Kayiki Gurubu’ndan mektup var:
'Batan zodyaklarla, dövülen, boğulan ya da yaralanan mültecilerle ilgili haberleri okuyor ve izliyoruz. Ege'nin her iki kıyısındaki sınırda güvenlik görevlilerinin korkunç tutumlarıyla, insan tacirlerinin öldürüldüğü veya insanlık dışı koşullarda seyahate zorladığı insanlarla ilgili haberleri de çok sık duyuyor ve izliyoruz. Bu haberler her iki kıyıda yaşayan halkın büyük çoğunluğunun mülteci ve göçmenlerle ilgili beslendikleri neredeyse tek kaynak. Ana akım medyanın çoklukla yetersiz ve yanlış enformasyonundan kaynaklanan ve gittikçe sertleşen bakış açıları halkın daha geniş bir kısmına yayılıyor, Kabul görüyor.
Bu arada mültecilerin katlanmak zorunda kaldıkları seyahat ve yaşam koşulları her geçen gün daha korkunç bir hal alıyor. Her iki ülkenin halkını, bizleri birbirimize bağlayan kutsal deniz Akdeniz ve Ege neredeyse bir ölüm denizine dönüşmüş durumda. Türkiye'nin batı kıyılarından korkunç koşullarda yola çıkan mülteciler perişan bir şekilde adalardan birine varırlarsa şanslılar. Sıklıkla kıyıya mültecilerin cansız bedenleri vuruyor.
2008 yılının Ağustos ayında Türkiye, Yunanistan Avusturya ve Almanya'dan bu konuda çalışan akademisyen, aktivist ve sanatçılar Lesvos (Midilli), Chios (Sakız Adası) ve Dikili'de bir dizi toplantı yaptılar. Gurup daha sonra kendini Kayiki olarak adlandırdı.
Bu toplantıların ana konusu çok tehlikeli bir yolculuk sonucu hemen her gün Türkiye'den Yunanistan'a yoğunlukla Ege Denizi üzerinden geçmeye çalışan mültecilerin yaşam koşullarını bir parça olsun düzeltmenin yollarını aramaktı.
Kayiki gurubu bu toplantılar sonucunda her iki ülkenin sivil inisiyatifleri arasındaki iletişimi arttırmak, mültecileri ve başlarına gelen hak ihlallerini daha sağlıklı takip ederek önlemler almak ve bir bilinçlendirme kampanyası gerçekleştirmek gibi somut kararlar aldı. Bu kararlar Eylül 2008 de Güre Belediye Başkanı Kamil Saka tarafından sağlanan olanaklarla bir araya gelen Türkiye, Yunanistan, İtalya ve Avusturyalı yaratıcı gurup tarafından Güre'de çekildi ve daha sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi A34 stüdyolarında kurgulandı.
Televizyonda ve sanal ortamda gösterilmek için hazırlanan, radyoyu kullanmayı hedef alan en uzunu bir dakikalık filmler ve spotlar ve kartpostallar hazırlandı. Fotoğraflar çalışmalara Çanakkale 19 Mart Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi'nden katılan sanatçılar tarafından çekildi. Sonuçta oluşan tasarımlar İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından basıldı.
Sanal ortamda izlemeye açılan 30saniyelik Türkçe, Almanca, İngilizce ve Yunanca filmler www.vimeo.org adresinden kayiki kelimesi ile arama yapılarak izlenebilir.'