Özel Efekt Soslu ’Ucuz’ Komedi!
Yazar: Orkan ŞancıTahmin ediyorum ki, çok az film, tanıtımında kullanılan sloganla bu kadar özdeşleşmiştir. "Hiç çok büyük bir hata yaptığınız oldu mu?" cümlesi kadar filme yakışan bir satır düşünemiyorum.
Hollywood'un yaşlanmayan delikanlısı (46 yaşında) Eddie Murphy, kariyerinin ilk Oscar adaylığını getiren Rüya Kızlar'daki drama denemesinden sonra özel efekt soslu komediye geri dönüyor. Üstelik halinden fazlasıyla mutlu görünüyor. Filme adını veren Norbit dahil üç önemli karakteri birden canlandırırken sette saatlerce makyaj yapılmasına sabırla dayanıyor. Oscar'ı kazanamadığı açıklandığında, törenin sona ermesini beklemeyip usulca mekandan sıvışan sabırsız biri için ilginç...
Üstelik bu sabrı, Çatlak Profesör ve benzerlerinde olduğu gibi kılıktan kılığa girdiği denemelerin ötesine gidemeyen bir film için gösteriyor. Canlandırdığı karakterlerden -belki- en matrağı, "Big Momma" Rasputia... Üç saati aşkın makyajla dönüştüğü bu koca kadının, Jessica Simpson'ın köpüklü araba yıkama filmine gönderme yapılan sahnesi hariç, güldürüye ait bir şey sunamadığını belirtmek gerek. 'Yarım akıllı bir sersem' diye özetleyebileceğimiz Norbit, hayatının hatasını yaparak kendisine çocukluğunda kol kanat geren bu kadınla evleniyor. Sonrasındaysa asıl çocukluk aşkıyla (Thandie Newton) karşılaşıyor ve yaptığı büyük hatadan dönmenin yollarını aramaya başlıyor.
Kabul edin; yarım akıllı, itici bir karakterin, sırf yufka yüreği sayesinde hikayenin güzel kızını tavlaması, "tavuk suyuna çorba" sevenlerin bile yiyemeyeceği kadar bayat bir lokma. Aynı mantıkla hareket edip komedinin tüm yükünü, özel efektle içine girdiği garip karakterlere yükleyen bu Murphy filmi de öyle...
Jerry Maguire ile yardımcı erkek oyuncu dalında Oscar alarak sükse yapan Cuba Gooding Jr., kötü bir komedide oynama hakkını (Çılgınlar Gemisi) henüz doldurmamış anlaşılan. Peki Thandie Newton'a ne oluyor? Tupac Shakur'un veda filmi (Gridlock'd'tan beri aklımızı başımızdan alan bu melez güzeli, neden 60 milyon dolarlık bu 'ucuz' komedide yer alıyor? Üstelik bunu, Murphy'nin her zamanki egosu yüzünden seti defalarca terk etmesine rağmen katlanılması gereken bir görevmiş gibi görüyor? Filmin sloganı, hatalı senaryo seçimleri yapan oyuncular da için de geçerli galiba.
Norbit, drama yönünün aslında ne kadar güçlü olduğunu daha yeni ortaya koymuş Eddie Murphy için gereksiz bir U dönüşü olarak tahlil edilebilir. Aynı zamanda ABD komedi sinemasının yerinde halen asıl saydığını, İngiliz komedilerinin neden üstünlüğü ele geçirdiğini hatırlatması açısından da enteresan.