Engin Yüksel
1.458 değerlendirmeler
29 Temmuz 2012 tarihinde eklendi
savaşa yollanan bir askerin nasıl savaş karşıtı bir pasifiste dönüştüğünü anlatan kaliteli bir film. Amerikalı muhafazakarların pek hoşuna gitmese de Amerikanın kanlı tarihini ekrana yansıtan hoş bir yapıt. 9/10
ugur tazegül..................................film hakkindaki yorumumfilm 10 üzerinden 8.5...kesinlikle Dogum Günü Dört Temmuz, ayni adli Ron Kovic romanindan uyarlanan 1989 yapimi film. Oliver Stone filmin senaryosuna yardim etmis, ayni zamanda filmin yönetmenligini ve yapimciligini üstlenmistir.Film, En Iyi Film ve En Iyi Aktör dalinda Akademi Ödüllerine aday olmus, Oliver Stone ile En Iyi Yönetmen Akademi Ödülünü almistir. Film toplam sekiz Oscar adayligindan ikisini kazanmistir. En Iyi Kurgu dalinda da ödül almis, bunlarin disinda uyarlama senaryo, görüntü yönetini, müzik ve ses ödüllerine de aday gösterilmistir.Tom Cruise bu film ile hem Oscar, hem hem Altin Kürede En Iyi Aktör ödülüne aday olmus, Altin Küreyi kazanmistir. Film ayni zamanda En Iyi Sinema Filmi Altin Küre Ödülü - Drama ödülünü almayi basarmistir.Tom Cruiseün rolü daha önce Charlie Sheene teklif edilmisti.Tom Cruiseün gerçek hayattaki dogum günü üç TemmuzAl Pacino aslinda Ron Kovici oynayacakti.Ron Kovic, Oliver Stone ve Abbie Hoffman filmde cameo roldeler
bu fiLmde seyden cok etkiLenmistim: kadin tom cruise un ustunde ciriLcipLak we tom birsey hissedemiyor... gozyasi dokuyor... empati kurdum da ben oLsam herhaLde intihar ederdim...
savaşların insan ve toplum üzerinde nasıl yıkıma neden olduğunu göstermesi bakımından oldukça çarpıcı bir yapım. bu film "Platoon"dan sonra seyretmem çok isabetli oldu... bir taraftan ölüm kalım mücadelesi veren askerlerin, savaşın acımasızlığına rağmen merhamet ve duygularını yitimediği Ronic karakterin aracılığıyla gösterilmektedir. Senaryo, görsel öğeler daha da önemlisi Tom Cruise'nin mükemmel oyunculuğu, hepsi birleşince bir klasik çıkmış ortaya...
çok güzeldi ya şuana kadar vietnam savaşı karşıtı izlediğim en güzel filmdi cruise süper oynamış oskarı alamaması şaşırtıcı bence filmi herkesin izlemesi gerekiyor çünkü çok çarpıcı olan gerçekleri yansıtıyor.
Bir klasik artık. Baya bir etkilendiğim film. Yıllar sonra da zevkle izlenebilecek bir yapıt ve arşivlik dvdciler için en nadide parçalardan biri. Oscara demir atmamış olması bence bir kayıp. Hele de senaryo ve tom Cruise tam manasıyla döktürmüş. 10/10
Başlangıçta bir Amerikan propagandası gibi ama sonraları savaş karşıtı bir filme dönüşen, en önemliside SüperStar Tom Cruise'u oscar adaylığına uzandıran,oliver stone filmi Doğum Günü:4 Temmuz kaçırılmaması gereken bir yapım.Cruise'un mükemmel oyunculuğu bütün filmi tek başına götürmesine yetiyor bile.Bu film yönetmenin kariyerinde de önemli bir yere sahip üstelik.Sisteme,Vietnam savaşına eleştirel bir bakış açısı getiren bu filmde savaş sonrası asla yürüyemeyen bir adamın,bir gazinin gerçek hikayesine odaklı.Hala izlemediyseniz kaçırmayın derim
bu filmde tom cruise un oyunculuğu cidden çok iyi.özelliklede kardeşiyle tartıştığı bir sahne vardı ki insan gözyaşlarına hakim olamıyor.savaşın insanların psikolojisini nasıl bozduğunu anlatan,kayda değer filmlerden biri
bence çok güzel film.tom cruise her zman ki gibi harika.bu adamın filmlerini kalitesine göre sıralamak zor.çünkü hepsinde çok iyi.azınlık raporu harika.son samuray harika.top gün muhteşem.dünyalar savaşı bunlar gibi olmasada yine çok iyi.görevimiz tehlike çok iyi.hepsi çok iyi.adam beceriyo bu işi.
STONE`UN VİETNAM ÜÇLEMESİNİN SON FİLMİ VE İÇLERİNDE SAVAŞ KARŞITLIÐI EN ÇOK ÖNE ÇIKAN FİLM.GERÇEK BİR HİKAYEYİ BELGECİ BİR ÜSLÜPLA ANLATAN STONE, MODERN BİR KLASİÐE İMZA ATIYOR.TOM DA ÖZELLİKLE EVİNDE SİNİR KRİZİ GEÇİRDİÐİ SAHNELERDEKİ OYUNCULUÐUYLA DEVLEŞİYOR.MUTLAKA ARŞİVLENMESİ GEREKEN BİR FİLM.KAÇIRMAYIN VE AMERİKAN HALKINDAKİ VİETNAM SENDROMUNUN NASIL BİRŞEY OLDUÐUNU DAHA İYİ ANLAYIN...