öğrencisi olduğum akdeniz üni,sinema bölümünde film okuma dersinde final ödevi bağlamında inceledim ve film üzerine yaklaık 5 sayfalık bir yazı yazdım.Teknik detaylara çok girmeden.Hayat Treni Yahudi Soykırımı'nı işleyen diğer filmler ( Amen, Schindler'in Listesi, Saklambaç,Gri Bölge,Kadersizlik v.s ) gibi dram türünde yapılmadı. Aksine,Hayat Treni Komedi türüne sahip olan tek Soykırım filmdir.Yönetmen Radu Mihaileanu bu kadar ciddi ve dramatik bir konuya komediyle yaklaşmasıyla ilginç bir cesaret örneği göstermiştir. Hayat Treni alışıldık popülist komedi filmlerinin çok dışında kara mizah öğeleri ağır basan ve çoğu diyalogunda ironiler taşıyan ve genellikle göndermeler yapan bir filmdir.Yahudi Soykırımı'nı işleyen diğer filmler genellikle Yahudilerin acımasızca katledilme sahnelerinde oluşturulmuşken,bu filmin olaya trajı-komik olarak bakması,arada ilginç bir tezat oluşturmuştur. Özellikle Schindler'in Listesi'nin %60'ında Yahudilerin Katledilmesi gösterilerek seyirciye dramatikliğin en üst noktası gösterilirken, Hayat Treni'nde soykırımdan sahneler yer almaması akıllarda soru işareti bırakıyor. Aslında bunun nedeni açık; film soykırımdan çok soykırımın felsefesi üzerinde durmuş. Filmin 55.dakikası tüm insanlığa hem büyük bir mesaj vermekte hem de ironi içeren bir diyalogla seyirciye sanki sorular sormaktadır. Bu sahnede trenin içinde çaresizliğe düşmüş küçük bir çocuk, büyükannesi Golda'yla sohbet etmektedir. Çocuk,büyükannesine ??Dünya'da kutsal olan tek bir yer mi var ??? diye sorduğunda, büyükannesi çocuğa: ??Hayır! Aslında haklısın yavrum. Dünyanın her tarafı kutsal olmalıydı.?? diye cevap verir,ve insan bu soruları düşünmeye başlar.Sizce kutsal toprak olarak sayılan Kudüs'te yüzyıllardır yaşanan bu savaşının amacı,anlamı nedir ? Kudüs'ün diğer yerlerden farkı nedir,neden binlerce insan kutsal sayılan bir toprak parçası için acımasızca öldürülür ? Belki de dünyadaki bütün anlamsızlıkların,kaynağı olan dine karşı bir başkaldırıdır bu diyalog.Film gerçekten baştan sona değerlendirildiğinde insanın aklına böyle onlarca soru getirmektedir ve filmi izlerken Nazilerin yaptığı soykırımı hissetmezsiniz ,yanından bile geçmezsiniz ,sadece böyle bir soykırım yaşandığını bilirsiniz fakat aklınıza neden böyle bir soykırım yapıldı diye takılı verir. Kısacası film Schindler'in Listesi gibi değil, kıyım sahneleri içermiyor ve olayı dramatize etmiyor, bütçesi 25 milyon dolarda değil, Yahudi Soykırımını ön plana çıkarıp insanlıktan maddi rant sağlama amacını da gütmüyor, ama ondan daha çok düşündürüyor. Çünkü olaya farklı bir gözden bakıyor. Bir delinin gözünden (Schlomo) ve o bu gözün sahibi, 17 milyon insanın ütopik bir düş uğruna acımasızca katledilmesine sebep olan Hitler'den daha zeki bir gözdür.Filme 9 puan veriyorum