Gelen her devam filmiyle birlikte daha da kötüye giden film serileri, harika filmlerin neden kendi haline bırakılması gerektiğine dair güçlü bir argüman oluşturuyor.
Bazı durumlarda stüdyonun veya yönetmenin, konsepti potansiyelinin ötesine taşıyarak sulandırmak yerine tek bir filmde işleyip bırakması kesinlikle çok daha çarpıcı bir etki oluştururdu. Listemizde de olduğu gibi, bu durum, serinin tüm devam filmlerinin berbat olduğu anlamına gelmiyor ancak bir çok klasik film serisinin devam halkaları ilk filmin başarısını aşmayı asla başaramadılar.
Anlamsız devam filmleri tarafından mahvolan birçok seri sayabiliriz. Buna rağmen, ilk filmden daha iyi performans gösteremeyen ancak yine de seriye hayati katkılarından dolayı eleştirmenler ve izleyiciler tarafından olumlu karşılanan devam filmleri olduğunu da unutmamak gerekli.
İşte her devam filmiyle daha da kötüye giden 10 önemli film serisi...
Jurassic Park (1993)
İlk "Jurassic Park" filmi, benzeri görülmemiş destansı görsel efektleriyle tarihe geçti. CGI ile animatronik gibi pratik efektleri birleştiren Steven Spielberg ve ekibi, kültürel ve tarihi önemi nedeniyle Amerikan Ulusal Film Tescili tarafından korunan bir macera yarattı. Her devam filmiyle daha da kötüleşen film serileri söz konusu olduğunda klasik bir örnek olan Jurassic Park'ı, beş ezici devam filmi izliyor. Hepsi çok kötü filmler olmamakla birlikte, ne orijinal devam filmleri ne de Jurassic World üçlemesi, ilk filmin katıksız kültürel etkisinin yanına bile yaklaşamadı.
- Jurassic Park (1993)
- The Lost World: Jurassic Park (1997)
- Jurassic Park III (2001)
- Jurassic World (2015)
- Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)
- Jurassic World Dominion (2022)
Alien Vs. Predator (2004)
Alien serisinin aksiyon odaklı bir yan ürünü olan "Alien vs. Predator", başlangıçta pek iyi karşılanmadı. Bununla birlikte, ılımlı bir gişe başarısı oldu ve bu da devam filmi "Aliens vs. Predator: Requiem"in geliştirilmesine yol açtı. Devam filmi daha da kötü olumsuz eleştiriler almasına rağmen, gişede ilk filmden bile daha başarılı oldu. Ticari başarı bir yana, genel kalite açısından Alien vs. Predator, her devam filminde daha da kötüye giden film serileri arasında güvenli bir yere sahip. Bununla birlikte, gişe başarısı sayesinde, spin-off serisi yine de günün birinde Alien vs. Predator 3'e yol açabilir.
- AVP: Alien Vs. Predator (2004)
- AVPR: Aliens vs Predator - Requiem (2007)
Matrix (1999)
Tüm zamanların en büyük modern bilim kurgu filmlerinden biri olarak kabul edilen Matrix, Hong Kong aksiyon sineması koreografisini, distopik siberpunk estetiğini ve simülasyon ve transhümanizmle ilgilenen felsefi fikirleri bir araya getirdi. Ne yazık ki, Wachowski kardeşlerin devam filmleri bu kapsayıcı temaları önemli bir şekilde genişletmede başarısız oldu. Bununla birlikte, seri büyük bir gişe başarısı gördü. Adil olmak gerekirse, teknik olarak bir devam filmi olmayan ama filmin evrenine dayanan kısa animasyon dizisi "The Animatrix", devam filmlerinin yapamadığını yaparak ana temaları detaylandırdı.
- The Matrix (1999)
- The Matrix Reloaded (2003)
- The Matrix Revolutions (2003)
- The Matrix Resurrections (2021)
Pirates Of The Caribbean (2003)
Karayip Korsanları film serisi, şimdiye kadarki en yüksek hasılat yapan seriler arasında yer alıyor. Beş filmlik seri, toplamda dünya çapında 4.5 milyar dolardan fazla hasılat elde etti. Ancak en dişli Jack Sparrow fanatikleri bile, serinin her devam filminde daha da kötüye giden film serileri arasında bir yeri hak ettiğini kabul edecektir. Konsept ilk filmde iyi uygulandı ancak üçleme boyunca büyük oranda tükendi. Yine de ilk üç devam filminin her biri yaklaşık 1 milyar dolar net gelir elde ettiğinden, stüdyoların neden bu filmleri yapmaya devam ettiğini görmek kolay.
The Karate Kid (1984)
"Cobra Kai" dizisinin bazı bölümleri "The Karate Kid"den daha iyi olsa da, spin-off dizisi teknik olarak filminin devamı niteliğinde değil. Diğer yandan "The Karate Kid Part II"den 2010'daki yeniden başlatmaya kadar olan devam filmleri ilk filmle boy ölçüşemedi. Ama yine de devam filmlerinin oluşturduğu bilgi birikimi, evreni detaylandırmak ve Cobra Kai'deki karakterleri tanıtmak için kullanışlı oldu. Her devam filminde daha da kötüye giden film serileri arasında kötü bir üne sahip olan The Karate Kid, bazı kavramların ve öncüllerin film yerine dizi olarak daha iyi olduğunun kanıtı adeta...
- The Karate Kid (1984)
- The Karate Kid Part II (1986)
- Karate Kid Part III (1989)
- The Next Karate Kid (1994)
- The Karate Kid (2010) - reboot
Fantastic Beasts (2016)
Harry Potter serisinin öncesini anlatan "Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar?" izleyicileri yıllar sonra Büyücülük Dünyası'na döndürerek iyi bir başlangıç yaparken, iki devam filmi seyirci onayı ve gişe başarısı açısından aynı seviyeyi yakalayamadı. Toplam hasılatı 1,8 milyar doların üzerinde olmasına rağmen, her devam filmiyle daha da kötüye giden film serileri arasında kesinlikle yer alıyor ve resmi olarak açıklanmış olmasa da aslında beş film olarak planlanan seri muhtemelen devam etmeyecek.
The Chronicles Of Narnia (2005)
"Narnia Günlükleri: Aslan, Cadı ve Dolap", yazar C. S. Lewis'in fantastik dünyasının ilk sinema uyarlamasını izleyicilere sundu. Ancak Pevensie kardeşlerin, Aslan'ın ve Beyaz Cadı'nın tanıtılmasından sonra, seriye olan ilgi devam filmleriyle birlikte düştü ve üçleme giderek artan olumsuz eleştirilerle karşılaştı. Ancak Netflix'in Greta Gerwig yönetmenliğinde yeniden başlatacağı Narnia Günlükleri ikinci bir hayata kavuşabilir.
- The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)
- The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (2008)
- The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader (2010)
Transformers (2007)
Transformers film serisinin, dördüncü film olan "Transformers: Age of Extinction"a kadar her devam filminde daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak sonrasında gelen filmlerin izleyici sayısındaki düzenli düşüş, büyük ölçüde olumsuz hale gelen karışık eleştirilerle başlayan genel tepkiyi yansıtıyordu. Altıncı film Bumblebee, tüm seride küresel olarak iyi karşılanan tek film olarak bu trendi kırdı. Diğer beş devam filmi hem eleştirmenler hem de izleyiciler tarafından eleştirildi fakat bu stüdyoları daha fazla Transformers filmi yapmaktan alıkoymadı.
- Transformers (2007)
- Transformers: Revenge Of The Fallen (2009)
- Transformers: Dark Of The Moon (2011)
- Transformers: Age Of Extinction (2014)
- Transformers: The Last Knight (2017)
- Bumblebee (2018)
- Transformers: Rise of the Beasts (2023)
Jaws (1975)
Bazı klasik filmlerin neden devam filmlarinin yapılmaması gerektiğine dair en iyi örneklerden biri olan Jaws serisi, "Jaws 2"nin çıkışından sonra sert bir düşüş yaşadı. Her devam filmi esasen B filmleri oldu ama Spielberg imzalı "Jaws" popüler kültürde o kadar etkili ki çeşitli türlerden sayısız başarılı filmde referans olarak alındı - ve bunların çoğu, gerçek Jaws devam filmlerine kıyasla daha iyi karşılandı.
- Jaws (1975)
- Jaws 2 (1978)
- Jaws 3-D (1983)
- Jaws: The Revenge (1987)
The Hobbit (2012)
Yüzüklerin Efendisi'nin öncül üçlemesi yine Peter Jackson tarafından uyarlanmış olsa da orijinal filmlerin yalnızca ticari başarısını kopyalayabildi. The Hobbit üçlemesi, Yüzüklerin Efendisi kadar beğenilmediği gibi kendi için de tutarsızdı ve kaynak malzemeye büyük ölçüde sadakatsizlik nedeniyle kalitedeki genel düşüşten muzdaripti. Bu nedenle Hobbit, her devam filmiyle daha da kötüye giden film serileri arasında belki de en kötü üne sahip - çünkü her devam filmi J.R.R. Tolkien'in mirasını daha da mahvetti.
- The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)
- The Hobbit: The Desolation of Smaug(2013)
- The Hobbit: The Battle of the Five Armies(2014)
Kaynak: ScreenRant