walkabout-2
22 Ağustos 2003 tarihinde eklendi
bu son mesajı açıkça önyargılı görüyorum. evet, deepa mehta’nın bu yeni filmi açıkça son dönemde tüm dünyada bir trend halini almaya başlayan hint filmleri furyasından para çıkarmayı amaçlar gibi. ancak Hint sinemasının (ve hint müzikallerinin) bu denli dikkat çekmeye başlamasının elbette bir sebebi var. Geçtiğimiz yıl festivalde de gösterilen Lagaan veya Devdas gibi filmleri izlemiş olanlar neden bahsettiğimi anlayacaklardır. Bunlar da müzikal filmler ve gerek sinema dilleri gerek teknik düzeyleri gerekse anlattıkları hikayelerle gerçekten başyapıt düzeyinde filmler. İnanılmaz görsel nitelikleri bir yana, hikayelerini son derece etkili bir şekilde de anlatmayı biliyorlar. Bir endüstri olmayı başarabilmiş az sayıdaki ülke sinemasından biri oldukları için şüphesiz, her anlamda yetkinliğe ulaşmışlar. Ve yerel niteliklerini de korumayı başardıkları içindir ki Hint sineması sonunda hak ettiği ilgiyi çekiyor.ve tüm saydığım sebeplerden, bu filmlere sadece hintlilerin ya da marjinallerin gittiğini düşünmek de kesinlikle yanlış. deepa mehta’nın filmi Lagaan, Devdas gibi örnekler düzeyinde olmayabilir belki. Önce filmi izlemek lazım. Ama Hint sinemasının artık uluslararası ticari gösterim şansı da elde ediyor oluşu sevindirici.darısı Devdas’ın başına... bu filmin vizyona gireceği umudunu hala içimde bir yerlerde taşıyorum doğrusu. :)emin olun ki bu filmler birer müzikal olarak da Hollywood’lu türdaşlarına beş basarlar. Mizansen, koreografi ve hatta dekor-kostüm anlamında örneğin geçen yılın iki filmi Chicago ile Devdas’ı karşılaştırmka gerekirse, emin olun her ikisini şzlediğinizde hiçbiriniz dönüp Chicago’ya bakmazsınız. (bu kadar kendinden emin bir cümle kurabilmiş olmam da ilginç gerçekten!)
Hintli yönetmen Deepa Mehta hint filminin kökenlerine sadık kalıp toronto'da yorumladığı bu sımsıcak aşk öyküsü bence güzel, anlatım ve görselliği de olabildiğince yerinde. Türün meraklılarını, hint filmi sever arkadaşları tatmin edecek ama onu dışında yüreklere hoş bir seda bırakmaktan öte tasası olmayan film çok fazla şey vaadetmiyor. Ama o abartılı mimiklerle dolu hintli aktör ve aktrisler enteresan danslar ve özellikle Küçük Emrah klonu başrol abimiz bana epey keyifli seyir vaadetti .