Hesabım
    Türkiye'den Tony Kaye Geçti, Röportaj Burada!

    Malatya Uluslararası Film Festivali'ne gelen ünlü yönetmen Tony Kaye'e mikrofonumuzu uzattık!

    7. Malatya Uluslararası Film Festivali, birbirinden başarılı filmlerden oluşan seçkisiyle ve ünlü konuklarıyla Malatya'da sinema rüzgarları estirdi. Festivalin bitiminin ardından sinemaseverlere de pek çok anı kaldı!

    Sinema tarihinin gördüğü önemli filmlerden American History X'in yönetmeni Tony Kaye de Malatya'daki festivale gelen konuklar arasındaydı. Festival kapsamında bir de katılımcılara ustalık sınıfı veren yönetmen, beyazperde.com'un mikrofonuna da konuştu.

    Su BAHADIR

    "Herkes bir film yapabilir"

    Öncelikle dün gerçekleşen ustalık sınıfınız oldukça ilginçti. Gitar çaldınız, katılımcılarla sık sık iletişim kurdunuz. Bu sizin genel olarak insanlarla etkileşime geçme biçiminiz mi? Ben de bunun gibi bir ustalık sınıfı daha önce gerçekleştirmemiştim. Yeni bir şeyler denemek istedim, değişiklikler yapmak istedim. İnsanlarla konuşmak istedim. İlginç bir deneyimdi. Bu şekilde daha iyi olacağını düşündüm. Ustalık sınıfında biri size yapmak istediği bir film olduğunu söyledi, siz de kamerayı, mikrofonu ve gitarınızı masanıza koyup, "Tek ihtiyacın olan bunlar" dediniz. Oldukça ilginç bir cevaptı. Herkes bir film yapabilir artık. Telefonla çekebilir. Belki büyük bütçeli bir filmi yapamayabilir ancak elindeki imkanlarla bir film yapması zor değil. Değinmek istediğim şey buydu.

    ""Aşıklar Şehri"nden nefret ettim"

    Son dönemde Oscar almış olan "Aşıklar Şehri" ve "Ay Işığı" gibi filmleri beğenmediğinizi söylediniz. Sebebi nedir bunun? Onları sevmedim, evet. "Aşıklar Şehri"nden nefret ettim diyebilirim. Hatta o kadar kötü olmasına ve buna rağmen bu kadar sevilmesine çok şaşırdım. Orijinal hiçbir şey yoktu. Senaryo yoktu. Çok sıkıcıydı ve gerçeklikten uzaktı. Bende bir etki yaratmadı. Sizce sinemanın bu değişimi ne zaman oldu? Klasik filmlerden bu tarz beğenmediğiniz filmlere nasıl geçti sinema? Bu ilginç bir konu. "Baba" serisinin ilk iki filmi mükemmeldi. "Scarface"te Al Pacino inanılmazdı. Filmler senelerdir hep daha kötüye gidiyor. Televizyonda çok daha ilginç içerikler var. Artık sinema kültürümüz için eski anlamını ifade etmiyor. Herkesin bilgisayarı, televizyonu, telefonu var. Artık sinema salonuna gitmek zorunda değilsiniz. Belki diğer izleme seçenekleri daha konforlu ancak sinema değerini kaybediyor. Sinemanın kalitesi yok oldu, artık kutsal bir yer değil.

    "Her şeyin %99'u kötü oluyor"

    Sinema sizce nasıl olmalı? Sinema insanların izlemesi için mükemmel dizayn edilmiş bir deneyim olmalı. Dünya çapında pek çok sinema salonu kapatılıyor çünkü kendilerini geliştirmiyorlar. Seyircilerin ilgisini kaybediyorlar.  Sanal platformlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Harikalar! Seyircilerine birçok seçenek sunuyorlar. Artık binlerce insan aynı filmi seyretmiyor, artık herkesin binlerce farklı seçeneği oluyor. Bu da her şeyi değiştiriyor. Seyirci ilgisini daha çok çekecek yapımlara ulaşabiliyor. Herkes elinden geldiğince film yapıyor. Kötü korku filmleri, sahte belgeseller de görüyoruz elbette ancak dürüst olalım; her şeyin %99'u kötü oluyor zaten.

    "Bir filmi yeniden çekmek istemem"

    Hollywood'ta bir süper kahraman çağı görüyoruz. Çok ciddi bir hayran kitleleri var. Ben de bir tane yapmak isterdim. Bugüne kadar aklımı başımdan alacak kadar sevdiğim bir süper kahraman filmi izlemedim ancak milyonlarca hayranları var. Bu çok ilginç bir şey. Süper kahramanlar dünyayı kurtarmaya çalışır, filmlerin temeli budur. Bu iyi bir şey, çünkü hepimiz dünyayı kurtarmaya çalışmalıyız. Christopher Nolan'ın Kara Şövalye filmleri çok beğenilir ancak ben pek sevmem. Birkaç süper kahraman filmi seyrettim ancak hiçbirini pek de sevmedim. Eğer bir filmin yeniden çekebilseydiniz hangisi olurdu? Bilmiyorum çünkü yeniden çekimlerden nefret ediyorum. O yüzden hiçbirini çekmek istemezdim. Bugüne kadar hiç düşünmedim. Bir kere bir Hong Kong dedektiflik filminin yeniden çekiminde senaryo üzerinde çalışıyordum ancak senaryoyu teslim ettiğimde beni kovdular. Çünkü benim senaryomun orijinalle hiçbir alakası yoktu.

    "Yeni bir film yapmak hep bir risktir"

    Hollywood'ta son dönemde pek orijinal bir şey görmüyoruz. Hiç yeni bir fikir çıkmıyor. Bu bir döngüye mi girdi sizce? Hollywood hep böyleydi. Yeni bir film yapmak hep bir risktir. Zengin olmak isteyenler bu sektöre girmemeli. Çok tehlikeli ve riskli bir durum. Bir filme para harcadığınızda çok gerilirsiniz, bu yüzden da daha önce işe yaradığını ve seyirci çektiğini bildiğiniz bir şeyi seçersiniz. Bu da kendini tekrar etmeye yol açar.  Yeni projelerinizden bahsetsek? Aklınızda çalışmak istediğiniz belirli oyuncular var mı? Birkaç tane farklı proje üzerinde çalışıyorum. Çalıştığım belgesellerden biri de benim hakkımda. İlginç bir şeyler olacak. Her yapım, oyuncularının olabildiği kadar iyidir. Ancak benim hayran olduğum herhangi bir oyuncu yok. Ben ünlü olmayan oyuncularla çalışmayı daha çok seviyorum. Ünlü oyuncular çok zorlu oluyor birlikte çalışmak için.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Back to Top