Hesabım
    Önder Şengül İmzalı "Balinanın Bilgisi" Dünya Prömiyerini Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Yapacak

    Önder Şengül’ün yazıp yönettiği “Balinanın Bilgisi”, Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda ilk kez seyirciyle buluşacak!

    -

    2001’den bu yana sinema ve dizi dünyasında aktif olarak çalışan, ödüllü film ve dizilerde görüntü yönetmenliği yapan Önder Şengül’ün ilk uzun metraj filmi olan "Balinanın Bilgisi", 5-12 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında dünya prömiyerini yapmaya hazırlanıyor.

    Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın 12 finalisti arasında yer alan “Balinanın Bilgisi” filminin ekip katılımlı galası 8 Ekim 2024 Salı akşamı saat 19.00’da Atatürk Kültür Merkezi Aspendos Salonu’nda; diğer gösterimleri ise 9 Ekim 2024 Çarşamba günü 14.15’te Migros AVM Paribu Cineverse Salon 8’de ve 10 Ekim 2024 Perşembe akşamı 21.30’da ÖzdilekPark Antalya Cinetime Salon 2’de gerçekleşecek.

    -

    Önder Şengül, yıllar önce hikâyesini dinlediği bir Yörük kadınından ilham alarak yazdığını söylediği senaryoyu eko-feminizm ve alegoriyle harmanlıyor. Doğanın da tıpkı kadın ve toplum gibi erkek egemen kültürün baskısı altında olduğunu ifade eden yönetmen, eril ile dişili dengeye oturtarak yaşama ve doğaya yeniden bir uyum getirmenin yolu olduğunu; insanın, içindeki gücünü doğanın yardımıyla keşfetmesi ve ortaya çıkarmasıyla bu yolun açılabileceğini vurguluyor.

    “Balinanın Bilgisi”, Muğla’nın bir dağ köyünde yaşayan dokuz aylık hamile Yörük kızı Gülsüm ile köyün muhtarı Adem ve ailesi arasındaki gerilimi işliyor. Muhtarın kurduğu bu düzende, köydeki tüm erkekler başka şehirlerdeki madenlerde çalışmaya gönderilirken, Gülsüm’ün varolan sisteme karşı çıkmasından doğan bu gerginlik psikolojik bir savaşa dönüşür.

    Muğla’nın Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde, çoğu o bölgelere yerleşmiş sinemacılardan oluşan 14 kişilik bir ekiple ve çok az teknik ekipman kullanılarak çekilen “Balinanın Bilgisi”nde çoğunlukla, daha önce kamera önü deneyimi olmayan isimler rol alıyor.

    Başrolünü, oyunculuk eğitimi alan ve sahne tecrübesi olmasına rağmen bir sinema filminde ilk kez kamera karşısına geçen Özge Cevher Yüksel ile özellikle “Barda”, “Su Yüzü” gibi filmler ve “Melekler Korusun”, “Keşanlı Ali” gibi dizilerle tanınan Şamil Kafkas’ın paylaştığı filmin özenle hazırlanan müzikleri ise Serkan Polat öncülüğünde, Özgür Alper ve Pınar Bayrak’ın imzasını taşıyor. Asım Anıl Dizdar’ın destekleyici yapımcı, Enis Özkul’un ortak yapımcı olduğu “Balinanın Bilgisi”nde görüntü yönetmenliğini Murat Has, sanat yönetmenliğini Bahar Murat yapım koordinatörlüğünü ise Ayça Bozkurt Atioğlu üstleniyor.

    Henüz senaryo aşamasındayken İngiltere Kadın Platformu’nun (WPUK) dikkatini çeken “Balinanın Bilgisi”, WPUK Kurucu Başkanı Nilgün Yıldırım organizatörlüğünde ve iletişim danışmanı Cihanfer Özgür’ün katkılarıyla bir sosyal sorumluluk ve farkındalık projesine ilham oldu ve aynı isimle İngiltere, İstanbul ve İzmir’de gerçekleşen üç önemli lansmanın içeriğine kaynak oluşturdu.

    Acı Biber Film Yapım prodüksiyonu “Balinanın Bilgisi”, Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ardından yurt içinde ve dışında festival yolculuğuna devam edecek.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top