Toplumdaki psikopat anlayışımız, mutlak bir empati ya da vicdan eksikliği olan, katı kalpli bireylerdir. Onları deli olarak gören ya da kaçınılmaz olarak katil olarak gören bir kesim de yok değil. Ancak psikopatiye dair bu anlayışımız büyük ölçüde Hollywood etkisini taşıyor.
Anton Chigurh, Hannibal Lector ve Catherine Tramell gibi Hollywood'un ünlü psikopatları, serinkanlı, detaycı ve inanılmaz ölçüde zeki bir portre çiziyor. Ancak gerçek psikopatlar genellikle filmlerde olduğundan daha savruk ve çok daha az etkileyici oluyorlar.
Journal of Forensic Sciences'ta yayınlanan bir araştırma Hollywood'un psikopatiyi ve bu durumdan muzdarip kişileri ne kadar yanlış lanse ettiğinin altını çiziyor. Belçikalı psikiyatri profesörü Samuel Leistedt, psikopat özelliklerinin en iyi hangi film karakterlerinde yansıtıldığını araştırmak üzere 10 arkadaşı ile bir ekip kurdu. Leistedt'in ekibi üç yıllık bir süre zarfında, yapım tarihleri 1915'ten 2010'a dek yayılan geniş bir yelpazedeki 400 filmi izledi. Ekip tüm filmleri izlediğinde, 126 psikopat karakter bulmuşlardı.
İşte beyaz perdede psikopatinin izleri...
Jason Voorhees - 13. Cuma serisi (1980-2009)
"Slasher türü filmlerde, psikopat karakterler genellikle gerçek dışıdır. Sadizm, kurnazlık ve gelecekteki kurbanların kaçmak için kullanacağı planı tahmin etme yeteneği gibi birçok özelliğe sahip olurlar. Bu özellikler psikopatlardan ziyade kurgusal katillerin ikonik popüler kötü temsilleridir."
Hannibal Lecter - Kuzuların Sessizliği (1991)
"Genel olarak 2000'li yıllarda ortaya çıkan geleneksel 'Hollywood psikopat'ı, kendisini insanüstü bir "kötü"ye dönüştürecek olan yeteneklerle donatılmıştır. Yüksek zeka ve entelektüeliteye işaret eden bir hobi (örneğin müzik, güzel sanatlar), kibirli, stil sahibi, kedilerinkine benzer bir tutum, başarılı bir kariyer veya pozisyon, sakin, hesaplı ve her zaman kontrollü bir tavır ve en önemlisi de karşısında birden fazla saldırgan olduğunda bile bıçak veya ev eşyaları ile öldürme konusunda olağanüstü bir beceri... Bu özellikler, özellikle de kombinasyon halindeler ise, kesinlikle gerçek psikopatlarda bulunmuyor."
Catherine Tramell - Temel İçgüdü (1992)
"Gerçek hayatta da olduğu gibi, filmlerdeki kadın psikopatlar da nadirler (iyi bilinmemekte ve incelenmemekteler) ve çoğunlukla cinselliği silah olarak kullanan manipülatörler olarak görev boy gösteriyorlar. Tıpkı Temel İçgüdü'deki Catherine Tramell gibi." Araştırmada bulunan 126 psikopat karakterden yalnızca 21 tanesi kadın.
Gordon Gekko - Wall Street (1987)
"Wall Street filmindeki psikopat karakter Gordon Gekko, muhtemelen bugüne kadarki en ilginç ve manipülatif psikopatik kurgusal karakterlerden biri. Manipülatif psikopatik karakterler, filmlerde ve dizilerde giderek artan şekilde ortaya çıkıyor."
Anton Chigurh - İhtiyarlara Yer Yok (2007)
"Çocukluğuna ilişkin bilgilerden yoksun olsak da, İhtiyarlara Yer Yok'taki Anton Chigurh'a idiyopatik psikopati teşhisi koyabileceğimiz kadar veri var. Sevgiye karşı duyarsızlık, utanç veya pişmanlık eksikliği, psikolojik kavrayış eksikliği, geçmiş deneyimlerden öğrenememe, soğukkanlı tutum, acımasızlık, kararlılık ve empati eksikliği bu teşhisin koyulmasını sağlar ve bu karakteri beyaz perdedeki en gerçekçi psikopat karakterlerden biri yapar."
Hans Beckert - "M" (1931)
"M filminin Hans Beckert'ı bir psikopattan çok bir çocuk tacizcisinin özelliklerini taşıyor. Beckert, çocukları öldürme dürtüsü sebebiyle içsel bir işkence çeken ancak dışarıdan bakıldığında kayda değer bir adam."
Henry - Henry: Portrait of a Serial Killer (1986)
"Henry: Portrait of a Serial Killer filminde asıl ilginç olan ana tema, bir psikopatın hayatındaki kaos ve istikrarsızlığı, Henry'nin içgörü eksikliğini, güçlü bir empati eksikliğini, duygusal yoksulluğunu ve iyi planlanmış bir planın başarısızlığı. Bu da onu standart bir idiopatik psikopat yapıyor."
Tommy Udo - Kiss of Death (1947)
"Psikopatların filmdeki erken temsili çoğu zaman psikopatik kişiliklerin zayıf ya da eksik bir anlayışıyla ya da genellikle günümüzde etiketlendiği gibi psikopatik sendromla oluşturulmuştur. Sıklıkla sadist, öngörülemeyen, cinsel olarakyozlaşmış ve duygusal açıdan kararsız olan, rastgele şiddet, cinayet ve imha girişiminde bulunan bireyler olarak resmedilirler. Genellikle kıkırdama, gülme ya da yüz tikleri gibi bir dizi tuhaf davranış kalıplarına sahiptirler. Bunların psikopatiyle pek bir bağı bulunmuyor."
George Harvey - Cennetimden Bakarken (2009)
"Cennetimden Bakarken'deki George Harvey'nin bir evi var, sosyal olarak yetkin ve sokakta görebileceğiniz ortalama bir insan gibi görünüyor. Ancak filmde onun aslında oldukça kontrollü ve dikkatli bir cinsel sapık olduğunu öğreniyoruz. Bu da psikopatların yarattığı sahte benliğin iyi bir yansıması."