Hesabım
    "Dune"un Kum Solucanları Nasıl Yaratıldı?

    10 dalda Oscar'a aday gösterilen filmden, hikayede büyük önemi olan kum solucanlarının nasıl yaratıldığına dair bir video paylaşıldı.

    Frank Herbert'in klasik bilim kurgu romanından uyarlanan "Dune"un en önemli ve en ikonik kısımlarından biri olan kum solucanlarını hayata geçirmenin, filmin görsel efekt ekibi için gerçekten zor bir mücadele olduğunu tahmin edebiliyoruz. Hikayede oldukça önemli bir yeri olan, Dune adıyla bilinen Arrakis gezegeninin ekolojik döngüsünü sağlayan ve adeta bir tanrı konumundaki bu anıtsal varlıkları beyaz perdede görkemini kaybetmeden, inandırıcı bir şekilde yansıtmak "Dune"un en başarılı olduğu alanlardan biriydi. Nitekim film, görsel efekt dalında da Oscar'a aday gösterildi.

    Warner Bros. tarafından yayınlanan, yönetmen Denis Villeneuve ile filmin yapımcısı ve görsel efekt sanatçılarının yer aldığı yeni bir kamera arkası videosunda kum solucanlarını büyük ekrana taşıma sürecinin detayları izleyicilerle paylaşıldı. 

    "Bunların gerçek yaratıklar olduğuna inanmalıydık" diyen yapımcı Mary Parent, Fremenlerin kum solucanlarını tanrısal bir varlık olarak gördüğünün de altını çiziyor. 

    Dune hikayesinde, kum solucanları çöl gezegeni Arrakis'e özgüdür ve kullanıcılara sınırlı önsezi sağlayan çok değerli "baharatın" üretiminden sorumludur. Orijinal romanda, kum solucanları 2.500 metre uzunluğa kadar büyüyebilir ve çapı 40 metreyi aşabilir. Romanın başka bir bölümünde ise ağzı sekiz metreyi aşan solucanlardan bahsedilir. Bu da görsel efekt ekibinin gerçekçilik konusunda ne kadar zor bir mücadeleye giriştiğini gösteriyor. 

    Videoda, çöl gezegeni setinin nasıl oluşturulduğunun yanı sıra, kum solucanlarının bölümlerini de görüyoruz. Devasa kum solucanlarının binlerce ton kumu nasıl ittiği gibi fiziksel detaylara yoğunlaşan yaratıcı ekip, yönetmen Villeneuve'nin de belirttiği üzere bu hayali yaratıkların biyolojisine, dişlerine, derisindeki pullara ve çiftleşme çağrısına odaklanarak çalışmışlar. 

    Görsel efekt sorumlusu Brice Parker da, çölde yaşayan hayvanları inceleyerek bu hayvanların kumdaki kamuflaj yeteneklerine dair bilgi edindiklerini ve gerçek dünyanın mekanikleri ile sanatsal estetik arasındaki dengeyi tutturmak için çok çabaladıklarını belirtiyor. 

    "Dune"un seyirciler ve eleştirmenler tarafından en beğenilen yanı sinematografisi, görsel efekletleri ve yarattığı çöl gezegeninin inandırıcılığı olmuştu. Aşağıdan izleyebileceğiniz video, yaratıcı ekibin bunun için ne kadar uğraştığını göz önüne seriyor. 94. Akademi Ödülleri'nde sinematografi, yapım tasarımı, kostüm, görsel efekt gibi dalların yanı sıra En İyi Film Oscar'ı için de yarışacak olan filmin aday olduğu dallardan hangilerinde ödülü kazanacağı büyük bir merak konusu...

     

    facebook Tweet
    Öneriler
    Back to Top