova'nın hayat hikâyesini şiirleriyle harmanlayıp, semboller ve alegorilerle anlatıyor.

    Andrei Tarkovski'nin 1979 yapımı Stalker'ı sinemanın felsefeyle buluştuğu eşsiz bir film. Robert Kramer'in 1970 yapımı Buz filmi ise New York'ta aslında hiç gerçekleşmemiş bir devrimin hikâyesini belgesel diliyle anlatan müthiş bir anti-ütopya.

    Fellini'nin Sekiz Buçuk'u yeni filmini çekmeye hazırlanırken, sanatsal yaratıcılığını kaybettiğini düşünmeye başlayan ünlü bir yönetmenin, düşle gerçeğin birbirine karıştığı, aşk, sanat ve kadınlarla örülü, saplantılı hayal dünyasını anlatıyor.

    Amos Gitai, Vaat Edilmiş Topraklar'da Estonya'dan hayat kadını olarak yasadışı yollarla İsrail'e getirilen bir grup kadının hikâyesini konu alıyor. Zeki Demirkubuz'un Kader'i, İstanbul'dan Kars'a, cinayetten evliliğe uzanan, acımasız ve delicesine bir aşk macerasıyla "kader" kavramını sorguluyor.

    4 Adam, 1 Kadın" - 15-22 Ekim

    15-22 Ekim tarihleri arasında, İstanbul Modern Sinema ve İtalyan Kültür Merkezi işbirliğiyle, popüler kültür tarihine damgasını vurarak esin kaynağı olmuş beş kahramanı anlatan "4 Adam, 1 Kadın" adlı bir program gösterilecek.

    İtalyan sinemasının ayrıkotu, yönetmen-senarist Pier Paolo Pasolini, Pasolini'nin Öfkesi'nde Yuri Gagarin'den Sophia Loren'e, Papa'dan Lenin'e yakın geçmişin önemli ikonlarını kendine has biçimde kurgulayarak modernizmi sorguluyor.

    Yönetmen Angelo Longoni, Barok akımının ilk büyük sanatçısı Caravaggio'nun kariyerindeki önemli olaylara, aykırı yaşam öyküsüne farklı bir bakış açısıyla yaklaşıyor.

    Yönetmen Giuliano Montaldo, ünlü yazar Dostoyevski'nin yaşamı üzerine çarpıcı bir dönem filmi olan St. Petersburg İblisleri'nde Çarlık Rusyası'nın son dönemini ve gerçekleşecek devrimin ayak izlerini gözler önüne seriyor.

    Yönetmen Giuseppe Gagliardi'nin Tony Vilar'ın Gerçek Efsanesi, 1960'larda kariyerinin zirvesindeyken ortadan kaybolan Güney Amerika'nın en ünlü şarkıcılarından Tony Vilar'ın izinden giden İtalyan şarkıcı Peppe'nin, Arjantin'den New York'a uzanan arayışına odaklanıyor.

    Yönetmen Michele Placido, Aşk Adında Bir Yolculuk'ta Sibilla Aleramo'nun, içinde yaşadığı bağnaz ve ahlakçı topluma karşı başkaldırışını kendisi gibi yazar olan sevgilisi Dino Campana ile olan müthiş aşkıyla paralel anlatıyor.

    Yeni Dalga'nın 50. Yılı

    Fransız Kültür Merkezi, Yeni Dalga'nın 50. yılı nedeniyle, Pera Fest kapsamında, o döneme damgasını vurmuş yönetmenlere ve bu akımın etkilediği sinemaya adanan bir program sunuyor. Tüm filmler Türkçe altyazılı olarak gösterilecek.

    Jean Paul Belmondo ve Jean Seberg'in başrollerini paylaştığı Jean-Luc Godard'ın "Serseri Âşıklar"ında Amerikalı bir kıza âşık olan Michel, bir araba çalar ve kendisini yakalamaya çalışan polisi öldürür. Ancak, beklemediği bir anda sevgilisinin ihanetine uğrar ve yakayı ele verir...

    Isabelle Huppert, François Cluzet ve Marie Trintignant'nın başrollerinde olduğu "Bir Kadın Meselesi" başlıklı filminde, Claude Chabrol, Fransa'da idam edilen son kadının hikâyesini anlatıyor.

    François Truffaut'nun "Komşu Kadın"ında, Gérard Depardieu ve Fanny Ardant, yıllar öncesinde çalkantılı bir aşk yaşayan ve tesadüf eseri komşu olan Bernard ile Mathilde'i oynuyorlar.

    Agnès Varda'nın "Toplayıcılar" başlıklı belgeseli otobiyografik özellikler taşıyor. Claude Chabrol'ün 1991 yapımı "Madame Bovary" başlıklı filminde başrolde Isabelle Huppert oynuyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Back to Top