Bana göre ,kim ne derse desin, Spielberg Schindler Listesi ve ondan sonraki çevirdiği filmlerle iyice saçmalamaya ve zırvalamaya başladı. Ama sanırım bu herhalde şimdiye kadar yaptığı en kötü film. Evet, kesinlikle bu yorumum ideolojik, politik yahut başka unsurlar taşımıyor, ve Yahudileri savunan filmleri yapmasına da bir şey demiyorum, biryerde de saygı duyuyorum, kaldı ki bir sürü yahudi ve musevi arkadaşlarım oldu hayatım boyunca onun için böyle bir yorumum asla olamaz . Ama, bu film bırakın üstte belirtiğim unsurları o kadar kötü, o kadar mantık hatalarıyla dolu bir film ki, elle tutulur bir yanı yok. Film bir kere çelişkilerle dolu, bir bakıyorsunuz filmin başlarında yahudi yanlısı kesiliyor film, ondan sonra filmin bir bölümünden sonra Araplar ve Filistinliler masum oluyor, bir bakıyorsunuz Amerikalılar övülüyor, bir bakıyorsunuz yerin dibine sokuluyor, ve bunun gibi nice tutarsızlıklar ve çelişkiler. Kahranamız güya Mossad Ajanı bir ekip kuruyor onlarda güya kendi alanında uzman, daha ilk suikast sahnesinde olayı az daha yüzlerine gözlerine bulaştıryorlar. Diğer yapılan suikast girişimlerinde, sürekli suikastçilerin ha bire vicdan muhasebesi yapması ama buna rağmen soğukanlıkla teroristleri öldürmeleri bana hiç mi hiç inandırıcı gelmedi. Bu detayları bıraktım, Spielberg adeta filmi 3 saat yapayım diye o kadar lüzumsuz anlamsız ve inanın bana filmle hiç mi hiç paralelik taşımayan sahneler sokuyor ki; çıldırmamak mümkün değil. Ama herhalde benim de Spielberg’den tiksindiğim ve utandığım bir sahne var ki belki bu sahne 2 dakika kadar sürüyor; sansür karşı olan benim bile asabım bozuldu. Ne gerek vardı, bu sahneye. Kahranımız ile 8 aylık eşinin ters ilişkiye girmesinden ve bize bu rezil porno sahnenin sunulmasından bahsediyorum, bu kesinlikle bir cesaret filan değil resmen edepsizlik, sözüm ona akademiye bana ödül verin mesajı, yazık çok yazık. Bir de, Schindler Listesindeki aynı hatayı bu filmde de tekrarlıyor. O da ne hikmetse, Spielberg bu tarz filmler çeviriken izleyicilerin hepsinin yahudi/musevi yahut İsrailoğullarından olduğunu sanıyor herhalde. İlla ben Spielberg’in filmlerine ansiklopedi ile filan mı gidecem. Kendi kültürü veya dini ile ilgili terimleri bilmek mecburiyetinde değilim, ama kendisi bir zahmet açıklayabilir, mesela film bitti hala ben soruyorum allah aşkına sabra ne demek ve kimlere deniyor. Filmin son zaten yarım saati uyumamak için kedimi zor tutum. Sonuç hüsran ama Akademi üyeleri son yıllarda yaptığını yine yapıp bu filmi ödüle boğacaktır, yazık. Saygılar