Hesabım
    Gelecekte Geçmeyen 10 Harika Bilim Kurgu Filmi

    Bilim kurguyu genellikle gelecekle ilişkilendiririz, ancak geçmişi yeniden hayal eden ya da hikayesini şimdiki zamanda kuran harika filmler de var...

    .

    Bilim kurgu türü genellikle gelecekteki zaman çizgileriyle ilişkilendirilir. Bu filmlerin hikayeleri teknolojinin, toplumun ve bizzat insanlığın evrimini sergiler. Ancak gelecek, bilim kurgu filmlerinin bu kapsayıcı temaları ele alıp geliştirebileceği birçok ortamdan yalnızca biri.

    Şimdiye kadar yapılmış en önemli bilim kurgu filmleri hem zaman hem de mekanın geniş yelpazesinde ortaya çıkıyor. Pek çok bilim kurgu filmi, bugüne ya da geçmişe odaklanarak izleyicilere alternatif tarihler, antik dünyaya dair açıklamalar ve kendilerine daha yakın hissettiren hikayeler sunuyor.

    Geleceğe odaklanmamak, bu filmlerin bilim kurgu temalarını ve estetiğini; steampunk, korku, gerçeküstücülük ve hatta Western temalarıyla daha kolay birleştirmesine de olanak tanıyor. Hem günümüzde hem de geçmişte, bilim kurguyu daha da büyülü kılan fütüristik teknolojiler ve öncüller, bilim kurgu ve onunla bağlantılı pek çok sinema türü arasındaki çizgiyi daha da bulanıklaştırıyor.

    İşte gelecekte geçmeyen 10 unutulmaz bilim kurgu filmi...

    The City Of Lost Children (1995)

    .

    90'ların unutulmuş bilim kurgu - macera filmlerinden biri olan Kayıp Çocuklar Şehri, steampunk esintili distopik bir sahil şehrinde geçiyor. Viktorya dönemi gibi görünen bir dönemde geçen film, hayal kuramayan ve hayallerini çalmak için çocukları kaçıran Krank adlı yapay bir varlığın etrafında dönüyor. Genç bir çocuk kaçırıldığında, kız kardeşi Miette, onu kurtarmak için One adlı nazik bir devle güçlerini birleştirir. Birlikte, tepegöz benzeri klonlar da dahil olmak üzere eksantrik karakterlerle dolu tuhaf ve tehlikeli bir dünyada mücadele ederler. Kayıp Çocuklar Şehri, görsel olarak büyüleyici olmasının yanı sıra düşündürücü bir anlatımla hayal gücü ve masumiyet temalarını araştırıyor.

    The Prestige (2006)

    .

    Prestij, 19. yüzyıl sahne sihirbazlığı dünyasında geçen sürükleyici bir takıntı ve rekabet hikayesi. Kariyerlerine birlikte başlayan Robert Angier ve Alfred Borden bir performans sırasında yaşanan trajik bir kazanın ardından amansız düşman olurlar. Birbirlerini alt etmek için benzersiz ve giderek daha tehlikeli hale gelen illüzyonlar geliştirdikçe aralarındaki düşmanlık kızışır. Ölümcül "Işınlanan Adam" numarası etrafında dönen hikayeye, ikonik bilim insanı Tesla da olaya dahil olur.

    Prestij, hırsın ve fedakarlığın maliyetini araştırırken, yanılsama ile gerçeklik arasındaki çizgiyi ustaca ele alıyor ve şok edici sonuna kadar izleyicileri büyülemeye devam ediyor.

    Back To The Future (1985)

    .

    Sinema tarihinde çok az film Geleceğe Dönüş kadar büyük kültürel etki yaratmıştır. Bu klasik zaman yolculuğu filminde iki zaman çizgisi var: Marty ve Doc'un 1985'te başlayan hikayesi, Marty'nin Doc'un DeLorean zaman makinesiyle geçmişe gitmesiyle birlikte 1955'de devam eder. Geçmişte sıkışıp kalan Marty, geleceğe dönüş yolunu bulmalıdır. Arkadaşlık ve aile gibi neşeli temalara odaklanan Geleceğe Dönüş, şimdiye kadar yapılmış en iyi filmlerden biri olarak büyük saygı görmeye devam ediyor. Film aynı zamanda, 20. yüzyılın sonlarında gişe rekorları kıran bilim kurgu filmlerinin evriminde oldukça etkili oldu.

    Mars Attacks! (1996)

    .

    Tüm zamanların en iyi bilim kurgu filmi uzaylılarından bazılarının yer aldığı Çılgın Marslılar uzaylı istilasına hicivli bir yaklaşım. 20. yüzyılın ortasındaki bilim kurgu patlamasına bir övgü olan film 1950'lerde geçiyor ve komik derecede çirkin Marslıların Dünya'ya inmesini anlatıyor. Filmin Jack Nicholson, Glenn Close ve Pierce Brosnan'ın da aralarında bulunduğu eklektik kadrosu, kaotik istilayla mücadele eden çeşitli ilginç karakterleri canlandırıyor. Kara mizahı ve abartılı özel efektleri birleştirerek komik ve gösterişli bir şov yaratan film, ortaya koyduğu saçmalıktan keyif alan ve eğlenceyi ön plana taşıyan bir klasik.

    Frankenstein (1931)

    .

    Frankenstein, Mary Shelley'nin 1700'lü yıllarda geçtiği tahmin edilen ikonik romanına hayat veren klasik bir korku filmi. Çeşitli kadavralardan alınan vücut parçalarını kullanan Dr. Henry Frankenstein ve kambur asistanı Fritz, ünlü yaratığı bir araya getirir. Yaratık hayata döndürüldükçe bunun Frankenstein'ın olmasını umduğu uysal varlık olmadığı ortaya çıkar. Canavar bunun yerine ortalığı kasıp kavurur ve trajik sonuçlara yol açar.

    Atmosferik sinematografisi ve bilimsel kibir ile toplumsal reddedilmeyi ele almasıyla ünlü bu sinema klasiği, korku ve bilim kurgu türlerinde ufuk açıcı bir çalışma olmaya devam ediyor ve sinema tarihinde kalıcı bir etki bırakıyor.

    Beyond The Black Rainbow (2010)

    .

    20. yüzyılın sonlarına ait kültlerden ve ABD hükümetinin LSD merkezli deneylerinden ilham alan Kara Gökkuşağının Ötesi, gerçeküstü ve retrofütürist bir bilim kurgu - korku filmi. Hikaye umut dolu bilim insanlarının bilimi, ezoterizmi ve kadim bilgeliği birleştirme umuduyla bir araya geldiği bir Yeni Çağ cenneti olan Arboria Enstitüsü'nün kapalı kapıları ardında olup bitenlerle ilgili. Mercurio Arboria ve meslektaşları, devrim niteliğindeki psikedeliklerin kontrollü yönetimi yoluyla insan maneviyatının kilidini açmaya ve evrimin bir sonraki aşamasına adım atmaya çalışıyor. Ancak Kara Gökkuşağının Ötesinde, bilinmeyen ilaç deneylerini, kült programlamayı ve insan hırsının doğasında var olan tehlikeleri ele aldığı için Arboria Enstitüsü'nde çok daha karanlık şeyler var.

    Prey (2022)

    .

    Predator film serisinin beşinci ve tartışmasız en iyi filmi olan "Prey", 1700'lerde geçen bir ön bölüm (prequel) filmi. Zekice hazırlanmış acımasız dövüş sahneleriyle öne çıkan Prey, Predator'ın yüksek teknolojili silahlarını ve taktiklerini, Komançi İmparatorluğu'nun Büyük Ovalar'daki hakimiyetinin ilk yıllarındaki Komançi kabilesinin yöntemleriyle birleştiriyor. Predator filmlerinin kalıplaşmış hikaye temeline rağmen Prey, Komançi'yi özgün bir şekilde tasvir ederek ve muhteşem olay örgüsünü tarihi gerçeklere dayandırarak bir B-filmi olmaktan kaçınıyor.

    Film, aksiyon hikayesini geçmişte kurgulayarak, sevilen ancak ölmekte olan bir bilim kurgu serisine yeniden can verdi ve yönetmen Dan Trachtenberg yeni Predator filmleri için çalışyor.

    Cloverfield (2008)

    .

    Cloverfield, benzersiz bir dokunuşa sahip bir bilim kurgu, korku ve canavar filmi. Hikaye, devasa ve gizemli bir yaratığın günümüz New York şehrine saldırmasıyla ortaya çıkan kaosu yakalayan bir el kamerasının merceğinden anlatılıyor. Cloverfield, şehrin yıkımında kendilerini kurtarmaya çalışan bir grup arkadaşı takip ediyor ve yol boyunca devasa canavarın yarattığı başka dünyaya ait yaratıklarla karşılaşıyor. Hayatta kalma, dostluk ve kontrolsüz bilimsel deneylerin sonuçları gibi temaları araştıran Cloverfield, sürükleyici buluntu görüntülerle hikaye anlatma tarzıyla klasik kaiju'ya yeni bir bakış açısı sunuyor.

    John Carter (2012)

    .

    Edgar Rice Burroughs'un modern bilim kurgu, fantezi ve macera türünde biçimlendirici bir etkisi olan "A Princess of Mars" romanından uyarlanan John Carter, 1868 ile 1881 yılları arasında geçiyor. John Carter, kendisini gizemli bir şekilde Mars gezegeninde bulan bir İç Savaş gazisidir. Orada, gezegenin düşük yer çekimi nedeniyle gücünün ve çevikliğinin arttığını keşfeder. Carter, aralarında Tharklar ve Helium şehir devletinin de bulunduğu Marslı gruplar arasındaki bir çatışmanın ortasında kalır. Yol boyunca Marslı prenses Dejah Thoris ile bir bağ kurar. Bilim kurgu, fantezi ve Western türlerini birleştiren John Carter'da destansı savaşlar, tuhaf yaratıklar, kahramanlık, aşk ve kimlik arayışı bir araya geliyor.

    The Iron Giant (1999)

    .

    Soğuk Savaş döneminde geçen The Iron Giant, uzaydan gelen devasa ve hafızasını kaybetmiş bir robotla arkadaş olan Hogarth Hughes adında genç bir çocuğun hikayesini anlatıyor. Dostlukları ilerledikçe Hogarth ve Demir Dev; robotu tehdit olarak gören bir hükümet ajanından korunmak zorunda kalır. The Iron Giant, çarpıcı animasyonu ve dokunaklı anlatımıyla dostluk, hoşgörü, korku ve önyargının sonuçları gibi temaları ele alıyor. Film, korku ve yanlış anlama karşısında bile empatinin gücü ve kurtuluş potansiyeli üzerine kafa yoran, eskimeyen bir klasik olmaya devam ediyor.

    Kaynak: ScreenRant

    facebook Tweet
    Öneriler
    Back to Top