Bir Jack Nicholson hayranı olarak bu filmde gösterdiği performanstan dolayı kendisine yeniden hayran kaldım.Filme gelince, filmi yurtta arkadaşlarla yaklaşık 15 kişi birlikte izledik, yurtta yaptığımız korku gecelerine renk katsın diye :) fakat filmi izlerken ne korktuk nede gerildik tek gördüğüm iyi oyunculuktu kimden bahsettiğimi anlamışsınızdır.Eski kült filmlerden ama yurtta benim önerdiğim bir film olarak yeteri beğeniyi kimseden alamadığı için benden 6.510
Jack nicholsonun oyunculuk dersi verdiği film. bir insan nasıl bu kadar karizmatik olabilir sorusunu sık sık sorabilirsin filmi izlerken. tabi bu soruyu sorabilecek kadar gerilmemişseniz. ayrıca film kubrick şovudur. yönetmenlik nasıl olur onun da dersi verilmiştir filmde. ayrıca stephen king bu filmden sonra çekilecek olan tüm stephen king uyarlamalarının sözleşmelerine 'filmle ilgili söz hakkına sahip olma' maddesi koydurmuştur. nedeni kubrickin kitabın çok dışına çıkarak yeni bir şey yaratmış olmasıdırAyrıca 'heres johnny' sahnesinin yaklaşık 50 denemede çekildiği film.
Stanley Kubrick, Stephen Kingin 'Medyum' romanını başarılı bir şekilde uyarlamış.Filmin sonu da kitaptaki gibi olsaymış keşke... Kitabın geniş özetini filmi izledikten sonra okumanızı tavsiye ederim. 10/9http://www.bilgicik.com/yazi/medyum-stephen-king-roman-kitap-ozetleri/
orta halli bir film. stanley zekası yada inanılaz bir gerilim yok. senaryonun sınırlarında çekilmiş normal bir film.filmi öne çıkaran tek şey jack nicholsonın oyunculuğu.karakterin tamamen içine girmiş. 10/6
Çok film izlemiş biri olarak shining benim için hala kötü bir konumda. Derdim atışmak değil, doğru yorumlar yazmaya çalışmak, Emre senin eleştirine yönelik yazmıştım bir önceki yorumumu, ama gördüm ki birazda kendimi eleştirmem gerekiyor. O yüzden fikrine saygı duyuyorum ve izleyeceklere bırakıyorum yorumu.
Tabiki herkes sanattan anlamak zorunda değil ama az da olsa bir filme emek veriliyorsa biz izleyenler o filmi eleştirirken daha seçici kelimeler kullanmalıyız.Bu film popüler Türk sineması filmi olsaydı herşeyi diyebilirdik çünkü gerçekten popüler sinema adına yapılan şeyler çok kötü.Tamamiyle gişeye yönelik yapılan ucuz ve özensiz yapıtlar.Ama The Shining kesinlikle bir dahinin insaları etkileme isteğinden oluşmuş bir saygı duruşu.Birde filmin başındaki sözde hatalı helikopter çekimlerine gelelim.Kubrick bu hatayı yapacak kadar amatör değildi.Bu olsa olsa dahinin seyirciye oynadığı görsel bir oyundur.Beğenmediği şeyi karalamaya çok meraklı olan insanımız böyle düşünemeyecek kadar körleştirilmiş.
Müthiş bir film. Çok sanatsal. Çekim açıları muhteşem. Simetri var. İnanmıyorsanız ekranın ortasına ayna koyun bakın. Ben denedim ve gerçekten simetrik olduğunu görünce dahada bir şevkle izledim. bunların hepsi bi filmi film yapan kıstaslar. gerisi yalan.
Jack Nickholson başka söze gerek var mı ki..Oyunculuk dedirten filmlerden.Filmde sıkılabilirsiniz ama bu filmin kesinlikle abartıldığını göstermez.Ki bu kişiden kişiye göre değişebilen birşey.Filmin yapım yılına göre bir başyapıttır.Benim için her zaman öyledir.
Türkçesi Cinnet orjinali ise Parlamak olan Shining filmi, yaratıklar, zebaniler ve vampirler olmadan da korkunun olduğunu ispatlayan filmlerden. Zaten Stephen King okumuş ve filmlerini izlemiş olanlar ince bir şey hissediyorlar;zira Kingin kendine has bir üslubu var biliyoruz. Bilmiyorum ama ben filmi izlerken bunu hissettim. (merak edenler filmin içinde zenci adam ile çocuğun konuşmasını izlesinler.)Sıra gelelim Jack Nicholsonun oyunculuğuna...Cinnet geçiren bir adam neye benzer.Merak edenler Jack Torrance karakterini en iyi oynayan adama Jack Nicholsona baksın.Jack Torrance korku sinemasının kadrolu psikopatları arasına girdi bile (diğerleri Freddy Krueger, jason voorhees gibi)...Action sevenler sıkılabilir ama korku severlerin bir numarası...