Alternatif gerçeklik genellikle gerçeğe benzer olan ancak farklı bir paralel bir gerçekliği ifade eder. Paralel evrenlerde geçen hikayeler, genellikle bilim kurgu veya fantastik öğeler taşır. Tarihsel olayların değişmesi bile alternatif bir zaman çizelgesiyle sonuçlanır. Ancak alternatif evren kavramının sorması gereken asıl soru şudur: Ya Böyle Olursa? Ya toplum yapay zekalı androidlere bağımlı hale gelirse? Ya 2. Dünya Savaşı'nı Almanlar kazansaydı? Ya ABD hükümeti, paranormal yaratıkları serbest bırakan UpsideDown adında çok boyutlu bir portal açsaydı?
Alternatif gerçeklik aynı zamanda günümüzün olay, kişi ve sorunlarına sosyopolitik yorum veya eleştiri eklemeye yönelik bir hikaye anlatma mekanizmasıdır. Rod Serling'in "Alacakaranlık Kuşağı" bilim kurgu fantezi türünün önemli tartışmalara yol açmadan sosyal yorumlar yapmak için nasıl kullanılabileceğinin klasik bir örneğidir. Bu gösteriler alternatif gerçeklik konseptinin yaratıcılığını yansıtıyor.
"Stranger Things" gibi Emmy ödüllü diziler, alternatif evrenlerin hayal gücünü ve yaratıcılığını yakalıyor ve konseptin ticari açıdan ne kadar başarılı olabileceğini gösteriyor. İşte en iyi 10 alternatif gerçeklik dizisi...
Dark Matter (2024 - ...)
Blake Crouch'un 2016 yılında çıkan aynı isimli romanından uyarlanan Apple TV+ dizisi, aniden hayatının farklı bir versiyonuna geçen ve ailesini şiddet yanlısı ikizinden kurtarmak için geri dönmek zorunda kalan Chicagolu fizikçi Jason Dessen'i (Joel Edgerton) konu alıyor.
2. sezon onayını da alan "Dark Matter", Christopher Nolan'ın "Inception"ına benzer şekilde alternatif gerçeklik temasına yüksek risk ve yoğunluk kattığı için kara gerilim türünün unsurlarını benimsiyor.
11.12.63 (2016)
Spekülatif kurgu, yalnızca insanlığın geleceğine değil aynı zamanda geçmişine ilişkin olarak da dünyanın hayal gücünü genişletti. Tarihçiler sıklıkla tarihteki trajediler ve kötü şöhretli olaylar farklı şekilde meydana gelseydi dünya nasıl bir yer olurdu konusunda tahmin yürütürler. Stephen King'in aynı adlı bilim kurgu gerilim romanından uyarlanan "11.22.63", 35. ABD Başkanı John F. Kennedy'nin suikastını önleme göreviyle zamanda geriye giden İngilizce öğretmeni Jake Epping'i (James Franco) konu alıyor. Yazar-yönetmen Kevin Macdonald, King ve J. J. Abrams yönetici yapımcı olarak görev yapıyor.
Upload (2020 - ...)
Ölen bir varlığın ruhunun veya bilincinin fiziksel biçiminden bağımsız olarak var olduğu metafiziksel ölümden sonraki yaşam kavramı, yüzyıllardır din bilginlerinin, bilim adamlarının ve filozofların kafasını karıştırmıştır. Amazon Prime Video dizisi "Upload" ise ana karakter Nathan Brown'un (Robbie Armell) bilincinin, ölümcül bir araba kazasının ardından, sanal bir ölümden sonraki hayata dijital olarak yüklenmesiyle, bu sonsuz soruya hicivli ve teknolojik bir dokunuş kazandırmaya çalışıyor. Dizi, Nathan'ın yeni gerçekliğine uyum sağlamayı ve geçmiş yaşamındaki seçimlerle uzlaşmayı öğrenmesini konu alıyor.
The Man in the High Castle (2015-2019)
Alternatif kurgu türü, yalnızca sert fantezi veya bilim kurgu ortamıyla sınırlı değil. Philip K. Dick'in 1967 tarihli romanından uyarlanan "The Man in the High Castle", 1940'ların Mihver Güçlerinin (Nazi Almanyası, Japonya İmparatorluğu ve Faşist İtalya) 2. Dünya Savaşı'nı kazanıp dünyanın kontrolünü ele geçirdiği alternatif tarihsel zaman çizelgesini araştırıyor. Usta yönetmen Ridley Scott ve "The X-Files" dizi sorumlusu Frank Spotnitz yönetici yapımcı olarak görev yapıyor.
Doctor Who (1963 - ...)
"Doctor Who", 1960'ların başlarında yayınlandığından bu yana, ezilen insanları kurtarmak için uzay gemisi TARDIS ile uzayda ve zamanda yolculuk yapan ilginç ve eksantrik bir insansı uzaylıyı takip ediyor. Hem geçmişte hem de gelecekte alternatif gerçeklikler sunan dizide Doctor on dört kez değişti; 2005 yılında başlayan modern versiyonda Christopher Eccleston, David Tennant, Matt Smith, Peter Capaldi, Jodie Whitaker tarafından canlandırıldı ve rol şu anda Ncuti Gatwa'ya geçti.
Quantum Leap (1989-1993)
1985'teki gişe rekorları kıran "Geleceğe Dönüş"ün ardından bilim kurgu türü, özellikle de zaman yolculuğu ve alternatif gerçekliklerle ilgili bilim kurgu, Hollywood'da popülerlik kazandı. Türün yeniden canlanmasından yararlanan yapımlardan biri "Quantum Leap"ti. Dizi, Kuantum Sıçraması adı verilen bir zaman hızlandırıcıyı inşa etmek için hükümetten fon alan ve aniden zamanda geriye giden fizikçi Dr. Sam Beckett'i (Scott Bakula) konu alıyor. Beckett daha sonra hologram Al Calavicci (Dean Stockwell) tarafından sahte bir yapay zeka süper bilgisayarını onarmakla görevlendirilir.
Westworld (2016-2022)
Yapay zekanın ilerlemesi ve yaygınlaşması, yapay zekanın gelecekteki rolü hakkında spekülasyonlara yol açtı. "Westworld", yapay zekanın norm haline geldiği olası bir gerçeklik sunuyor. 2050'lerde geçen dizide Westworld, Delos Inc.'e ait pek çok tema parkından biridir ve halka hizmet veren 'ana bilgisayarlar' adı verilen androidler tarafından işletilmektedir. Androidler, tema parkının kurucu ortağı Dr. Robert Ford'un (Anthony Hopkins) yaptığı sistem güncellemesinin ardından duyarlılık kazanmaya başlar. Başlangıçta aynı adlı 1973 yapımı bir filme dayanan HBO serisinde Evan Rachel Wood, Thandiwe Newton, Jeffrey Wright, Aaron Paul ve Ed Harris'in de yer aldığı yıldızlarla dolu bir oyuncu kadrosu yer alıyor.
Black Mirror (2011 - ...)
Spekülatif bilim kurgu dizisi "The Twilight Zone"ndan ilham alan "Black Mirror", gelecekteki distopik senaryoları tasvir eden bir İngiliz antoloji dizisidir. Her bölümde, teknolojik bir sorundan kaçmak veya üstesinden gelmek zorunda olan Jesse Plemmons ve Bryce Dallas Howard gibi önde gelen aktörler yer alıyor. Tematik tuhaflığına ve gösterişliliğine rağmen "Black Mirror", teknolojinin kendisinin ve başkalarının algısını olumsuz etkileme potansiyeline sahip olduğuna dair sosyal yorumları nedeniyle dünya çapında büyük bir takipçi toplamayı başardı.
Stranger Things (2016 - ...)
1980'lerde, Hawkins, Indiana'da geçen "Stranger Things", insanlar üzerinde deneyler yapan ABD hükümeti tarafından finanse edilen bir laboratuvar tarafından oluşturulan Upside Down adlı alternatif bir boyutta, doğaüstü varlıklara karşı hayatta kalmak zorunda olan bir grup çocuğu konu alıyor. Duffer Kardeşler, Netflix'in amiral gemisi diziyi yaratırken John Carpenter, David Lynch, Steven Spielberg ve Stephen King'in yaratıcı çalışmalarından ilham aldı. Dizinin dördüncü sezonu, 140.7 milyon izlenmeyle en çok izlenen ikinci Netflix dizisi oldu. Beşinci ve son sezonunun önümüzdeki yıl yayınlanması bekleniyor.
The Twilight Zone (1959-1964)
Ve son olarak, alternatif gerçeklik türünü popüler hale getiren klasik antoloji dizisi "The Twilight Zone"dan (Alacakaranlık Kuşağı) bahsetmeden bu liste tamamlanmış sayılmaz. Dizinin yaratıcısı Rod Serling baş yazar, sunucu, yönetici yapımcı ve anlatıcı olarak görev yaptı. Her bölüm, tuhaf bir senaryoya yerleştirilen bir karakteri konu alıyor ve bu karakter korkunç olaylardan kaçmaya çalışıyor. Her son ahlaki açıdan değerlendirilir ve çoğu zaman sosyo-politik yorumlar sağlayan beklenmedik bir anlatı değişimini içerir. 2019'da yazar-yönetmen Jordan Peele tarafından bir canlandırma dizisi geliştirildi, ancak eleştirmenlerden karışık tepkiler aldı.
Kaynak: Collider