4,4
Gizli Teşkilat hakkında görüşlerin ?

30 Aralık 2014 tarihinde eklendi
tenten ile james bond filmlerini bir guzel ayni tencerede karistirin, icine bir tutam da the usual suspects ve 24 katin, iste size "north by northwest".. filmin gectigi yerlerden biri de ucsuz bucaksiz tarlalari ile unlu indiana eyaletidir ve 40 kusur yildir yoldaki asfalt ile tabelalar disinda pek de bir sey degismedigini ben garanti edebilirim.. lakin diger taraftan, istemediginiz kadar cok olan o misir tarlalari meshur ucak sahnesinde kahramanimizin cok isine yaramistir.. ba$tan sona oldukca surukleyici devam eden filmin, sanina yakismayan bir oeehh'likte bitmesi bizleri uzse de filmin genel olarak saglam senaryosuna golge dusurmuyor..

meraklısına iki not:
1. filmin birleşmiş milletler binası önündeki sahnesi için izin istenmiş ama alınamamıştır. ekip binanın karşısında bir süt arabasının içine yerleştirdiği kamerayla çekim yapar. bu sahnede cary grant taksiden inip binaya yürümeye başladığında ona doğru hareketlenen iki adam dikkat edilirse görülebilir. bunlar gerçek bm güvenlik elemanlarıdır.

[/spoiler]

filmin sonlarına doğru eva marie saint'in cary grant'i vurduğu sahnede

[spoiler]

filmin tek hatası vardır. arka planda kalabalık içindeki çocuk daha silah patlamadan kulaklarını tıkar. bu durum fark edilmiş, hitchcock uyarılmış ama yine de en iyi etkiyi yakaladığı için hatalı da olsa bu sahneyi kullanmayı tercih etmiştir.

kaynak. filmin orijinal dvd'sinde bulunan making the movie belgeseli. burada senarist lehman var ayrıca sunucu eva marie saint. yaşlanmış olsa da hala çekici ve bebek gibi...

birkaç ilginç fikir ve mizansenin "bunları bir filmde kullansak ne harika olur" parolasıyla, bir gayret biraraya getirilmesi sonucu ortaya çıkmış bir senaryoya sahiptir bu film. her ne kadar cinayet aletini lap diye eline alma klisesi ve birkaç oeehh dedirten sahne mevcut olsa da, 1959 yılına göre çok yüksek ve devamlı temposu, açıklıkta büyük düşmana karşı çaresizlik hissini seyircinin iliklerinde hissettiren uçakla kovalama sahnesi, yerinde ve dozunda serpiştirilmiş komedi öğeleri ile essential bir hitchcock filmidir.

rushmore dagi aniti'nda, başkanların ağzına yüzüne sürttürürler korkusuyla çekim yapılmasına izin verilmemiş, bunun üzerine anıtın dev bir maketi inşa edilerek çekimler orada tamamlanmıştır.

george kaplan mevzusunda gerçek bir olaydan esinlenilmiştir. ikinci dünya savaşında ingilizler makara olsun diye sadece isimden ibaret bir ajan icat edip, almanları fena halde keklemişlerdir. bu olayı bir gazeteciden dinleyen hitchcock, senaristiyle birlikte filmini bu fıkra gibi olay üzerinden inşa eder.

renkli olması filmin cazibesinin katlarken, açılış jeneriği ve suspense pompası müziği pek şıktır. oyunculuk açısından filmi cary grant sırtında taşır, ancak delici bakışlar taşıyan kocaman gözleri ile martin landau da dikkat çekicidir. hitchcock'un zirve yaptığı başyapıtı içinse bir sene sonrasına bakmak gerekir: (bkz: psycho

filmin ilginç bir özelliği cary grant'in ekranın hep sol tarafında görünmesidir. ayrıca roger o thornhill'in ortasındaki gizemli "o" harfi, hitchcock'u kolundan çekip hollywood'a getiren ünlü yapımcı david o selznick'e bir göndermedir, referanstır. bir ara eve karakteri roger'a ismindeki "o"nun ne anlama geldiğini sorup, -nothing- cevabını alır. zaten david o selznick'deki "o"nun da bir anlamı yoktur. sadece isme daha bir karizma katsın diye eklenmiştir. ama bu konuda hiç kimse cecil b demille'le yarışamaz diye düşünüyorum. gerçi simpsons'da "cecil is a girl's name" diye dalga geçmişlerdi.
21 Ocak 2015 tarihinde eklendi
Usta'dan bir başyapıt daha bu kadar geç keşfettiğim için kendime kızdım tabiri caizse.59 yılının imkanları düşünüldüğünde hitchcock kısıtlı şeylere rağmen inanılmaz bir iş ortaya çıkarmış kesinlikle,en dikkat çeken şeylerden biri de temposunun bir saniye bile düşmemesi,sıkılmak nedir bilmiyor insan filmin içinde!
29 Ağustos 2009 tarihinde eklendi
Hitchcock un en sevdiğim filmlerinden, zamanına göre muhteşem detaylara sahip neredeyse kusursuz bir film.9/10
14 Ağustos 2011 tarihinde eklendi
Senaryo zaafları ve bazı yerlerinde zorlamalar olsa da (bıçak sahnesi gibi) film kendisini keyifle izlettiriyor. Carry Grant' ın rahat oyunculuğu ve Eva Marie Saint'in güzelliği galiba filmi bir üst seviye yukarı taşımayı başaran unsurlardan. Filmin en önemli ve en etkileyici sahnelerinden olan uçak sahnesi ise sinema tarihinin en unutulmaz sahnelerinden birisi haline gelmiştir zaman içerisinde. Metallica'dan Seth Rogen'e kadar onlarca farklı isim tarafından da kullanılarak, sahnenin kendisi filmin bile önüne geçmiştir belki de. Müzayede sahnesi ise filmin en keyifli sahnelerinden birisidir. Grant'ın karakteri Kemal Sunal karakterleri ile benzeşir bu sahne de:) Finalini filmin geneli kadar iyi bulmasam da filmin bütünündeki birçok akılda kalıcı unsur ile film kendisini sevdirmiş ve birkaç kez izlememe rağmen beni hiçbir seferinde sıkmamış, aksine kendisine dahil edebilmiştir. Sözün özü. sinemasever arkadaşlara tavsiye edebileceğim, yer yer naif, yer yer etkileyici ama toplamda iyi bir filmdir North by Northwest.
3 Temmuz 2010 tarihinde eklendi
Cary Grantın usta oyunculuğu ve büyük ustanın harika yönetimi ile sinema tarihinin en iyi kaçak filmlerinden biri çıkmış ortaya. Şiddetle öneririm...
17 Şubat 2007 tarihinde eklendi
filmin her sahnesi ayrı ayrı sadelik ve ustalık kokuyor tüm hitchcock filmleri gibi. ama o müzayede sahnesi yok mu ya bir gerilim macera filmine bu denli komik bir sahneyi eline yüzüne bulaştırmadan nasıl koyarsın be adam demeden edemiyorum.
23 Ağustos 2004 tarihinde eklendi
robert benton'un still of the night filmini izleyenlere;o filmdeki müzayede sahnesi bu filme göndermedir.bu filmde cary grant peşindeki adamlardan kurtulmak için müzayedeye giriyordu ve hakikaten komik bir sahneydi.benton'un filminde ise adam meryl streep'i kaçması için uyarmak amacıyla müzayedeye giriyordu.ii seyirler...
28 Kasım 2006 tarihinde eklendi
Heyecan ve gerilimin hiç dinmediği bir Hitchcock klasiği.Yer yer mizah öğeleriyle bezenmiş harikulade bir yapım.(Coen’lerin Big Lebowski’sindeki not defteri sahnesi, bu filme saygı duruşudur)
11 Nisan 2004 tarihinde eklendi
...Hitchcock'un en iyi uc filminden biri olan "Gizli Teskilat" (klasik bir laf olacak ama) kacirilmamasi gereken bir basyapit...(9/10)
15 Temmuz 2007 tarihinde eklendi
Filmi izledikten sonra, boşuna 'Hitchcock’un En İyi Filmi' payesini almamış olduğunu anlıyorsunuz...Gerçekten de temponun hiç düşmediği, kurgunun zirve yaptığı ve Cary Grant’ın da müthiş performansının hiç düşmediği harika bir yapım.İlk izlediğimde 65-70 yılında çevrilmiş izlenimine kapıldığım bir filmdi.O zamanlar fazla bilgi sahibi değildim d eüstelik. Bu filmi ilk izlediğimden bu yana yüzlerce film izlemişimdir ama bu filmle kıyaslanabilecek kalitede olanı çok nadirdir sanırım.Mutlaka izlenmesi gerek diye düşünüyorum; izlenmeli ki bugün çekilen birçok yapımın kalitesini anlasın herkes.Tabi amacım çağdaş sinemayı aşağılamak değil kesinlikle ama 1959’daki teknik imkanlar ve filmin 'effect-free' olduğu düşünlünce saygı duymamak elde değil...Son olarak; bir arkadaş Devlet Düşmanı’nı bu filmin modern bir uyarlaması olduğunu söylemiş.Açıkçası kıskandım arkadaşı 'tabi yaa ben neden düşünemedim' diye geçirdim içimden.Haikikaten düşününce gerçekten de öyle; Devlet Düşmanı North by Northwest’in modern bir uyarlaması gibi tıpkı :)))
3 Mayıs 2009 tarihinde eklendi
alfred amcanın izledigim 4.filmi daha kötüsüne denk gelmedim dördü de birbirinden lezzetliydi.North by northwest 6 saat sürse farketmeyeceginiz sizi sürükleyen harika bir film.Metallica klibinde de burdaki ucak sahnesine bir selam oldugunu filmi izleyince gördüm harika 8.5/10
20 Nisan 2007 tarihinde eklendi
Film iyisinden kötüsüne tümü zeki olan ve adeta satranç oynayan bunca kişinin karmaşık bir strateji oyunu şeklinde geçer ki bu açıdan tadından yenmeyen tekrar izlenesi bir hitchcock filmidir, bu dedigime örnek vermek için filmin müzayede salonu ve tren sahnelerine özellikle dikkatinizi cekmek isterim.
26 Temmuz 2006 tarihinde eklendi
Hıtchcock'un en iyilerinden olan filminde kullandıgı mekan çekimi,gerilim içine mizah ve romantizmi çok iyi yedirmesi,baştan sona sürükleyici hikayesi ile(ben biraz final sahnesinin seyri zor uzunlugundan şikayetci olsamda)saglam bir film.Uzun plan çekimleri(Grant'in planör,tren sahnesi) ve o bilnmezligin yarattıgı gerilim duygusu filmin sürükleyici unsurlarından. Eva Marie Saint ve Cary Grant bu filmde çok başarılı oyunculuklarıyla filmin gerilim atmosferini seyirciyi içine almasını kolaylaştırıyor.
15 Eylül 2005 tarihinde eklendi
Cary Grant 'ın müthiş performansıyla temposu hiç düşmeyen günümüz de de pek çok başarılı türdaşı yapılmasına rağmen hala sinema tarihinin en başarılı polisiye/macera filmlerinden biri. Unutulmaz uçak sahnesi ise Hitchcook 'un neden çok iyi bir yönetmen olduğunun dersidir kanımca.filmin adının north by nortwest olmasının bir sebebinin ise film boyunca hikayenin amerika nın kuzeyinden - kuzeybatısına doğru sıralanan şehirlerde (new york, boston, chicago, detroit, south dakota) geçmesinden dolayı olduğunu duymuştum.Gelmiş geçmiş en iyi 100 filmler listesinde her zaman kendine üstlerde bir yer bulan film İmdb de de top 250 de 25.sıradadır.SPOiler : Bir Hitchook filmini eleştirmek haddimize değildir ama daha sağlam bir final beklentisi içinde değildim desem halan olur hani...
5 Ocak 2008 tarihinde eklendi
vertigo ile birlikte en iyi hitchcock filmidir kanımca.hitchcock ustanın akla gelen ilk filmlerinden. baştan sona düşmeyen temposu, başrol oyuncuları arasındaki uyum, müzikleri, senaryosu dört dörtlük. derin devlet konusuna değinilen belki de ilk filmlerden. mizahi unsurların da ön plana çıktığı bir yapım. rushmore dağı sekansları ise leziz. tabii filmin afişlerine konu olan uçakla takip sahnesini ayrı tutuyorum ki bu sahne daha sonra tadından yinmez ayrı bi yapım olan "arizona dream"de de kullanılmıştır.