4,2
Yedinci Mühür hakkında görüşlerin ?
4 Haziran 2023 tarihinde eklendi
Bergman'ın tüm filmlerini izlemeye çabalıyorum. Bu yönetmenin özgün yapısı çekiyor beni. Onda mitosla logos içiçedir. Dini ögeleri ve dine dayanarak yapılan savaşları felsefi ve psikolojik açıdan sorgulamakta, izleyeciye de sorgulatmaktadır. "ölümle satranç oynamak", "ölümün yaşayanları dansa davet etmesi" tek başına üzerinde saatlerce yorum yapılabilecek metaforlardır. Hiç unumtayacağım bir sahnedir satranç. Ayrıca oyunculara bakış açısı ve filmin sonunda oyuncunun hayal gücüne yapılan vurgu da ilginçtir. Film sinemadan ziyade tiyatroya yakın. Diyaloglar düşündürücü. Sanatsal yapısı güçlü bir film.
24 Temmuz 2012 tarihinde eklendi
Filmi izlemiş olan herkesin yapacağı yorum bence aynı cümleyle başlayacaktır; "Bergman'ın yaşam,ölüm,din,inanç üzerine sorgulayıcı bir tavır takındığı felsefi bir başyapıt" gibi bir cümle. Başyapıt olup olmadığı konusunda kararsızım. Şüphesiz ki sağlam bir film. Hatırlanacak bir film. Pek çok orjinal fikre sahip bir film. Kendisini izletebilen bir film. Ama şurası da bir gerçek ki, zor bir film. Ağır ilerleyen, neredeyse tamamen seyircinin fikir dünyasını hedefleyen, sürekli düşündürmeye çalışan, sorgulamaya zorlayan bir film. Beğendim. Ama bazı izleyicilerin abarttığını da düşünüyorum. Rahatlıkla bir "klasik" olduğunu söyleyebilirim. Ama "başyapıt" biraz iddialı olacaktır. Popüler kültürde en çok "Ölüm ile satranç oynama" sahneleri ile hatırlanır. Sadece o kısmıyla değil, her haliyle farklıdır zaten film. Finali de etkileyicidir. Beğeneni olduğu kadar beğenemeyip burun kıvıranı da vardır. Ne olursa olsun, sağlam bir sinema izleyicisi etiketi istiyorsanız, izlemelisiniz, yorumlamalısınız.
23 Nisan 2012 tarihinde eklendi
On yıl süren Haçlı seferinden dönen yorgun, mağrur ve tanrıya inancını kaybetmiş bir şovalye ölümle karşılaşır ve biraz daha yaşamak son kez anlamlı bir şey yapmak (hayatını boşu boşuna yaşamadığını hissetmek için önemli bir şey yapmak) için Azraile satranç oynamayı önerir.Bir kaç gün sürecek olan satranç oyunu sırasında kalesine sevgili karısını dönmek için aralık vermeden yolculuğuna devam eder, vebanın kasıp kavurduğu avrupada bu kısa yolculukl sırasında her türden insanla yolu kesişecektir. (zamanında haçlı seferi için insanları ikna etmiş şuan ölüleri soyan iki yüzlü bir papazda dahil) Bergman bir çok filminde olduğu gibi ölümü, yaşamı, tanrı ve dinin insan üzerindeki gücünü ve etkisini sorguluyor, özellikle ilk bir saati tıkır tıkır işliyor ama ondan senaryo biraz çıkmaza giriyor sorguladıklarının altını yeteri kadar dolduramıyor, oyuncular fazla abartılı performanslar sergiliyor, ve sonu yeteri kadar etkileyici ve vurucu olamıyor, yinede seğredilmesi gereken bir film. 10/8
13 Ekim 2012 tarihinde eklendi
Izlenmesi gereken bir film.Söyle diyim size belki felsefiden anlamiyor olabilirsiniz ya da felsefik filmleri de pek sevmiyor olabilirsiniz ama bu film farkli.Repliklerden bazilari çok saglam hani bir filmde bir olay bir olaya bir anda baglanirda vay be dersin ya bu filmde de replikler için bu dedigim sey geçerli karakterlerden biri saglam bir replik söylüyor ve vay be bu çok iyiydi diyorsun.Çok fazla farkli mekan ve kisilerle geçmiyor belki ama filmde yasanan bazi olaylar o kadar güzel ve gerçekte disi ki izlerken insan ister istemez keyif aliyor ve sikilmiyor zaten filmi biraz izledikten sonra film hemen izleyeni kendine çekiyor.Filmi izlemeden önce eski filmdir felsefik bir filmdir onun için sikicidir diye düsünmeyin gerçekten akici,farkli ve saglam bir film.Oyunculuklar gayet iyi fakat ben filmin müziklerini pek begenmedim.Film her ne kadar ciddi bir film gibi dursa da zaman zaman komik sahnelere de yer verilmis.Son olarak ben filmi begendim gerçekten saglam bir yapim replikler olsun,yasanilan olaylar olsun hem farkli hem de izlemesi gayet keyifli bir film,çekinmeden izleyin derim.

8/10
31 Ağustos 2009 tarihinde eklendi
Bergmanın ortaçağı başyapıtı diyebileceğimiz bir film boş olmayan zekice hazırlanmış diyalogları unutulmaz anılarla dolu şato yolculuğu ve zekice düşünülmüş satranç sahnesi gerçekten izlemeniz gereken bir yapım 10/8
29 Temmuz 2009 tarihinde eklendi
İçine girmek ne kadar zorsa içinden çıkmakta bi o kadar zor bu filmde.Çok ama çok öncü bir Bergman yapımı.
27 Temmuz 2009 tarihinde eklendi
Azraili makyajıyla unutmayacağım:)Benim hoşuma giden , yan konu olark o dönemi anlatan ,az diyologun geçtiği o dönemin güzel bir sanat filmi gerçi çokta değişen bir şey yok günümüzde.Sonuç olarak neymiş Azrail hiç birşekilde kaybetmiyormuş:) Satranç aracı çok iyi düşünülmüş ,zeka kokan bir ögeydi en azından bir kez izlenmeli...
16 Aralık 2008 tarihinde eklendi
bergman kalitesini göstermiş ölüm ile jöns ün replikleri bi yana Max von Sydow (Antonius Block) repliklerini begendim siyah beyaz film den hoslanmama ragmen ilk defa severek izledigim bi film
26 Eylül 2008 tarihinde eklendi
bir yönetmene neden usta denilebileceğinin apaçık örneği...geçenlerde arkadaşımla sinemada yönetmenlik konusunda sohbet ediyorduk,'eskiden yönetmenler sinema sanatına yakışır eserler üretiyorlardı,gelişen teknoloji sinemasal anlamda teknikleri kullanmada yönetmenleri körelttii' gibi bir söylem ortaya çıktı. gerçekten de öyle,ellerindeki sınırlı imkanlarla mucizeler meydana getiren sayılı ustalardan biridir bergman...
15 Eylül 2008 tarihinde eklendi
Mükemmel bir film. Müthiş bir yönetmenlik dehası. Jöns rolündeki Gunnar Björnstrandın muhteşem performansı ve filmdeki replikleri de gerçekten inanılmaz. herkese göre bir film değil. çoğu içinse zaman kaybı. ancak büyük üstadın bu güzel filmi gerçek sinema severler için tam bir fenomen...
27 Ocak 2008 tarihinde eklendi
üzerine ne kadar övgü yapılırsa yapılsın yetersiz kalacağı bir başyapıt.
12 Ocak 2008 tarihinde eklendi
bundan önce yaptığım yorumu geri alıyorum ve çok çok çok özürler diliyorum.kesinlikle izlenmesi gereken,her çağa hitap eden bir film.
17 Aralık 2007 tarihinde eklendi
Teması ölüm olan belkide dünyanın en iyi filmi.Sinemaya ilgisi olan herkesin mutlaka izlemesi gerek.
12 Şubat 2007 tarihinde eklendi
Seventh Seal,birbirinden farklı hikayeleri olan bir grup insanı bir yolculukta biraraya getiriyor.Bir şovalye ve yardımcısı,gezici tiyatroda oyunlar sergileyen karı koca ve bir adam,Karısını kaybetmiş bir demirci,hırsızın saldırdığı kimsesiz bir kadın..Herkes haçlı savaşları dönemindeki vebadan korkmakta.Bu arada Şovalye Ölümle satranç oynayarak ömrünü uzatıyor ve bu arada Hayata dair soruların cevaplarını arıyor.Konusu gayet güzel olan bir klasik.özellikle Ölümü oynayan aktörün performansı görülmeli.
22 Ocak 2007 tarihinde eklendi
Elbette ki yorum yaparken filmin çelildiği yılı düşünerek yorum yapmak gerekiyor.Onun için sadece konuyla ilgili konuşmak doğru olur diye düşünüyorum.Konu oldukça ilginç.Zaten filmin sonunu da en başından merak ediyorsunuz.İzlerken sıkılmayacağınız bir film.Özellikle finali oldukça etkileyiciydi.İnsanların içindeki ölüm korkusunu da çok iyi yansıtmış.Bir klasik olarak mutlaka görülmesi gereken bir film.