Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, Merkez Park’ta gerçekleşen Açılış Töreni ile 31. yaşına merhaba dedi. Volkan Severcan’ın sunduğu gecede, Yaşam Boyu Başarı Ödülü ile Orhan Kemal Emek Ödülleri sahiplerini buldu.
Bu yılın Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün kazananı Polonyalı yönetmen Jerzy Skolimowski, ödülünü Adana Büyükşehir Belediyesi ve Festival Onursal Başkanı Zeydan Karalar’ın elinden aldı. Polonya Büyükelçiliği ve Gezici Festival’in ortaklığında Adana’ya konuk olan usta yönetmen ödül konuşmasında, “Bu büyük onur için teşekkür ederim. Yaşam Boyu Başarı Ödülü sanki ‘her şey bitti, güle güle’ demek anlamına da geliyor. Bir sonraki sefer buraya ‘Ekstra Ekstra Uzun Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü almak için gelmek istiyorum” diyerek tüm salondan alkışları topladı.
Roman ve öyküleri sinemamıza ilhâm olmuş Adanalı yazar Orhan Kemal’in anısını yaşatmak ve sinemamıza kattıkları emek ve eserler adına sinema emekçilerine verilen Orhan Kemal Emek Ödülleri de gecede sahiplerini buldu.
Ödülünü Halil Ergün’ün elinden alan oyuncu Güler Ökten, “Çocukken dahil olduğum bu büyülü yolculukta, sevgili Yaşar Kemal’in memleketinde, yine çok sevdiğim bir yazarın adını taşıyan ve çok sevdiğim iki sevgili arkadaşımdan aldığım bu ödül beni çok mutlu etti, herkese yürekten teşekkür ediyorum” dedi.
Oyuncu, tiyatro yönetmeni ve seslendirme sanatçısı Mazlum Kiper, ödülünü Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü’den aldı ve konuşmasında geçen yıl kaybettiğimiz seslendirme sanatçısı Jeyan Ayral Tözüm’ü andı.
Yönetmen, genel koordinatör, yönetmen yardımcısı, senarist, görüntü yardımcısı ve oyuncu yönetmeni Muzaffer Hiçdurmaz’a ise ödülünü, usta yönetmen Şerif Gören “Muzaffer Hiçdurmaz, Lütfi Akad’ın en çok sevdiği, oğlu gibi sevdiği yönetmen asistanıydı. Benim de 60 yıllık sinemadaki yol arkadaşım” sözleriyle sundu.
Hiçdurmaz konuşmasında şunları söyledi: “Eski sinemacıyım ben. Üç yaşında sinemayla tanıştım. Perdenin önüne gider, film izlerdim. Çünkü amcam sinemada bilet keserdi. Sonra 7 yaşında İstanbul’a kaçarak geldim, sonra gazete satıcılığı yaptım, birçok meslekte çalıştım. 14 yaşında sinemayla tanıştım. Karagümrük’te oturuyorduk, bir amcam vardı orada bir film çekiliyordu, ‘Meyhanecinin Kızı’, Lütfi Ömer Akad. Hep onların gittiği yere bir hafta boyunca gittim. Sonra beni setçi olarak aldılar, ondan sonra kamera asistanlığı, ondan sonra yönetmen yardımcısı… O dönemlerde yönetmen yardımcısı olmak setçi için büyük onurdu. Bir asistanın elinden senaryoyu aldı ve oku dedi. Şaşırdım kaldım, elim ayağım tutmuyor. Bir hata mı yaptım hocam dedim, o da, hayır dedi, bundan sonra benim asistanımsın. Ve sonra yüzlerce filmde çalıştım. Hep doğru, dürüst çalıştım ve hep emekten yanaydım.”
Gece, pop müziğin usta sesi Nilüfer’in verdiği bir konserle sona erdi.
Festivalde Yarın (25 Eylül)
10:30 - Yannick Moulin ile Benoît Somville’in birlikte yönettiği ve ormanı korumak için harekete geçen Orman Çetesi'nin maceralarını konu alan animasyon “Orman Çetesi: Dünya Turu” (The Jungle Bunch: World Tour, 2023), Cinema Pink Salon 1 ve 2’de minik izleyicileri bekliyor.
10:30 - 100’e yakın sinema öğrencisi ve akademisyeni Adana’da buluşturacak Çukurova Altın Koza Akademi’nin “MUBI ile Dijital Platformlar ve Bağımsız Sinema Üzerine” başlıklı oturumu Cinema Pink Salon 7’de.
12:00 - Karsten Kiilerich’in Danimarkalı yazar Ole Lund Kirkegaard'ın aynı adlı çocuk kitabından uyarladığı animasyon “Uçan Halı ve Kayıp Elmas” (Up and Away, 2018), Cinema Pink Salon 2’de.
12:15 - Somalili yönetmen Mo Harawe’nin sevgi, fedakârlık ve adanmışlık üzerine zamansız bir hikâye anlatan filmi “Cennetin Yanındaki Köy” (The Village Next To Paradise, 2024), Cinema Pink Salon 1’de. Sürekli drone saldırıları tehdidi altındaki cennetsel bir çölde, ailesine bakmak için çalışan Mamargade ile bağımsızlık hayalleri kuran Araweelo’nun hikâyesini anlatan film, bu yılki Saraybosna Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü aldı.
13:30 - “Gişe Memuru” (2011), “Sarmaşık” (2015), Sundance Film Festivali'nde Dünya Sineması Büyük Ödülü’nü alan “Kelebekler” (2018) ve bu yıl prömiyerini yaptığı Tribeca Film Festivali’nde Seyirci Ödülü kazanan “Bir Seri Katili Yazmaya Karar veren Bir Yazarın Sığ Hikayesi” (2024) filmlerinin yönetmeni Tolga Karaçelik’in deneyimlerini paylaşacağı sinema sohbeti Çukurova Altın Koza Akademi programı kapsamında Cinema Pink Salon 7’de.
14:00 - Hindistanlı yönetmen Payal Kapadia’nın ilk uzun filmi de olan ve bu yıl Cannes’da Büyük Jüri Ödülü’nü alan “Aydınlık Hayallerimiz” (All We Imagine As Light, 2024), Cinema Pink Salon 1’de. Büyük bir metropole dönüşmüş Mumbai’de aynı hastanede çalışan ve farklı kuşaklardan üç hemşirenin hikâyesini konu alan film, ince zarafeti ve görsel anlatımındaki alışılmadık hassasiyetiyle Kapadia’nın çağdaş sinemanın en özgün ve etkileyici seslerinden biri olacağını müjdeliyor.
14:30 - Doğuş Algün’ün Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda gösterilecek ve dünya prömiyerini yapacak filmi “Ölü Mevsim” PGM’de.
14:30 - Efsanevi “Baba” üçlemesinin yönetmeni Francis Ford Coppola’nın uzun zamandır beklenen rüya projesi “Megalopolis” (2024), Cinema Pink Salon 2’de gösterilecek.
16:00 - Ahmet Kılıç’ın Süryani Hristiyan Hah (Anıtlı) köyünde yaşayan Benyamin Aydın’ı odağına alan belgeseli “Şahit” (2023), Cinema Pink Salon 6’da.
16:00 & 18:00 - Festivalin Öğrenci Kısa Film Yarışması’nın Kurmaca kategorisinde yer alan filmleri bugün iki bölüm halinde Cinema Pink Salon 7’de seyirciyle buluşuyor. Programda, İsmail Hakkı Koçak’ın “220”, Veysel Ayvazoğlu’nun “Dosta Yakışır Bir Davranış”, Emir Akarslan’ın “Dönüş Yolu”, Muhammed Aktaş’ın “Erva”, Yaşar Güney Yurdakul’un “Kötü Bir Gün”, Sarp Uzunoğlu’nun “Öteki Melodiler”, Karis Deniz Kara’nın “Posa”, Ahmed Said Ağaoğlu’nun “Searching for a Surgeon”, Ali Efe Benli’nin “Sırtımdaki Yük Bir Cesetten Daha Ağır” ve Ahmad Adamov’un “Son Rektefe” adlı kısa filmleri gösterilecek.
17:30 - DK Welchman ve Hugh Welchman’nın Annie Ödülleri’ne aday olan ve Litvanya Film Ödülleri’nde En İyi Litvanya Filmi seçilen canlandırmaları “Köylüler” (Peasants, 2023), Cinema Pink Salon 1’de. Wladyslaw Reymont’un Nobel Ödüllü romanından uyarlanan film, 19. yüzyıl Polonya’sında sevgisiz bir evliliğe sürüklenen Jagna adlı genç bir kadının hikâyesini anlatıyor.
17:30 - Orhan İnce’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda yer alan filmi “Umut” (Hêvî), Cinema Pink Salon 2’de.
18:00 - Erkan Tahhuşoğlu’nun Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda gösterilecek ve dünya prömiyerini yapacak “Döngü” PGM’de.
18:15 - Nefin Dinç’in Belgesel Film Yarışması’nda gösterilecek “Şarap Rengi Deniz” adlı belgeseli Cinema Pink Salon 6’da.
20:00 - Vuslat Saraçoğlu’nun Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda yer alan filmi “Bildiğin Gibi Değil” Cinema Pink Salon 2’de.
20:15 - Haydar Demirtaş’ın Belgesel Film Yarışması’nda gösterilecek “Ağaçtan Umutlar” adlı belgeseli Cinema Pink Salon 6’da.
20:30 - Türker Süer’in Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda gösterilecek ve Türkiye prömiyerini yapacak filmi “Gecenin Kıyısı” PGM’de.
20:30 - İranlı yönetmen Mohammad Rasoulof’un ülkesinde gizlice çektiği cesur aile dramı “Kutsal İncirin Tohumu” (The Seed of the Sacred Fig, 2024), Cinema Pink Salon 1’de. Mahsa Amini’nin İran'ın ‘ahlak polisleri’nce öldürülmesinin ardından yaşanan protestolara dolaylı bir bakış sunan film, bu yıl Cannes’da Jüri Özel Ödülü ile FIPRESCI Ödülü’nü, Sydney Film Festivali’nde de Seyirci Ödülü’nü aldı.
20:30 - Zeynep Bayraktutan ile Gökhan Kasapoğlu’nun Tunç Başaran’ın özel hayatını ve filmlerini konu alan “Ölümsüz Olan Sadece Sevgidir” (2023) adlı belgeselleri Cinema Pink Salon 7’de.