emrahsahin98
30 Haziran 2006 tarihinde eklendi
Trier'in biçimsel ustalığının en önemli kanıtlarından biri.Eğer sinemanın bir sanat olmadığını kabul eden tanıdıklarınız varsa onlara bu filmi izletin.
İkinci Dünya savaşından sonra yaşananları Müttefik devletlerin baskısını Almanyayı nasıl böldüklerini(doğu ve batı almanya olarak ayrılışın öncesini) gerçekçi bir şekilde sunmaya çalışsada Trierin her filmde fazlasıyla kullandığı dış ses takıntısı gerçekten can sıkıyor, ikide bir(kendine göre önemli duygusal sahnelerde) renklerle tonlarla oynaması dikkat dağıtıyor, oyuncu yönetimi yerlerde, sahne planlaması vasat, kurgu rezalet, atmosfer yaratma başarısız, üstüne üstlük fazlasıyla hissedilen nazi sempatizanı havası''onları suçluyorlar ama yaptıkları tek şey tüm insanlar gibi vatanları için savaşmak'' resmen SS'leri ve Hitlere destek verenleri aklama çabasından(Hitlere hayran olduğunu daha yeni açıkladı) bide bunlar yetmezmiş gibi son 20dk abzürtlükler resmen tüy dikiyor filme. 10/4
Mümkünse iki defa izlenmeli!siz bakmayın yukarıdaki ünlemli cümleye,ben pek kullanmam.beyazperde.com filmle ilgili not düşmüş bu şekilde. peki ama neden?Yönetmen Trier, II. Dünya Savaşı sonrası Amanya'sında, karanlık dehlizler içerisinde yapılan bir tren yolculuğunu ekrana yansıtıyor.Savaşa, ' kaka ' Almanya- 'Gönüllerin sultanı' Abd gözüyle değilde,yok edilmeye mahkum edilen kimi zaman ezilen sömürülen Almanya gözüyle bakmıştır.ya da bakmaya çalışmıştır.Filmde esas çarpıcı olan nokta.yönetmenin yarattıgı hipnoz ortamı.Bu hipnozvari gercekler sayesinde koyu gercekleri sorgulamamak elde değil.Özellikle her filmde farklı mesaj vermeyi seven,monotonlugu ve basitligi reddeden,sinemanın nasıl farklılaşabilecegini ispat eden yönetmenlerden birisi olan Trier bu filmiylede hem şaşırtıyor,hemde buna alışkın olanları yanıltmayarak 'şaşırtmıyor.'
bir dergide trier hakkında "o insanları tanrının olduğu yerden görüyor."yazıyordu.bu filmi daha doğrusu avrupa üçlemesinin tamamını izleyince bu söze çok hak verdim.avrupa nın konumunu o kadar evrensel bir dille anlatmış ki yıllar sonra bile bu filmi izlediğimizde yine aynı şiddette ona hak vereceğiz gibi geliyor bana..
Trier'in zekasının somut örneği. Görüntüler mükemmel. Mutlaka izlenmesi gerek. Bu arada Trier'in psikolojik bir rahatsızlık uzun zamandır film çekememesi de çok üzücü. Umarım en kısa zamanda sağlığına kavuşur.