Ceren S.
1 Haziran 2008 tarihinde eklendi
İki buçuk saatlik bir film olmasına rağmen ve böyle ağır bir konuyu işlemesine rağmen sıkmayan, anlaşılması gayet kolay ve son derece gerçekçi bir yapım olmuş.. İzleyin derim..
nazilerle ilgili filmler genelde savaş sırasında yaşananları anlatır bu film hitlerin çöküşünü anlatmış ve de gayet aydınlatıcı olmuş savaş filmi meraklıları için çok güzel ancak bazı sahneler çok uzatılmış ve yer yer sıkıyor insanı 10/7
adolf hitler avrupa, amerika, rusya tarafından devamlı geri kalan ülkelere "kötü adam" olarak lanse edilen biri bunun sebebi aslında çok açık hitlerin kötü adam olmasının sebebi ne batı bloğuna nede doğu bloğuna ait olması üstelik tarihte hem amerika hemde rusya ve tüm avrupa devletleri ile savaşan tek devletti nazi almanyası. ee kötü adam olarak lanse edilmeleri çok doğal tabi hitlerin yaptıklarının savunulacak hiçbir tarafı yok ama ne amerika kıtasında ki milyonlarca kızıldereliyi katleden(onların deyimiyle evcilleştiren) ingilizler ne milyonlarca kırım türkünü acımasızca katleden stalin nede milyonlarca cezayirliyi özgürlük istiyoruz dedikleri için öldüren fransa hitlerden daha masum ama dediğim gibi hitler tek başına savaştı onlarla hiç bir bloğa dahil olmadı üstelik kaybeti de bu nedenle hitler kötüdür hitler canavardır hitler dünyanın gördüğü en büyük barbardır(acaba savaşı hitler kazansaydı nasıl lanse edilecekti çok merak ediyorum böyle bir varsayımdan hareket edilerek gelecek dünya için bir film çekilseydi çok ilginç olurdu) işte çöküş tamda bu noktalara parmak basan bir film bugüne kadar hollywood ve aymaz kapitalizm ikinci dünya savaşını ve vietnam savaşını en gözde film ve bilgisayar oyunu malzemesi yaptı (orada savaşıp ölenlerin onurunu hiçe sayarak) üstelik bu filmleri hep taraflı ve yoğun propogandalı yaptı, hep ikinci dünya savaşı filmlerinde bombalanan ingiliz fransız şehirlerini gördük sığınaklara sığınmım masum! ingiliz fransız polonya halkının acılarını gördük hep nazileri siyah giyimli kötü yürekli adamlar olarak tanıdık ama hiç harabeye dönmüş münihin köhn ün ve berlinin fotoğrafları gösterilmedi bize işte çöküş savaşı kaybedenlerin gözünden oldukça yalın, güçlü sinematografisi, çok fazla karakter olmasına rağmen her birini detayle ve akılda kalıcı işleyemeyi başararak üstelik bunu tarih dersine çevirmeden yapan bir film üstelik filmde "bizde acılarak çektik bizimde şehirlerimiz harabeye dönüştü "gibi acıtasyonlar hiç yok almanlar kendi geçmişleriyle dürüstçe ve cesurca yüzleşiyorlar(bizim bir türlü başaramadığımız şey yalnızca hatalarımızı değil gururlarımızı bie zamanla unuttuk) sığınakların o boğucu havasını telafus ediyorsunuz adete filmde harabeye dönmüş berlin sokaklarında gezerken ikinci dünya savaşının yıkım gücünü olanca gücüyle hisediyorsunuz ve hitlerin mitolojik bir kahraman olmadığını kanlı canlı bir insan olduğunu görüyorsunuz üstelik son günlerinde nasıl o şaşalı günlerinin özlemini çektiğini gerçeçilik algısını yitirip haritalaya varolmayan taburlar yerleştirdiğini görüyorsunuz ve filmde çok güzel işlenen bir detayda aslında hitlerin kesinlikle dışa vurmamaya çalıştığı ve içini kemiren o pişmanlık duygusunu tabiki bruno ganz ın efsanevi oyunculuyla harika yansıtmış film bruno ganz demişken oyuncu kadrosuna değinicek olursak tüm oyuncu kadrosunun çok başarılı yalnızca kostüm ve makyajlarıyla değil bakışlları geleceğe korku dolu bakan gözleri ile o günlerin havasını çok iyi yansıttıkları düşüncesindeyim filmde çok güzel işlenen bir başka unsurda hitlerin savaşın kaybedilmesinin sebebi tamamen kendi hatalarıyken suçu alman halkına atması ve "savaş kaybedilmişse halkına kaymetmenin bir önemi yoktur söznüe uyarak yaralıları yaşlıları ve çocukları hiç umursamaması aslında hitler elbette savaştığı ülkerelere büyük acılar ve yıkımlar götürdü ve yeniden inşası yıllar sürücek olan harabe şehirler bıraktı arkasında ama en büyük zararı alman halkına verdi ve çöküş bu gerçeği gayet yalın tarafsızca işleyen bir başyapıt kesinlikle ama kesinlikle izleyin 20. yüzyıla şüphesiz en çok damgasını vurmuş adamı daha yakından tanıyacaksınız
ben filmin dvd sini alip izledim film tam bir basyapit olmus film müthisti herkes izlemeli bence gerçekten bruno ganz’in oyunculugu çok etkileyiciydi adolf hitler rolunu çok güzel oynamis filmin sonu gerçekten çok güzel bitiyor. gerçekten de çok güzel bir yapimdi piyaniste benziyor piyanisti sevdiyseniz zaten sevmemek mümkün degil bunu da kesinlikle seveceksiniz.10/10
Film adolf hitler in kendine olan inancını, etrafındaki insanların ona körü körüne bağlılığını çok iyi yansıtmış. filmde beni en çok etkileyen nokta ise bir kadının hitler e bağlılığının 6 çocuğunu da öldürecek düzeyde olmasıdır. Nazilerin savaşın kaybedileceği anlaşıldığında kendi vatandaşlarını dahi öldürmeye başlamış, onları vatan hainliği ile suçlamaya başlamışlardır. yaşanan dehşet çok iyi yansıtılmış filmde.İnsanın kanı adeta donuyor ve savaşın ne kadar kötü bir şey olduğu tekrar tekrar daha da iyi anlaşılıyor. Başarılı bir film...
film kesinlikle o anin havasini insana yansitiyor hatta yastiyor. Oyunculuklar ozellikle cok basarili. Savas sahneleri arayanlar hayal kirikligina ugrarlar ama filmin zaten onemli yani psikolojik yani, amaci da o zamanda Hitlerin, generallerin ve Almanya nin psikolojisini yansitmak.
Filmde genelde Hitler sempatisi sezdim, sanki bazi Hitlerin konusmalarinda zorlama onu kotulemeye calismislar ama olmamis gibi, en azindan ben oyle sezdim.
merak ettigim bir sey de acaba film gercege ne kadar uygun?
çok güzel bir filmdi gerçekten başarılıydı ... en iyi filmşerden biri bence oyuncular yönetmen konunun işlenişi herşey çok iyiydi izlerken etkilenmemek elde değil filmin etkisi tamamiyle üsütnüzde kalıyor ..10/10
adolf hitler in berlin in yıkılmasından önceki son günlerini anlatan belgesel tadında mükemmel bir film görüntü kalitesi gerçekten çok iyidi kurgu ve işleniş de aynı şekilde klasikler arasına girmeyi hakeden bir film
izlediğim en etkileyici savaş filmi gerçekten film insanı etkisi altına alıyor özellikle intihar sahneleri muhteşem bide bruno ganz oscarlık bir performans sergilemiş kesinlikle izlenmesi gereken bir film...
bu filmi de beğenmeyen olmasın artık.ganz süper.hayatımda izlediğim en güzel alman filmiydi.ama filmde yönetmen bakış açısı oalrak hitler'e bir nebze de olsa acımamızı sağlıyo.ama çok kaliteli bir yapım!!
öncelikle şunu söylemek istiyorum bu film tam olarak bir savaş filmi değil... yani filmde uçan uçaklar, patlayan tanklar, cephede savaşan askerler falan yok... onun yerine çok daha güzel karakter tahlilleri var... filmde ilgimi çeken artık neredeyse aklını kaçıran hitlere yanındakilerin bu kadar bağlı olmaları... bireyin topluma etkisini çok güzel anlatıyor...
izlerken sonunu bildiğim bir hikaye gibi gelse de asıl olayın sadece berlin in yıkılışını olmadığını gerçek anlamda ülkesine hizmet eden siyonist karşıtı bir liderin de yıkılışını anlatıyor normal de bir film üzerine bu kadar çok düşünmem ama bu film bir çok şekilde beni Hitlerin hayatına ve yaptıkları şeyler hakkında düşündürdü azıcık tarih okuyup veya tarihi baştan sona ezberlemiş kim olursa olsun bu filmi izlemeli oyuncu zaten o korkuyu üzüntüyü net olarak vermiş çekim kalitesini de beğendim sadece oyunculukları değil asıl suçlunun kim olduğunu öğrenmek isteyen birileri de varsa önce amerikayı eleştirmeye başlasınlar bu filmin bana öğrettiği şey çok fazla olmasa da doğru kararı verip asıl suçluyu soykırımcıyı araştırmama sebep oldu bu yüzden sürü pisikolojisi ile hareket etmemeyi öğrendim filim nasıl çok güzel övmekle bitmez ama gözünle görmeli kulağınla dinlemelisin başka bir organla anlama olayları kısacası Hitler 8 milyonnu yakıp geçince dediler faşist israil girince filistine herkes adamsınız dedi siz haklısınız