Hesabım
    Slumdog Eleştirileri

    2008'in ve Oscar'ın favori filmlerinden Slumdog Millionaire'in fakir edebiyatı yaptığını yazanlar var...

    Slumdog Millionaire, renkli, masalsı ama aynı zamanda son derece gerçekçi bir film. Gerçek dünya ile renkli masallar arasındaki uçurum bu filmde yok. Sokaklarda adeta pisliğin içinde büyüyen, hayatı boyunca aynı kişiyi seven ve onu hayatının amacını yapan bir gencin, parayı, şöhreti ve diğer imkanları iterek 'anlamlı' bir hayat yaşama çabasını anlatıyor.

    Ünlü bir İngiliz yönetmenin klasik bir Hint hikayesini çekmesi ve bunu batının önemli festivallerinden ödüllerle döndürmesi her zaman karşılaştığımız bir olay değil. Bu başarıyı batının 3. dünyayı görmeye başlaması olarak yorumlayanlar ve hatta savaş sevici 21. yüzyıl için bir umut olarak kabul edenler kadar, filmin istismar dolu olduğunu savunanlar da var.

    Hatta bu istismar nedeniyle filme 'yoksulluk pornosu' (burada beden değil, duyguların sömürüsü olduğu iddia ediliyor) deniyor. Doğrusu filmin bizdeki fakir edebiyatına uygun, fakir ama onurlu gençlerin hikayesini anlattığı doğru. Hatta böylece bizim Yeşilçam filmleriyle de tematik anlamda buluşuyor.

    Fakat tüm eleştirilere rağmen Slumdog Millionaire, batının görmezden geldiği üçüncü dünyayı sahici bir şekilde anlatması açısından son derece önemli ve empati yaratacak başka projelerin de çekilmesine ön ayak olabilir.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Back to Top