Çöküş Filmi 2004 yapımı İtalya-Almanya-Avusturya iş birliğiyle yapılmış bir film. 2.Dünya Savaşı'nı anlatan filmleri sevenler için mutlaka izlenmesi gereken kalitede bir film. Film benim gözümde tam puanlık bir şaheser. En büyük eleştirim filme yönelik ses yönetmenliğindeki filmin özel şarkısı ve ses efektlerinin eksikliği. Biraz da belgesel benzeri bir anlatım tercih edilmesi aslında bu yöne itmiş olabilir. Filmin açılışında ve kapanışında Hitler'in son asistanlığını yapmış olan Traudl Junge'nin ağzından yaşananları dinliyoruz. Bu anlatımda o dönemin gerçek yüzünü ve çaresizliğini ortaya koyması açısından kaliteli olmuş. Traudl Junge'nin anılarından derlenerek hazırlanmış olması bizi filmin gerçek atmosferindeki doğallığını, rasyonelliğini ve savaşın her yönüyle yüzünü ortaya koyuyor. Genel olarak sığınakta geçen konuşmalar ekseninde de olsa Berlin düşmeden önce son yemek, son muhabbetler, son stratejiler ve savaşın kaybedilmesi durumunda neler yapacaklarına dair gelişmeler anlatıyor. Hitler'in savaşın son anlarında bile sivilleri düşünmemesi, gerçeğe körü körüne sırtını çevirmesi güzel işlenmiş. Hitler'in Berlin yıkıldığı için antik bir Roma mimari tarzında bir şehire çevireceğiz demesi aslında son ana kadar umudunu koruma güdüsü de filmde güzel işlenmiş. Bruno Ganz gerçekten Hitler'e ruh vermiş, rolün hakkını çok güzel vermiş. Adeta Hitler'i izler gibi oluyoruz. Hitler' în savaşın kaybedilirken olan o histerik hezeyanları, generalleri suçlaması, kimsenin kendisini anlamadığını vurgulaması çok iyiydi. Cephe sahneleri olmadan 2.Dünya Savaşı'nın ortamını böyle canlandırmak kolay bir şey değil. Ama dekor, yıkılmış Berlin tasviri, sığınaklar, elbiseler vb. atmosferi güzel yansıtıyor. Görüntü yönetmenliği de oldukça başarılı. Atmosferi yaşamamızı sağlıyor. Oliver Hirshcbiegel yönetmenliği gayet başarılı. Hitler'in diyalogları da etkiliydi. Kült seviyeye çıkmış bir yapıt. Savaşın acımasızlığını, çocukların bile kullanıldığını göstermesi yönünden gerçekliği yüksek bir film olmuş. Mutlaka tarihe meraklı izleyicilerin izlemesi gereken bir filmdir.