Hesabım
    "Zaferin Rengi" Filminin Gerçek Kahramanlarını Tanıyalım: Karakter & Oyuncu Rehberi

    Fenarbahçe ve Milli Mücadele tarihinin önemli isimleri 16 Şubat'ta vizyona girecek "Zaferin Rengi" filmiyle hayat buluyor.

    Beyazperde

    16 Şubatta vizyona girecek olan "Zaferin Rengi" filmi, 1918-1923 yılları arasında yaşanmış gerçek olaylara dayanıyor ve Mustafa Kemal önderliğinde Anadolu’da başlatılan milli mücadele ateşinin işgal altındaki İstanbul’da büyümesini, futbol zaferleriyle kenetlenip moral bulan Türk halkının bağımsızlık için direnişini konu alıyor.

    Türk spor tarihine damgasını vurmuş en önemli futbol başarılarımızdan biri olan Harington Kupası’yla final yapacak olan filmin ana kahramanı olan, Fenerbahçe'nin kurucu üyesi ve efsane kaptanı Galip Bey'i yeni neslin yetenekli oyuncularından Kubilay Aka canlandırıyor. Filmin oyuncu kadrosunda ayrıca Nejat İşler, Gonca Vuslateri, Timuçin Esen gibi pek çok başarılı isim yer alıyor.

    Abdullah Oğuz'un yönetmen koltuğuna oturduğu "Zaferin Rengi"nde Fenerbahçe ve Milli Mücadele tarihinin önemli isimleri filmde izleyici karşısına çıkacak. Gelin işgal altındaki İstanbul'da futbolla yazılan direniş destanının gerçek kahramanlarını birlikte tanıyalım...

    Galip Kulaksızoğlu

    .

    GALİP KULAKSIZOĞLU – Kubilay Aka

    Midilli mutasarrıfı Kulaksızzade Mustafa Bey’in büyük oğlu Galip Kulaksızoğlu, Fenerbahçe’nin kurucuları arasındadır. 1907 – 1924 yılları arasında kulüpte kaptanlık, teknik direktörlük ve başkanlık görevlerinde bulunmuştur. Takımını 5 kez İstanbul ligi şampiyonu yapmıştır.

    Kardeşi Şekip Kulaksızoğlu da Fenerbahçe tarihine “gol yemeden şampiyon olan takımın kalecisi” olarak geçmiştir. Şiire ilgisi olduğu da bilinen Galip Bey, 1939 yılındaki vefatına dek Fenerbahçe için çalışmaya devam etmiştir. Cenazesi Fenerbahçe Stadından kaldırılmıştır.

    Mehmet Sabri Toprak

    .

    MEHMET SABRİ TOPRAK – Nejat İşler

    İşgalde sürgün edildiği Malta’da 14 ay esir tutulduktan sonra salıverilen Mehmet Sabri Toprak, Cumhuriyetin kurulmasının ardından Tarım Bakanlığı yapmıştır. Fenerbahçe’de 19 yıl başkanlık görevinde bulunan Sabri Bey, 1938’de vefat etmiştir.

    Zeki Rıza Sporel

    .

    ZEKİ RIZA SPOREL – Enes Ulukır

    Zeki Rıza, Fenerbahçe’de oynadığı 18 yılda 473 gol atarak Türk futbolunda en fazla gol atan oyunculardan biri olarak tarihe geçmiştir. Takımda uzun yıllar kaptanlık yapan Zeki Rıza Bey, 1955-1958 yılları arasında kulüpte başkanlık görevinde de bulunmuştur.

    Hasan Kamil Sporel

    .

    HASAN KAMİL SPOREL – Süleyman Yaşar Sucuoğlu

    Zeki Rıza'nın ağabeyi Hasan Kâmil, Fenerbahçe’de bir süre oynadıktan sonra eğitimi için Michigan Üniversitesi’ne gitmiştir. Geçilmez bir defans oyuncusu olduğu için, kendisine Çanakkale Boğazı'nın İngilizce karşılığı olan “Dardanelle” lakabı verilmiştir. Amerika’dan dönünce Fenerbahçe’de hem kaptanlık hem de başkanlık görevlerinde bulunmuştur. Zeki Rıza ve Hasan Kâmil’e "Sporel" soyadı bizzat Atatürk tarafından verilmiştir.

    Topkapılı Cambaz Mehmet Bey

    .

    MİM MİM CEMİYETİ - TOPKAPILI CAMBAZ MEHMET BEY – Timuçin Esen

    1920-1923 yılları arasında milli istihbarat teşkilatı olarak faaliyet gösteren Mim Mim Cemiyeti, seyyar satıcı, yankesici ve hayat kadınlarına kadar, binlerce kişiden oluşan ajan ağıyla, işgal güçlerine ait gizli bilgileri ve düşman depolarından ele geçirilen tonlarca silah ve mühimmatı Anadolu’ya ulaştırarak birçok zaferin kazanılmasında etkili olmuştur.

    Cesaretinden ötürü Atatürk tarafından "Cambaz" lakabı verilen Topkapılı Cambaz Mehmet Bey, Mim Mim Cemiyeti’nin İstanbul’daki lideridir ve operasyonları ‘Demir Bey” kod adıyla yürütmüştür. Milli mücadeleye katkılarından dolayı İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiş, TBMM tarafından kendisine bağlanan maaşı Kızılay’a bağışlamıştır.

    Nasuhi Esat Baydar

    .

    NASUHİ ESAT BAYDAR – Bora Cengiz

    Fenerbahçe’nin kurucuları arasında yer alan siyasetçi, yazar ve sporcu Nasuhi Esat Baydar, kulübün ilk tarihçelerini kaleme alarak Fenerbahçe tarihinin arşivlenmesine büyük katkılarda bulunmuştur.

    Mustafa Elkatip

    .

    MUSTAFA ELKÂTİP – Hasan Elmas

    Fenerbahçe bünyesinde ilk Türk altyapı takımını oluşturan Mustafa Elkâtip, Türk futboluna sayısız yetenek kazandırmıştır. Futbolumuzun ilk çeyrek yüzyılda çıkan en meşhur oyuncuları ve milli takımlar onun eseridir.

    John Godolphin Bennet

    .

    JOHN GODOLPHIN BENNETT – Yılmaz Bayraktar

    İstanbul İşgal Komutanlığında istihbaratçı olarak çalışann ve Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasının ardından İngiliz ordusundaki görevinden ayrılan John G. Bennett, yaşamını maneviyat arayışına ve ruhani lideri olarak seçtiği Gürciyev’in öğretisini yaymaya adamıştır.

    Yavuz İsmet Uluğ

    .

    YAVUZ İSMET ULUĞ - Gürdal Tak

    Mücadeleci oyun tarzına ithafen “Yavuz” lakabını alan İsmet Uluğ, kürek ve boks sporlarında da büyük başarılar kazanmıştır. Askeri Tıbbiye’den mezun olan İsmet Uluğ, Türk Oftalmoloji Cemiyeti’nin kurucu üyesidir. Uluğ, ayrıca 1960-1961 yılları arasında Fenerbahçe’de başkanlık görevinde de bulunmuştur.

    Ali Naci Karacan

    .

    ALİ NACİ KARACAN – Sercan Gülbahar

    Modern Türk basınının öncülerinden olan ve Akşam Gazetesi’nde milli mücadele haberlerinin kitlelere yayılmasını sağlayan Ali Naci Karacan, Fenerbahçe Kulübü’nde uzun yıllar yöneticilik yapmış, 1950’de Milliyet Gazetesi’ni kurmuştur. Torunları Ali Karacan ve Ömer Karacan da günümüz Türk medyasının önemli isimleri arasındadır.

    Emirzade Arif Bey

    .

    EMİRZADE ARİF BEY - Lorin Merhart

    Fenerbahçeli Arif Yüzbaşı olarak da bilinen Arif Bey, 1911 – 1918 yılları arasında Fenerbahçe forması ile 128 kez sahaya çıktı ve dönemin birçok ünlü futbolcusu gibi Türk futboluna “altyapı” kurumunu armağan eden Elkatipzade Mustafa Bey tarafından keşfedildi. 19 Kasım 1919 günü Toros demiryolu inşaatında çalışırken, Bor Ovası’nda bir Rum eşkıya çetesinin saldırısına uğramış ve kalbini delen bir kurşun sonucu ölmüştür.

    Ali Sami Yen

    .

    ALİ SAMİ YEN – Emircan Kahyaeri

    Galatasaray Spor Kulübü’nün bir numaralı kurucu üyesi olan Ali Sami Yen, bu kulüpte 14 yıl başkanlık görevini yürütmüştür. Ayrıca Türkiye Futbol Federasyonu’nun üstü konumunda olan, Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı’nın ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin de bir dönem başkanlığını yapmıştır. 1951 yılında vefat etmiştir. Adı takımın maçlarını oynadığı stada verilmiştir.

    Halide Edip Adıvar

    .

    HALİDE EDİP ADIVAR - Birce Akalay

    Edebiyatımızın önemli yazarlarından Halide Edib, 1919 yılında İstanbul halkını ülkenin işgaline karşı harekete geçirmek için yaptığı konuşmaları ile zihinlerde yer etmiş bir hatiptir. Kurtuluş Savaşı’nda cephede Mustafa Kemal’in yanında görev yapmış bir sivil olmasına rağmen rütbe alarak savaş kahramanı sayılmıştır. Savaş yıllarında Anadolu Ajansının kurulmasında rol alarak gazetecilik de yapmıştır.

    Mustafa Kemal Atatürk

    .

    Filmde Mustafa Kemal Atatürk'e Yiğit Özşener hayat veriyor. Özşener’in makyajını İran asıllı, ünlü özel efekt makyaj tasarımcısı Babak Eskandari uyguladı.

    Heykeltıraşlık tekniğiyle kalıp çıkarma, silikon ve protez parçalarla kalıbı oluşturma, boyama, aksesuarların hazırlanması gibi süreçleri kapsayan makyajın hazırlık aşaması 6 hafta sürerken, makyajın sanatçıya uygulama işlemi ise beş saatte tamamlandı.

    "Zaferin Rengi" 16 Şubat'ta sinemalarda!

    .

    facebook Tweet
    Öneriler
    Back to Top