Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 9. Boğaziçi Film Festivali’nin açılış gecesi gerçekleştirildi. Festival programının da tanıtıldığı gecede ilk konuşmayı Festival Artistik Direktörü Emrah Kılıç yaptı. Festivalin, bu yıl pandeminin gölgesinden biraz olsun kurtulduğunu, uluslararası katılımcılarla sinemaseverlere dolu bir program sunduklarını dile getiren Kılıç, konuşmasını festivale destek olan tüm kurumlara ve sponsorlara teşekkür ederek sonlandırdı.
Konuşmaların ardından Oscar Ödüllü Bosnalı yönetmen Danis Tanovic’e “Onur Ödülü” verildi. Tanovic’e ödülünü Boğaziçi Film Festivali ve Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ogün Şanlıer takdim etti. Festivalden “Onur Ödülü"nü alan Danis Tanovic ise İstanbul'da olduğu için çok mutlu olduğunu dile getirdi ve "Bu gece gösterilecek filmim TRT ortak yapımı bir film. TRT’ye tüm desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum. İçeriğinde bazı yerel espriler var, anlaşılması biraz zor olabilir ama nihayetinde mesajın size geçeceğini umuyorum.” dedi.
Konuşmalar ve ödül takdimi sonrası, açılış filmi olan, Danis Tanovic’in “Not So Friendly Neighbourhood” filminin gösterimine geçildi. Gecenin sunuculuğunu ise Ezgi Aşık gerçekleştirdi.
9.Boğaziçi Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması filmlerinden “Sabırsızlık Zamanı”nın gösterimi bugün Atlas 1948 Sineması’nda film ekibinin katılımıyla gerçekleşti. Gösterim sonrası Rıza Oylum moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşiye yapımcı Feyzi Baran, yönetmen Aydın Orak, oyunculardan Rıza Sönmez, çocuk oyuncular Mirza Zarg ve Mirhat Zarg, Ali Seçkiner Alıcı ve Feride Çetin katıldı.
Yönetmen Aydın Orak filmin ortaya çıkış süreci hakkında; “Bu hikâye 15 yıllık bir geçmişi olan bir hikaye, bir resimden yola çıktım. Sitenin havuzuna girmeye çalışan birkaç çocuk görmüştüm. 15 yıl boyunca bir şeye evrilmeyi bekledi, ne olacağına bir türlü karar veremiyordum, son 5 yılda senaryo süreci başladı. Pandemiden önce çektik, sonra pandemi sürecinde de bizim için uzun bir kurgu süreci oldu. Film, geçen hafta Varşova’da ilk gösterimini yaptı. Burada da Türkiye’deki ilk gösterimini yapmış olduk.” dedi.
Oyunculardan Feride Çetin, bu filmin bir Diyarbakır filmi olduğunu, uzun süredir şehri bu kadar güzel anlatan bir film olmadığını ve sinemada değer göreceğini düşündüğünü dile getirdi. Oyuncular arasında yer alan Ali Seçkiner Alıcı ise filmin öneminden bahsederek; “Benim için filmin en değerli yanı bir dayanışma filmi olması, bunu çok önemsiyorum. Örneklerinin de çoğalmasını dilerim.” dedi.