Hurdacı Geldi Hanım!
Yazar: Murat Emir ErenPixar'ın animasyon dünyasındaki tartışmasız hakimiyeti ve ard arda elde ettiği görkemli başarılar animasyon sinemasında çıtayı en yukarıya kadar yükseltti. Disney bile artık eski moda çizgi filmlere kimsenin yüz vermediğini görünce eski usül el çizgilerini terk etme kararı aldı. Pixar ile mücadele etmeye çalışanlardan biri de Fox stüdyosu. Fox 2002'deki Buz Devri ile bu alanda iddialı olabileceğinin işaretlerini verirken, bu hafta önümüze gelen Robotlar ile ligde tutunmaya çalışıyor.
Robotlar'ın hem altyazılı orijinal versiyonu, hem de dublajlı kopyasının gösterime girmesiyle izleyiciler seslendirmedeki ince detayları da kaçırmamış oluyorlar. Bu nedenle Robotlar'ın, gerek içerdiği düzeyli mizah, gerekse çeşitli sinemasal göndermeler hasebiyle, kısmen büyüklere de hitap etmeyi amaçlayan bir film olduğunu söylemek hiç de zor değil. Bazı detayları hariç..
Bildiğiniz gibi animasyon filmlerin son yıllardaki yaklaşımı (yine Pixar sağolsun) çocukların kalbini çalabilecek karakterleri ve hikayeleri, yetişkinleri de eğlendirebilecek bir mizahla cilalamak yönünde. Hatta yakın zamanda İnanılmaz Aile gibi açıkça yetişkinlere hitap eden örnekler bile izledik. Robotlar filminde bu dengeden bahsetmek oldukça zor.
Durum yine çocukların lehine ancak filmin tutturduğu mizah yetişkinler için biraz zayıf kalıyor. Filmin dikkatli izleyicileri "Got Oil?" (meşhur "Got Milk?" kampanyasına bir gönderme) gibi ince espirilerle hınzırca gülümsetmeyi başarıyor ancak bu küçük gülümsemeler genel bir eğlence haline dönüşemiyor. Filmin zirve sahnesini oluşturan "singin in the oil / singing in the rain" göndermesi bile yeterrsiz.
Robotlar mucit olma hayalleri ile küçük kasabadan büyük şehre giden Rodney'in öyküsü çevresinde şekilleniyor. Mesaj oldukça tanıdık, gayet bildik bir çerçeveden bizlere el sallıyor. Malum; "gerçekten inanırsan her şeyi başarabilirsin" mesajı, yalan da olsa insanı gülümsetmeye, umutlandırmaya yetiyor. Rodney Robot Şehir'e ilk geldiğinde bir tür "köyden indim şehre" durumu yaşıyor, ancak bu psikolojiden kurtulup şehir halkının kahramanı haline gelmesi de pek uzun sürmüyor.
Bu durum yeni sürüm robotların hakimiyetini reddeden eski tüfek robotlarla iletişiminde de kuşkusuz önemli bir fayda sağlayıp, hikayenin başarılı bir saç ayağa oturduğunu belgeliyor desek yeri. Filmin orijinal seslendirme kadrosunda (ki orijinal sesle izleyebileceğiniz seans sayısı varsa da oldukça az olduğunu belirtelim) Ewan McGregor, Robin Williams ve Halle Berry gibi isimler var. Özellikle Robin Williams seslendirme mevzusundaki deneyimiyle karakterine belirgin bir lezzet katmayı becermiş.
Animasyon-severlerin her halükarda kaçırmaması gereken kalburüstü bir yapım olmakla birlikte, Robotlar belli bir seviyeye varıp orada takılı kalan bir yapım kuşkusuz. Haliyle beklentiyi düşük tutmak suretiyle Robotlar'dan maksimum düzeyde tat alabilmek olasıdır...