Hesabım
    "I, Robot" Yönetmeninden Elon Musk'a Tepki: "Tasarımlarımı Geri Alabilir miyim?"

    Yönetmen Alex Proyas, Elon Musk'ın tasarımlarıyla "Ben, Robot"taki tasarımların benzerliğine dikkat çekti.

    -

    2004 yapımı, Will Smith başrollü bilim kurgu filmi "I,Robot"un yönetmeni, Tesla'nın kurucusu Elon Musk'ı robot ve otonom araçlara yönelik tasarımlarını kopyalamakla suçladı.

    Perşembe günü düzenlenen bir şirket etkinliğinde Musk, Tesla'nın kanatlı kapılara sahip, direksiyonu veya pedalları olmayan fütüristik siber taksisi Cybercab'ini ve Optimus adlı robotlarını tanıttı. Musk bu robotları "şimdiye kadarki en büyük ürün" olarak adlandırdı ve neler yapabilecekleriyle ilgili olarak geniş bir çerçeve çizdi: "Öğretmen olabilir, çocuklarınıza bakıcılık yapabilir, köpeğinizi gezdirebilir, çimlerinizi biçebilir, alışverişi alabilir, sadece arkadaşınız olabilir, içki servisi yapabilir, Aklınıza ne geliyorsa, o işe yarayacaktır."

    "We, Robot" başlığıyla gerçekleştirilen etkinlikte sunulan tasarımlar sosyal medyada Alex Proyas'ın yönettiği “I, Robot” (2004) filmiyle kıyaslandı. Proyas kendisi de tartışmalara dahil olup Musk'a ait sosyal medya platformu X üzerinden şöyle yanıt verdi: “Hey Elon, tasarımlarımı geri alabilir miyim lütfen?”

    Proyas'ın paylaşımında, "Ben, Robot" otonom polis gücünün ve Tesla Optimus robotlarının yan yana görüntüleri ve Tesla'nın yeni araçlarıyla karşılaştırılabilecek filmdeki iki ulaşım modu yer alıyor. Diğer yandan birçok sosyal medya kullanıcısı, Proyas'ın filmindeki tasarımların da özgün olmadığını ve geçmiş tasarımlardan ilham aldığına dikkat çekiyor.

    Isaac Asimov'un aynı isimli öykü koleksiyonundan esinlenen film, 2035 yılında Chicago'da geçiyor. Bir dedektif (Will Smith), robotlardan oluşan polis teşkilatının bir üyesi tarafından işlenmiş ya da işlenmemiş kafa karıştırıcı bir cinayeti çözmeye çalışır. Film, Asimov'un klasik eserinin ruhuna uygun bulunmayarak sıkça eleştirilse de 120 milyon dolarlık bütçeden 353 milyon dolar kazandı.

    Proyas şimdilerde bilim kurguya geri dönmeye hazırlanıyor. Yönetmenin sıradaki filmi “R.U.R.”, Çek oyun yazarı Karel Capek'in 1920 tarihli ünlü bilim kurgu oyunundan uyarlandı. Hikaye, robotları kapitalist sömürüden kurtarmak için Rossum's Universal Robots adlı şirketin bir adada yer alan fabrikasını ziyaret eden ancak felakete varan sonuçlara neden olan Helena'nın hikayesini anlatıyor. Projenin çekimleri 21 Ekim'de Sidney'de başlayacak.

    facebook Tweet
    Benzer Haberler
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top