Hesabım
    "Alien" Filmleri Hangi Sırayla İzlenmeli?

    "Alien" serisindeki filmlerin kronolojik ve çıkış tarihine göre sıralaması bu dosyamızda!

    -

    Fede Alvarez'in yönettiği, başrolünü Cailee Spaeny'nin üstlendiği "Alien: Romulus"un vizyona girmesiyle, Ridley Scott'ın 1979 tarihli "Alien" filmi ile başlayan ve birçok devam filmini ve ön filmi doğuran Alien serisi yeniden gündeme geldi.

    Alien film serisi yıllar içinde beklenmedik şekillerde gelişti ve genişledi; halihazırda altı "solo" bölüm (Prometheus'u saymazsanız beş) ve korkunç Xenomorph'ların en ünlü uzay yolcularıyla karşı karşıya geldiği iki Alien vs. Predator crossover filmi seriyi oluşturuyor. Bunun da ötesinde, video oyunları ve çizgi romanlar da ilginç hikayelerle bu evreni canlı tutuyorlar.

    Peki bu filmleri hangi sıraya göre izlemeli, nereden başlamalı? İzlemeye hikayelerin zaman çizgisini takip edecek şekilde kronolojik olarak ya da filmlerin çıkış tarihine göre başlayabilirsiniz. Kronolojik liste hikayenin yıllar içinde nasıl ilerlediğini ortaya koyma ve geniş çerçeveden bakma açısından çok daha kapsamlı bir deneyim sunabilir. Diğer yandan çıkış sırasına göre izlemek de bu filmlerin nasıl birbiri ardına gelip birbirini tamamlayan hikayeler ortaya koyduğunu görmek açısından tatmin edici olacaktır. İstediğinizi seçin ve sinema tarihinin en etkili serilerinden birinin içinde kaybolun...

    İşte Alien filmlerini kronolojik izleme listesi (çıkış sırası listesi en sonda):

    1. AVP: Alien vs. Predator (2004)

    -

    Xenomorph'ların hikayesi zaman açısından serinin iki crossover filminden ilki olan "AVP: Alien vs. Predator" ile başlıyor. İlk kez 1989'da çıkan bir çizgi romanda ortaya çıkan "devlerin savaşı" konseptini hayata geçiren film 2004'te geçiyor. Charles Bishop Weyland (Lance Henriksen) liderliğindeki bir keşif gezisi, Antarktika kıyılarındaki bir adada buzun altındaki devasa bir ısı sinyalini araştırmak ister ve uzun süredir hareketsiz olan Xenomorph'lar ile üç Predator avcısı arasında, insanların ortada kaldığı kaotik bir savaş ortaya çıkar.

    Film özellikle "Aliens"tan Henriksen'in Weyland Industries'in (birleşme sonrasında Weyland-Yutani haline gelen) kurucusu olarak dahil edilmesiyle iki seriyi birbirine bağlamak için gerçekten çok çabalıyor. Bununla birlikte, "Alien"da (1979) sunulduğu şekliyle Xenomorph'ların kökenlerini sorguladı ve daha sonra Ridley Scott'ın prequel filmleri, Xenomorph'ların zaman çizelgesinin bu kadar erken bir zamanında var olduğu fikrini tamamen çöpe attı. Dahası, insan uygarlığının ilk günlerine ait büyük bir geri dönüş, her iki türün de çok uzun bir süredir bu işin içinde olduğunu gösteriyor.

    2. Aliens vs Predator: Requiem (2007)

    -

    Devam filmi "Aliens vs Predator: Requiem", AVP'nin kaldığı yerden devam etti ama kötü eleştirilerle karşılaştı. Bir Uzaylı-Yırtıcı melezi olan "Predalien" Colorado'nun küçük bir kasabasında ortalıkta dolaşmaktadır. Yetenekli ve deneyimli bir Predator, pisliği temizlemeye yardım etmek için gelir ve büyük miktarda katliam başlar.

    Bu film, her iki serideki her şeyin büyük bir zaman çizelgesinde gerçekleşmesi fikrini zorlamaya devam ediyor ve sonunda Yutani Corp'un Alien filmlerinde gördüğümüz devasa uzay yolculuğu gelişmelerini Predator teknolojisine bağlıyor. Bu artık Alien serisi için standart değil ancak AvP filmleri Predator zaman çizelgesi tarafından benimsendi.

    3. Prometheus (2012)

    -

    Oscar ödüllü yönetmen Ridley Scott, 1979'da yarattığı seriye yıldızlarla dolu bir ön film olan "Prometheus" ile geri döndü. Burada, 21. yüzyılın sonlarında, Peter Weyland (muhtemelen AVP'deki Charles Weyland'ın soyundan geliyor), Dünya'da bırakılan bir yıldız haritasını takip ederek bilinmeyene doğru kozmik bir yolculuğa fon sağlıyor. Bu yolculuk Prometheus'un mürettebatını insanlığı yaratan varlıklara götürebilecektir.

    Başrollerini Noomi Rapace, Michael Fassbender, Idris Elba ve Charlize Theron'un paylaştığı filmde bildiğimiz şekliyle Xenomorpflar yer almasa da, onların Mühendisler olarak anılan yapımcıları ve insanlıkla bağlantıları hakkında tonlarca şey öğrendik. Ortaya çıkan tüm kaos ve kurallar kafa karıştırıcı, ancak Scott ve ekibi daha sonra bir şeyi açıkça ortaya koydu: klasik Xenomorph bu noktada mevcut değildi ve bu her iki AvP filmini de zaman çizelgesinden bir nevi sildi.

    4. Alien: Covenant (2017)

    -

    "Prometheus"un devamı olan "Alien: Covenant"ta hikaye 2104 yılında, Prometheus keşif gezisinin kaybolmasından 11 yıl sonra geçiyor. Kolonizasyon gemisi Covenant, Origae-6 gezegenine doğru yola çıkmıştır, ancak gizemli bir insan sesi aktarımı, mürettebatın yanıtları Dünya benzeri özelliklere sahip yakındaki bir gezegende aramasına neden olur.

    Mürettebat, sinyalin izini sürmek için yola çıkar, ancak mesajı yayan düşen gemi önceki filmle bağlantılı ve Xenomorph'lardan androidlere kadar her türden uğursuz şeyi içermektedir. Ridley Scott burada, daha önce de belirtildiği gibi, AvP filmleriyle uyuşmayan net bir köken veriyor. Film bizi tam olarak 1979 yapımı "Alien"ın eşiğine kadar götürmüyor -ve böylece daha fazla hikayeye yer bırakıyor- ama bizi yine de "Alien"a yakınlaştırıyor. Hayal kırıklığı yaratan bir gişe hasılatı sonrasında bu üçlemenin üçüncü filmi muhtemelen hiçbir zaman çekilmeyecek.

    5. Alien (1979)

    -

    Ridley Scott'ın, ticari bir uzay römorkörü olan Nostromo'nun zorlu mürettebatının kazara Xenomorph yumurtalarıyla dolu bir ayı keşfetmesini konu alan dönüm noktası niteliğindeki korku filmi "Alien"dan sonra uzay bir daha asla aynı hissi vermedi... Orijinal korku başyapıtındaki olaylar 2122 yılında geçiyor ve bu da Covenant ile arasına sadece 18 yıl koyuyor.

    Her şeyi başlatan film olan "Alien"da elbette tüm hikaye kendi ayakları üzerinde duruyor. Bu yaratıkların ne olduğu ya da insanların içinde nasıl koza oluşturdukları ve hızla ölüm makinelerine dönüştükleri hakkında hiçbir bilgisi olmayan bu düşük ücretli işçiler (Sigourney Weaver, Tom Skerritt, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, John Hurt, Ian Holm, Yaphet Kotto) kendilerini kozmik bir kabusla karşı karşıya bulurlar... Filmde büyük bir gizem, bol miktarda korku ve vahşet ve daha fazlası var.

    6. Alien: Romulus (2024)

    20th Century Studios

    Alien serisinin son filmi olan ve şu anda sinemalarda izleyebileceğiniz "Alien: Romulus" Ellen Ripley'nin (Sigourney Weaver) donuk bir şekilde uykuda olduğu bir dönemde, "Alien" ile "Aliens" arasındaki yaklaşık altmış yıllık boşlukta geçen bir hikayeyi anlatıyor.

    Fede Alvarez tarafından yönetilen, Isabela Merced, David Jonsson, Archie Renaux, Spike Fearn ve Aileen Wu gibi isimlerin de rol aldığı film bir grup genç uzay sömürgecisinin, terk edilmiş bir uzay istasyonunun derin uçlarını temizlerken evrendeki en korkunç yaşam formuyla karşı karşıya gelmesini anlatıyor.

    7. Aliens (1986)

    -

    James Cameron, "Terminatör 2: Mahşer Günü" ile kendi dönüm noktası niteliğindeki devam filmini yaratmadan önce, bize Ridley Scott orijinalinin ağır ağır ilerleyen vahşetini alıp tam kapsamlı bir başyapıta dönüştüren "Aliens"ı hediye etti. Ellen Ripley rolüne dönen Sigourney Weaver ise kendisini bir aksiyon kahramanı simgesi olarak sağlamlaştırdı.

    Alien olaylarından 57 yıl sonra, 2179'da, Nostromo'dan hayatta kalan tek kişi olan Ripley, uzayın derinliklerinde kurtarılır ve iddialarına şüpheyle yaklaşan işverenleri tarafından sorgulanır. Daha da kötüsü, LV-426 artık büyük bir yaşanabilirlik kolonisinin alanıdır. Ve tabii ki, bazı fakir çalışanlar sonunda hareketsiz Xenomorph yumurtalarıyla dolu devasa, sahipsiz gemiyle karşılaşır...

    8. Alien 3 (1992)

    -

    "Alien 3" Ripley, Newt (Carrie Henn), Hicks (Michael Biehn) ve hasarlı android Bishop'un (Lance Henriksen) kriyonik uykuya girmesinden kısa bir süre sonra başlıyor. Tüm zamanların en karanlık film başlangıçlarından birinde, Ripley yere çakılır ve kendini çorak bir dünya olan Fiorina "Fury" 161'de klostrofobik bir hapishanede sıkışıp kalmış halde bulur. Elbette Xenomorph'ların bununla bir ilgisi var ve kabus onu cehennem gezegenine kadar takip ediyor.

    Filmin tamamı 2179'da geçiyor, bu da "Aliens" sonrası uykunun son derece kısa olduğu ve David Fincher'ın sıra dışı ve daha küçük ölçekli filminde her şeyin oldukça hızlı gerçekleştiği anlamına geliyor. Hayranlar arasında hala hararetli tartışmalara neden olan önemli bir soru işareti, Bishop'un yaratıcısının (her ikisini de Lance Henriksen canlandırıyor) ortaya çıkışıdır; kendisi, filmin doruk noktasında aldığı ağır yaralanmalardan pek de rahatsız görünmüyor. Peki o gerçek Michael Weyland mıydı yoksa Xenomorph'tan vazgeçmesi için onu kandırmak için tasarlanmış daha ayrıntılı bir sentez miydi?

    9. Alien Resurrection (1997)

    -

    Ripley Efsanesi'nin son filmi "Alien: Resurrection", bizi "Aliens" ve "Alien 3" olaylarının 200 yıl ötesine fırlatıyor ve böylece serideki en büyük zaman sıçramasını yaşatıyor. Ellen Ripley'in ve bilinen son Xenomorph'un ölümünden 202 yıl sonra, 2381 yılında geçen hikaye bizi, USM Auriga'daki, Ellen Ripley klonlarını (ve kaçırılan insanları) Xenomorphları yaratmayı denemek için kullanan bir askeri projenin iç işleyişine götürüyor.

    Joss Whedon'un senaryosunun tüm önermesi (ve gelişimi) oldukça sürükleyiciydi ve Fransız yönetmen Jean-Pierre Jeunet'in (Amelie) hassasiyetleri filmi daha da tuhaf hale getirdi, ancak film yine de Alien evreninin uzak geleceğine büyüleyici bir bakış sunuyor.

    Alien Filmleri - Çıkış Sırasına Göre

    -
    1. Alien (1979)
    2. Aliens (1986)
    3. Alien 3 (1992)
    4. Alien Resurrection (1997)
    5. AVP: Alien vs Predator (2004)
    6. Aliens vs Predator - Requiem (2007)
    7. Prometheus (2012)
    8. Alien: Covenant (2017)
    9. Alien: Romulus (2024)
    facebook Tweet
    Öneriler
    Back to Top