yuceozkan-88
22 Şubat 2009 tarihinde eklendi
Çağının ötesinde olan, şu ana kadar izlediğim en iyi otobiyografik film.(tabi otobiyografik bir filmin ne denli objektif olduğunu bilebilmek için kişiyi tanımak gerekir. Truffautyu öğrenebildiğim kadarıyla iyi olduğunu iddia ediyorum) Daha önce bir arkadaşın da dediği gibi filmin her bir karesi bir sanat eseri.
Bana kalırsa gerçek bir sinemaseverin muhakkak izlemesi gereken bir başyapıt.
- Truffaut’un Darbesi -Fransa'nın gelmiş geçmiş en büyük yönetmenlerinden biri olarak kabul edilir François Truffaut. Jean-Luc Godard ile bir nevi başlattıkları Yeni Dalga akımıyla sinema tarihinde kendilerine önemli bir yer ayırmışlardır. Truffaut'un bu yeri edinmesinde ilk uzun metrajlı filmi olan ?The 400 Blows'un yeri büyüktür.Film adını; Fransızca'da okulu kırmak anlamına gelen ?400 Darbe? deyiminden alır. Zira filme bakarak çok da alakasız bir isim kullanılmış olduğunu söylemek imkansız. Daha sonra birkaç filminde daha kullanacağı ?Antoine Doinel? karakterini de ilk olarak ?400 Darbe'de kullanmıştır usta yönetmen. Filmin giriş bölümünde Doinel'in sınıfına, okul hayatına; daha sonra ise aile ve ev yaşantısına göz atarız. Ve Antoine'nin evinde ve sınıfında da sorunlarının olduğunu görürüz. Ev sorunları Antoine'nin; öğretmenine okula gelmeme sebebinin annesinin ölümü olduğunu söyleyecek kadar büyüktür. Yaşayan annesine olan nefretinin ne denli olduğunu çocuğun annesiyle olan bu diyalogundan pekala çıkartırız. Filmden önce birçok kez Fransız sinemasını eleştiren Truffaut, bu kendi filmiyle de eleştirilerini desteklemiş ve yepyeni bir akım ortaya çıkarmıştır. Yönetmen filmini sadece biçim olarak değil içerik olarak da etkili bir şekilde ortaya çıkarır. Toplumun içerisinde bulunduğu düzenin birey üzerine etkileri çarpıcı bir şekilde ekrana gelir. Filmin bir diğer özelliği de bu sisteme yaptığı etkili eleştiridir ki; dönemin Fransa'sını dışarıdan çıplak bir gözle izleriz. Bunun yanında hepimizin kendimizden bir şeyler bulacağı bir hikaye sunar ve filmi izlerken birçoğumuz başka düşüncelere dalmışızdır. Özellikle filmin finalinde Truffaut bizi derin düşüncelerle birlikte bırakır. Biçim ve içerik olarak sinema dünyasında büyük yankı uyandıran film; yönetmene ?En İyi Senaryo? dalında Oscar ve Cannes Film Festivali'nde de ödül getirmiştir. ?400 Darbe? üzerinden yıllar geçse de etkisini kaybetmeyen, aksine değerini daha da artıran, Yeni Dalga akımının en akılda kalıcı filmlerinden biri...'Hafızası zayıf yetişkinler dışında ergenlik kimsede tatlı hatıralar bırakmaz.'F. Truffaut - The 400 Blows / François Truffaut (1959) -
yarattığı karma karışık duygularla gözlerimi yaşartan çarpıcı bir başyapıt.antoine'ın polis arabasının arka camından gece vakti paris'i izlediği sahne yıkım etkisi yaratır!
Beni François Truffaut’la tanıştıran ilk film oldu 400 Darbe.Gerçekten de tokat gibi bir film, bir haykırış.Üstelik hiç duygu sömürüsü yapmadan sıcacık sahillere akıyor ve bir sinemsever için unutulmaz dakikalar yaşatıyor.Hiç kuşkusuz yeni dalganın en başarılı filmlerinden biri.
400 darbenin yenidalganın en iyilerinden biri olmasından,getirdigi kurgusal zenginliklerin yanında beni etkileyen filmin o enfes sonu.Sahilde kıyıya vuram dalgalar eşliginde;kumsalın ortasında yaşından daha agır bedeniyle yarından umudu kalmayan zaten saklanacak yeride kalmayan çocugun yüzüne yakın çekimle yapılan görüntüye hızlı bir zoom yapılır ve film biter.Aslında çocugun son sahnesindeki hislerini çözemeyiz.Konveksiyonel sinemanın sıradanlıgının merkezine vurulan balyoz etkisi yaratır.Bu sona selam cakan filmler oldu mesela Ken Loach'ın Afili Delikanlısı.Görülmesi gereken ender filmlerden.
Öyle böyle bir film değil. Sinema var ise bu filmle var. Her karesi bir sanat eseri. İçine girmekte hiç zorlanmayacağınız bir drama. Kusursuz...(10/10)
Bence Truffaut, oyuncu seçerken gerçekten bi hayat kadınıyla beraber olmuş çocuklarla röportaj formatında çekimler yaptı ve Antoine rolundeki Jean-Pierre Léaud'ü böyle seçti. Sonra da bu görüntüyü filmde ensona ekledi. Başka türlü bu kadar gerçekçi olamaz.