Hesabım
    Romantik Şövalye
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    2,5
    Geçer
    Romantik Şövalye

    Romantik Şövalye, İnatçı Kılıç ve Morgan Hanımın Cevap Hakkı

    Yazar: Özgür Mumcu

    1135 yılında Manmouthlu Geoffrey’in Historio Regum Britannia adlı eserinde adı geçtiğinden beriKral Arthur edebiyat ve sinema dünyasının sevilen bir kişiliğidir. Meteor demirinden yapılmaefsanevi kılıç Excalibur, Druid rahiplerinin başı Merlin, yiğit savaşçı Lancelot ve diğer yuvarlak masaşövalyeleri de bu yaşayıp yaşamadığı tartışmalı olan kişiliği taçlandırır.

    Sayın Arthur hakkında daha detaylı bilgi ise beyazperde sitesinde mevcuttur. Kendimi bildim bileli Camelot’un o yüce ortamına hayranımdır, bu nedenle 'Romantik Şövalye' filmine koşaradım gittim.Film prens Vaillant’ın kötü insan Morgan le Fay ve kötü insanlar Viking güruhuna karşı savaşını anlatmakta.Bu arada prens kişi aşık olmayı ihmal etmemekte, soyunu sopunu öğrenmekte ve de çalınmış olan Excalibur’ubay Arthur’a teslim edip terör ve anarşi ortamına son vermektedir. Bunun aksi bir durumda zaten bu tarzfilmlerden beklenmemektedir. O dönemi ve o dönemin hikayelerini sevenler zaten filme gideceklerdir.

    Benim üzerinde durmak istediğim konuysa Morgan le Fay. Kendisi Bay Arthur’un kızkardeşi olup, Avalon’un leydilerindendir.Yani Hristiyanlığın ağır basmaya başladığı Britanya sathında paganlığın temsilcisidir. Aslında mümtazbir şahsiyettir ve en az bay Arthur kadar önemli bir hanımdır. İsteyenler Marion Z. Bradley’in 'Avalon’un Sisleri'kitabında kendisi hakkında bilgi edinebilirler.

    Böylesine değerli hanımlara cevap hakkı tanınmaksızın iftirada bulunmak, onlara kötü insan, cadı kişietiketi yapıştırmak en hafif ifadesiyle ayıptır. Bahsi geçen hanım bay Arthur’un kızkardeşi olmak keyfiyetiyleKraliyet ailesinin bir üyesidir. Aynı Hanedandan gelmese bile manevi sorumluluğu nedeniyle ben Prens Charles’ı ya da Kraliçe Elizabeth’iburadan dava açmaya çağırıyorum.

    Bir önemli noktada Excalibur. O olmadan huzur ve güven ortamının bozulacağına inanılmakta ve uğruna kanlar dökülmektedir.Daha sonradan gelen birçok Britanya kralı gayet güzel idare ettiler insanlarını. Neymiş? Batıl inançlar uğruna kan dökmemek gerekliymiş.Biz biz olalım kutsal obje takıntısından uzak duralım. Kılıcın Excaliburluğuna değil yapısına, keskinliğine bakalım. Evet aynen öyle yapalım.

    Daha Fazlasını Göster
    Back to Top