Öncelikle öyle normal bir şekilde oturup izlenecek filmlerden değil bana göre "Lincoln". İzlemeye niyetlenen kimsenin biraz araştırma yapması, İç Savaş-Lincoln dönemi hakkında, az çok yaşananlar ve dönemin önemli aktörleri hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. Biraz siyasi ve hukuksal jargona da hakim olsa iyi olur hatta. Kısacası, bir ön hazırlık, filmin içine girmenize, filmden bir şeyler anlamanıza ve sonuçta hissetmenize katkıda bulunacaktır. Yoksa ardı ardına terimler, isimler, olaylar içinde kaybolur ve bu uzun filmi zor bitirirsiniz. Lincoln'ün ve o dönemde yaptıklarının Amerika ve Dünya tarihi açısından öneminden bahsetmek yerine, bunun nasıl zorlu bir süreç olduğunu detaylandırmak yerine, Spielberg'ün sinemasını yorumlayacağız elbette. Diğerleri başka ortamların konuları. Baştaki cümlem aslında biraz da yönetmenin eksikliği. Tabii ki dediklerimi yapmadan izlerseniz de anlayacaksınız filmi, o kadar da değil. Neler olup bittiği belli zaten. Ancak bodoslama konuya girmek yerine, girerken de bizleri isimler ve terimler içinde boğmak yerine, biraz daha hafif bir yöntem tercih etseydi, sanırım daha büyük bir kitleyi memnun bırakacaktı. Derdinin bu olup olmadığı da yine başka bir tartışma konusu aslında. Day-Lewis önceden sayısız efsanevi performansına şahit olduğumuz çağımızın önemli aktörlerinden. Abraham Lincoln gibi ağır bir rolü emanet etmek için de en doğru isimlerden biri. O da kimseyi hayal kırıklığına uğratmamış. Ancak kesinlikle kariyerinin en iyi performanslarından biri değil bana göre. Zaten ağır makyaj çalışmasının ürünü olan bir adam var karşımızda, bunun dışında aktörlük adına mucizeler göremedim pek. Sally Field, Bayan Lincoln için biçilmiş kaftan yine. Yan rollerde bazı önemli isimler kendilerinden beklenenleri yerine getirmiş. Filmi izliyor, beğeniyorsunuz. Ancak kesinlikle bildiğim Spielberg'ün o "büyük" filmlerinden biri değil. Öyle gibi duruyor dışarıdan bakınca, ancak ne yazık ki bittikten sonra yanılıyorsunuz. Herhangi bir yönetmenin çekebileceği bir Lincoln filmi gibi geldi bana. Belki de filme sırf afişinde "Spielberg" yazmasından dolayı çok yüksek tuttuğum beklentilerim yüzünden haksızlık da ediyor olabilirim şu an. Ama böyle. Oscar yarışında önemli ödüllerden birini alırsa biraz dudak bükerim açıkçası. Aslında yönetmen adayları arasında da Spielberg'ü sollayacak başka bir düzgün adayım da yok, Lincoln'e gelebilir yani. En İyi Aktör ve En İyi Yardımcı Kadın'da da şansını yüksek görüyorum. Belli bir ağırlığı olan, Spielberg dokunuşunu çok hafif de olsa yine hissettiren, güzel müzikli (genelde olduğu üzere), tarihin önemli şahsiyetlerinden biri hakkında belki de çok geç çekilmiş olan bir film "Lincoln".