76. Cannes Film Festivali "Kuru Otlar Üstüne", "Killers of The Flower Moon", "The Zone of Interest", "Indiana Jones and the Dial of Destiny" gibi filmlerin dünya prömiyerleriyle devam ederken, "dakikalarca ayakta alkışlanan" filmler dünya çapında haber olmaya devam ediyor.
Cannes'da ayakta alkışlanmak artık dünyanın dört bir yanındaki sinemaseverleri hem sevindiren hem de çileden çıkaran bir festival geleneği haline geldi. Bir seyirci gerçekten nasıl 10 dakikadan fazla alkışlayabilir? Sürekli alkış bir filmin harika olduğu anlamına mı geliyor? İnsanlar gerçekten alkışları ölçmek için tiyatronun içinde kronometre mi tutuyorlar?
Filmlerin alkış sürelerini haberlerine sıklıkla taşıyan Variety, bunun gerçekten seyircinin içinden gelen bir sevgi gösterisi olabileceği gibi tamamen sahte de olabileceğini vurguluyor. Festivalde dünya prömiyerini yapan her filmin ardından, bir kamera film ekibini çeker ve görüntüler eş zamanlı olarak perdeye yansıtılır. Bu çekim ve yayın ne kadar uzun sürerse alkışlama o kadar devam edebilir... Bununla birlikte genel bir heyecan uyandırmayan herhangi bir filmin 10 dakikanın üstünde alkışlandığı da pek görülmemiştir.
Nuri Bilge Ceylan'ın bir kez daha Altın Palmiye için yarıştığı Cannes Film Festivali'nin 27 Mayıs'ta açıklanacak ödüllerini merakla beklerken, şimdi biraz geçmişe gidiyor ve festivalin alkış rekoru kıran filmlerini ziyaret ediyoruz...
Pan'ın Labirenti (2006)
Guillermo del Toro'nun 3 Oscar'lı unutulmaz filmi "Pan'ın Labirenti" 22 dakika boyuna ayakta alkışlanarak Cannes Film Festivali'nin tarihine geçti. Film, 1940'larda İspanya’daki faşist iktidarın gölgesinde yaşayan Ofelia adlı küçük bir kızın, çareyi hayal gücüyle beslediği fantastik bir diyara saklanmasında bulmasını anlatıyor. Bu masalsı "gerçeklik" üzerinden del Toro, faşizmin korkunçluğunu göz önüne seriyor.
Fahrenheit 9/11 (2004)
Michael Moore imzalı belgesel "Fahrenheit 9/11", 2004 yılında prömiyer yaptığı Cannes Film Festivali'nde yalnızca 20 dakika boyunca ayakta alkışlanmakla kalmadı, Altın Palmiye'yi de kazandı. Paronoya, korku, belirsizlik ve vatanseverlik kavramlarını bir araya getirip George Washington Bush’un 11 Eylül saldırısının ardındaki gerçeklere ulaşmak yerine Irak’a savaş açmayı planladığını ileri süren belgesel aynı zamanda bazı Suudiler’in nasıl güvenli bir biçimde ve gizlice Amerika’dan çıkarıldığını mercek altına alıyor.
Mud (2012)
Jeff Nichols filmi "Mud" Cannes'dan eli boş ayrılmasına rağmen izleyicilerin beğenisini topladı ve 18 dakika alkışlandı. Filmde iki erkek çocuğun yolları Matthew McConaughey tarafından canlandırılan bir kanun kaçağıyla kesişir. Çocuklar hikayesinden etkilendikleri bu adamı, uğruna cinayet işlediği gerçek aşkına kavuşturmak için bir anlaşma yaparlar.
Neon Şeytan (2016)
Nicolas Winding Refn'in moda dünyası korku filmi "The Neon Demon" 2016 yılındaki Cannes Film Festivali'nde 17 dakika ayakta alkışlandı, ancak filmin karışık bir tepki aldığını ve bazı izleyicilerce yuhalandığını da belirtelim. Film Los Angeles'a yeni gelmiş olan, kıskanılacak derecede güzel model Jesse'yi (Elle Fanning) takip ediyor ve "tehlikeli güzellik" kavramını ele alıyor.
Gazeteci Çocuk (2012)
2012 Cannes Film Festivali'ndeki en bölücü film, övgüler ve yuhalamalar eşliğinde 15 dakika ayakta alkışlanan Lee Daniels imzalı "The Paperboy" filmiydi. Film genel olarak olumsuz yorumlar alsa da Matthew McConaughey, Zac Efron ve Nicole Kidman gibi yıldızlarla dolu oyuncu kadrosu, alkışlanma süresinin uzamasında etkili oldu. Film, bir idam mahkûmunu içeren bir vakayı araştırmak için memleketi Florida'ya dönen bir gazeteciyi takip ediyor.
Kefernahum (2018)
Nadine Labaki, 12 yaşındaki Beyrutlu bir tutuklunun ihmal nedeniyle ailesine dava açmasını anlatan "Kefernahum" ile 2018 Cannes Film Festivali'nde Jüri Ödülü'nü kazandı. Prömiyerinden sonra 15 dakika boyunca ayakta alkışlanan film aynı zamanda 2019 yılında Lübnan'ın Oscar adayıydı fakat ödül Alfonso Cuaron'un "Roma"sına gitti.
Belle (2021)
Japon yönetmen Mamoru Hosoda, 2021'de Cannes Film Festivali'nde "Güzel ve Çirkin"den ilham alan "Belle" ile 14 dakika ayakta alkışlandı. Filmde Suzu, kırsal bir köyde yaşayan utangaç bir lise öğrencisidir. Yıllardır sade ve sessiz bir hayat sürmüştür, ancak devasa bir sanal dünya olan "U"ya girdiğinde, dünya çapında sevilen bir şarkıcı olan Belle olarak yepyeni bir çevrim içi kişilik kazanır.
Benim Cici Silahım (2002)
Michael Moore'un Amerika'daki silahlı şiddetin kökenlerini araştırdığı belgeseli "Bowling for Columbine" 2002 Cannes Film Festivali'nde 13 dakika ayakta alkışlandı ve o yılki jüri tarafından 55. Yıl Özel Ödülü'ne layık görüldü. Film ayrıca belgesel kategorisinde Oscar Ödülü'nü ve yabancı film kategorisinde César Ödülü'nü kazandı.
Artist (2011)
Michel Hazanavicius imzalı "The Artist" 2011 Cannes Film Festivali'nde 12 dakika ayakta alkışlandı ve başroldeki Jean Dujardin'e En İyi Erkek Oyuncu ödülünü getirdi. Film sonrasında 84. Akademi Ödülleri'ne de damga vurarak 10 kategoride adaylık aldı ve bunlardan beşinde ödülü kucakladı. (En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yönetmen, En İyi Kostüm Tasarımı, En İyi Orijinal Müzik)
Elvis (2022)
Geçtiğimiz yılın en çok konuşulan filmlerinden biri olan Austin Butler başrollü, Baz Luhrmann imzalı "Elvis", yönetmen ve oyuncuların yanı sıra Elvis Presley'nin eşi Priscilla Presley'nin de katıldığı Cannes prömiyerinde 12 dakika boyunca tezahüratlar eşliğinde alkışlandı. Bu sırada gözleri dolan Butler'ın Priscilla Presley'e sarıldığı duygu dolu anlar da festivalden geriye kalan önemli anlar arasına girdi.
Kaynak: Variety
Bonus: Kuru Otlar Üstüne (2023)
Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi "Kuru Otlar Üstüne" bu yıl Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarışıyor. Prömiyerini 19 Mayıs'ta, Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan ve Merve Dizdar, Musab Ekici, Deniz Celiloğlu başta olmak üzere oyuncu kadrosunun eşliğinde yapan film 11 dakika boyunca ayakta alkışlandı. Olumlu eleştiriler alan 197 dakikalık filmin Altın Palmiye'ye en yakın adaylarından biri olduğu konuşuluyor.