Prime Video'nun çok büyük bir heyecanla beklenen dizisi "Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri" ilk iki bölümüyle nihayet yayında. İlk yorumları olumlu olan dizinin, önümüzdeki günlerde izleyici kitlesi arttıkça ve devam bölümleri gelmeye devam ettikçe yoğun bir şekilde tartışılacağı bir gerçek.
Daha önce Peter Jackson'ın "Yüzüklerin Efendisi" ve "Hobbit" serileriyle görselleştirdiği J.R.R. Tolkien'in geniş fantastik evreni, tüm zamanların en pahalı dizisi olan "Güç Yüzükleri" ile yeniden ekranlarımıza gelirken; Orta Dünya'nın hem tanıdık hem de yeni bir dizi karakterinin güçlenen kötülükle mücadelesini izleyeceğiz. Ancak bu destansı hikayenin içinde yolunu bulmak herkes için çok kolay olmayabilir.
İşte bu nedenle, diziye dair spoiler içermeyen bu başlangıç rehberini hazırladık. "Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri" hakkında bilmeniz gereken her şey bu izleme rehberinde...
Yüzüklerin Efendisi'nden binlerce yıl öncesinde geçiyor...
Peter Jackson'ın üçlemesi Orta Dünya'nın Üçüncü Çağı'nda geçiyordu, "Güç Yüzükleri" ise binlerce yıl öncesinde, İkinci Çağ'da geçiyor. Dizi, resmi özetine göre izleyicileri "büyük güçlerin ilk kez şekillendiği, krallıkların zaferlere ulaştığı ve yerle bir olduğu, beklenmeyen kahramanların sınandığı, umudun pamuk ipliğine bağlı olduğu ve Tolkien'in kaleminden dökülen en şeytani düşmanın tüm dünyayı karanlığa boğmakla tehdit ettiği bir döneme götürüyor."
Karakterler
Dizideki olaylar, bizleri Orta Dünya'nın çok daha eski bir çağına götüreceği için Elrond, Galadriel ve (teknik olarak doğrulanmamış olsa da büyük ihtimalle göreceğimiz) Sauron gibi birkaç uzun ömürlü istisna dışında, karakterler kadrosu neredeyse tamamen farklı. Elfler, savaşta düşmedikçe ölümsüzler ve bu nedenle uzun ömürle kutsanmış iki Orta Dünya sakini bizimle ancak dizi ilerledikçe daha önce filmlerde gördüğümüz diğer karakterlerin de ortaya çıkacağına dair söylentiler devam ediyor.
Sadece tek bir yüzük yoktu
Galadriel'in "Yüzük Kardeşliği"nin başlangıcındaki monologunu hatırlıyor musunuz? "Dünya değişiyor. Bunu suda hissediyorum, toprakta hissediyorum, kokusunu alıyorum. Eskilerden pek bir şey kalmadı zira hatırlayanlardan yaşayan yok artık. Her şey, muhteşem yüzüklerin yapılmasıyla başladı. Üç yüzük, varlıkların en arifi en zarifi olan ölümsüz elflere verilmişti. Yedisi, mahir madenciler ve zanaatkarlar olan, dağların derinliklerinde yaşayan cücelere... Dokuz yüzük, varlıklar arasında güce en düşkün olan insan ırkına bahşedilmişti. Bütün ırklara hükmedecek gücü muhafaza ediyordu bu yüzükler."
Hepsine hükmedecek tek bir yüzük
Galadriel'in bu konuşması, kendilerine güç yüzükleri verilen elflerin, cücelerin ve insanların kandırıldığını anlatarak devam ediyordu. Karanlıklar efendisi Sauron, Mordor Diyarı'nda, Hüküm Dağı'nın ateşlerinde dövdüğü diğer tüm yüzüklere hükmetme gücüne sahip olan yüzüğe kendi kinini, iradesini ve tüm yaşama hakim olma arzusunu katar: "Hepsine hükmedecek tek bir yüzük!"
Orta Dünya'nın hür diyarları, yüzüğün gücü karşısında birer birer düşerken, elfler ve insanların son ittifakı Sauron'a karşı son bir mücadele verirler. Bu Son İttifak savaşında Elrond da Elf ordularının başındadır. Zorlu mücadeleye rağmen yüzüğün gücü bir türlü bastırılamaz. Ancak en karanlık anda, Kral'ın oğlu İsildur, babasının kılıcıyla yüzüğü alır ve Sauron'u yener... Sonrasında yaşananları "Yüzüklerin Efendisi" serisinde izledik. "Güç Yüzükleri", işte bu açılış sahnesinde kısaca anlatılan epik hikayenin en başına götürecek bizleri...
İkinci Çağ hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayarak ayrıntılı dosyamıza gidebilirsiniz...
Tüm zamanların en pahalı dizisi
Amazon, 2017'de "Yüzüklerin Efendisi"nin TV haklarını 250 milyon dolara satın aldı, ancak bu, beş sezonluk bir taahhütte bulunduktan sonra diziye harcamayı düşündüklerinin yalnızca dörtte biri kadar - yani dizi toplamda en az 1 milyar dolara mal olacak. Sadece ilk sezonun yapım maliyeti 462 milyon dolar.
İkinci sezon çoktan onaylandı
Dizinin ikinci sezon onayı, bundan yaklaşık üç yıl önce geldi. Fakat hazırlık, çekimler ve post-prodüksiyon sürecini göz önünde bulundurursak, ilk sezondan sonra hikayeye devam etmek için, muhtmelen uzun bir dönem daha beklememiz gerekecek.
Yeni isimler
Dizinin oyuncu kadrosunun büyük bir çoğunluğunu, ismini ilk kez duyduğumuz genç oyuncular oluşturuyor. Bazı hayranlar tarafından eleştirilse de aslında bu kötü ya da şaşırtıcı bir durum değil. Neticede Andy Serkis, Orlando Bloom ve Viggo Mortensen gibi isimler de Yüzüklerin Efendisi öncesinde çok iyi bilinmiyorlardı.
Tanıdık yüzler
Kadroda tanıdık isimler de var. Elrond'u canlandıran Robert Aramayo, Game of Thrones'ta Ned Stark'ın gençliğini oynamış ve biri dizi filmin yanı sıra Netflix'in gerilim ve giziem dolu mini dizisi "Behind Her Eyes" ile daha geniş çapta tanınırlık kazandı. Galadriel olarak rol alan Morfydd Clark ise geçen yıl A24'ün "Saint Maud" filminde başrolü üstlendi ve "The Personal History of David Copperfield", "His Dark Materials" gibi yapımlarda rol aldı.
Müzikler
"Güç Yüzükleri"nin tema müziğini, "Yüzüklerin Efendisi" ve "Hobbit" filmlerinin de müziklerini besteleyen, 3 Oscar'lı Howard Shore besteledi. Dizinin diğer müzikleri ise Emmy ödüllü Bear McCreary'nin imzasını taşıyor.
Doğrudan kitap uyarlaması değil
"Güç Yüzükleri", Peter Jackson'ın iki üçlemesinde olduğu gibi herhangi bir kitabın doğrudan uyarlaması değil. Dizi, “Kralların ve Hükümdarların Yıllıkları”, “Yılların Hikayesi”, “Aile Ağaçları”, “Takvimler”, “Yazma ve Heceleme”, “Üçüncü Çağın Dilleri ve Halkları” ve “Çeviri Üzerine” başlıklarını taşıyarak Orta Dünya'nın tarihi ve irfan hakkında daha fazla ayrıntı sunan anlatı dışı "Yüzüklerin Efendisi" eklerine dayanıyor. Dolayısıyla senaryoda yorumlanacak çok şey var, bu nedenle bazı hayranlar dizinin kaynak malzemenin ruhuna sadık olmayacağından korkuyor.
Bölümler
Dizinin ilk bölümü birden yayınlandı ancak diğer bölümler haftada bir olarak yayınlanacak. Yani önümüzdeki bir buçuk ay boyunca izleyeceğimiz 6 bölüm daha var.