Ugur Tazegül
15 Aralık 2016 tarihinde eklendi
filmi az önce izledim etkisinden kurtulmadan (ki eminim uzun süre kurtulamam ) hemen yorum yapmak istedim.gerçi şuan içimdeki duyguları (özellikle de öfke ) nasıl sadeleştrip yazıcam bilemiyorum. bu olaylar nasıl olurda gerçek olur yani ben 2 küsür saat izledim ve sadece izlediğim halde psikolojim yerlebir oldu bi de olayı yaşan insanları düşünün kaybolan 15 yıl keşke yitirdikleri senelerle sınırlı olsa sevdikleri hatta kendileri.içimden ingiltere hakkında tüm geçenleri yazmak isterdim ama sadece orası değil yani bu olaylar heryerde yaşanıyor.genelde filmlerde belirli sahneler vardır ki hayranlığımı daha da arttırır bu filmde de mahkumların Giuseppe'nin ölümünden sonra pencereden kağıt yakıp atmaları o kare hafızamdan silinmeyecek sahnelerdendirbu zmana kadar bu filmi izlemediğim için kendime çok kızıyorum kesinlikle izlenmesi gerekn başyapıtlardandır.kaliteli film arayışında olanlara tavsiyemdir alsınlar arşivlerine gönül rahatlığıyla koysunlar BABAM İÇİN 1974 yılında, İngiltere'deki Gyildford bombalama olayından az bir süre önce arkadaşıyla birlikte İngiltere'ye giden İrlandalı Gerry Conlon'ın kendi hayatını anlattığı kitabı Proved Innocent, İrlandalı yönetmen Jim Sheridan tarafından 1993 yılında cesurca sinemaya aktarılmıştır. Çok sayıda insanın hayatını kaybettiği bombalama olayı, İngiltere hükümetince IRA ile bağlantısı olduğu düşünülen Gerry Conlon ve arkadaşları tarafından planlanmış bir saldırı olarak kabul edilir. Hiçbir somut delile sahip olmayan İngiliz adalet! sistemi yine de Gerry Conlon ve üç arkadaşını şiddet ve tehdit yoluyla istedikleri ifadeleri taraflarınca kabul ettirerek çok ağır bir şekilde suçlu bulurlar. Üstelik hiçbir bağlantısı yokken Gerry Conlon'ın babasının da hapse mahkum edilmesi İngiliz adalet sisteminin İrlandalılara karşı nasıl bir tutum sergilediğinin açık bir kanıtıdır. Bu noktadan sonra Conlon ailesinin özgürlük mücadelesi tüm İrlanda halkının tutkulu desteğiyle yıllarca sürecektir... İngiltere'nin kokmuş adalet sistemini, ne kadar kirli bir geçmişinin olduğunu, acımasız politikaları ile nasıl katil bir millet olduğunu ve özgürlükleri için savaşan insanların hayatlarını nasıl haksız yere bozguna uğrattıklarını tüm dünyaya anlatan GERÇEK bir filmdir Babam İçin. Bu yüzden de filmin uluslararası birçok festivalde ödül almasına rağmen 7 dalda aday gösterildiği Oscar ödüllerinden avucunu yalayarak ayrılmasını da politik bir film olmasına bağlıyor ve koskoca Amerika'nın Jim Sheridan kadar yürekli olmayışına sadece gülüyorum... Baba rolündeki Pete Postlethwaite'ın filmdeki duruşu ve Gerry Conlon'ı tüm ruhuyla canlandıran Daniel Day Lewis dışında, avukat rolündeki Emma Thompson'ın kusursuz oyunculuğu filmi daha da etkileyici kılmıştır. Finaldeki özgürlük sahnesine kucak açan, İrlandalı şarkıcı Sinead O'Connor'ın "You Made Me The Thief of Your Heart" şarkısı da filmin havasını artı yönde etkilemiştir. Defalarca izlediğim, gerçek hikayeden uyarlanan, adalet savaşının anlatıldığı bu filmin altında İrlanda'nın özgürlük savaşının ve İngiltere'nin kirli yüzünün anlatıldığını hatırlatarak herkese tavsiye ederim. "Ben özgür bir insanım ve ön kapıdan çıkacağım." 10/8
bu filme ne söylesem,ne övgüler ne methiyeler dizsem az gelir.başta müthiş oyunculuklarıyla sizin içinize işleyen bir film.daniel day lewis'in o kusursuz oyunuyla hiç unutulmayacak bir dram filmi.babası rolündeki oyuncuyu da unutmamak gerek..ve de mahkeme salonundaki emma thompson'ı.kendimi tutamayıp hüngür hüngür ağladım filmde.uzun zamandır böyle etkileyici bir film izlememiştim.hayran kaldım.tekrar tekrar izlenecek daniel day lewis'in olağanüstü performansıyla mutlaka izlenmesi gereken,izlendikten sonra iyiki bu filmi izlemişim diyeceğiniz bir film.10/10
Bu filmi ilk izlediğimde aklıma Alan Parker ın ''Geceyarısı Ekspresi'' geldi bu filmde dikkat ettiyseniz olayın geçtiği ülke olan İngiltere den ve İngilizlerden kötü anlamda hiç bahsedilmiyo yada İngilizler böyledir işte masum insanları hapse atarlar diye bırakın İngilizlerden ve İngilteren bile bahsedilmiyo bile birde Geceyarısı Ekspresi ni düşünün benzer bir konu o filmdede var Türklere ve Türkiye ye sayısız hakaretlerle dolu... Uzun lafın kısası Babam İçin gerçektende çok iyi bir politik sinema örneği.
"gidaci" ye sesleniyorum :Öyle bir yorum yapmışsınki...Evet aynı dünyadan değiliz ;hatta biz dünyalıyız senin nereli olduğun belli değil desem daha doğru olur heralde,galiba,sanırsam...
Bu filmi nasıl kaçırdığıma hayret ediyorum. Gerçekçi hikayesi, kurgusu, Daniel Day-Lewis'in olağanüstü oyunculuğu, 70li yıllar İngiltere'sinde yaşananların bu kadar çarpıcı bir hikayeyle anlatılması. Söylenecek fazla söz yok. Mükemmel...