CANNİBAL HOLOCAUST / YAMYAM İŞKENCESİ TÜRÜNÜN BAŞYAPITI
ben filmi yaklaşık 25 yıl önce uncut versiyonunu yani sansürsüz şekilde izledim sinema sektöründe çalıştığım yıllarda özel olarak yurt dışından getirttiğim vhs Betacam'ını 3 kez üst üste izlemiştim
italyan yönetmen ruggero deodato tarafından çekilen 1980 yapımı korku-macera türündeki filmdir. film gösterime girer girmez 10 günlük süre içerisinde 3 milyon doları aşan hasılat rekoru kırmıştır. ancak kısa sürede kanlı cinayet sahnelerinden dolayı yasaklanan filmin yönetmeni deodato tutuklanmıştır. filmin cinayet sahnelerinde gerçek ceset ve et parçalarının yanı sıra kan kullanıldığı iddia edilmiştir. filmde geçen vahşi cinayet sahneleri o kadar gerçekçidir ki, 'bu film mi yoksa gerçekten film çekimlerinde cinayet mi işlendi' diye mahkemeye çıkartılan deodato'dan filmdekilerin kurmaca olduğunu ispatlaması istenmiştir. bu iddiaları ispatlayan deodato serbest bırakılmıştır. ancak "cannibal holocaust" yani türkçe'de "yamyam soykırımı" olarak isimlendirilmiş olan film, hala dünyadaki en kötü şöhrete sahip film olarak görülmekte ve 70 ülkede yasaklılar listesinde ilk sırada yer almaktadır
Filmi anlatmaya nerden başlayabilirim ya da bu filmin neresini anlatabilirim pek bilemiyorum. Korku, özellikle de trash veya snuff filmler severler için mükemmel bir film diyebilirim. Lakin bu filmi incelerken snuff filmlerden de bahsetmeden olmaz.
Öncelikle nedir bu snuff filmler?
Snuff film: Amerika’da katillerin özellikle kadınlara tecavüz edip, işkence yaptıktan sonra onları öldürmelerini gösteren filmlere denir. Bu filmler gerçekçi tarzda çekildiğinden bu filmlerde insanların gerçekten öldürüldüğünü ya da tecavüz edildiğini söyleyenler olsa da bana göre sadece mükemmel efektlerle zenginleştirilen filmlerdir. Özellikle korku ve vahşet severler için.
DAHA ÖNCE İZLEDİĞİNİZ TÜM KORKU FİLMLERİ SÖNÜK KALACAK
yapılabilecek en gerçekçi sahneleri barındıran kült korku filmi.
film hakkında yeterince okuma yapmasaydım sahnelerin ve ölümlerin gerçek olduğuna rahatlıkla yemin edebilirdim...zaten gösterimde olduğu 1980 yılında oyuncuların gerçekten öldürülmüş oldugu gerekçesiyle mahkemeye verilmiş ve yönetmen oyuncuları tek tek bulup mahkemeye çıkartarak kendini aklamıştır 70 den fazla ülkede yasaklanan film bu alanda da rekoru elinde bulunduruyor.
hayatım boyunca böylesi gerçekçi sahneler bulunduran film izlememiştim
İnsanlara yapılan işkencelere gelecek olursak: öncelikle bolca tecavüz sahnesi görmekteyiz. Kazığa oturtmalar, el, kol, bacak kesmeler, kan bolca ve bolca var. Ama hepsinden ziyade belgeselci tayfanın yabanilerin köye gidip hepsini bir araya toplayarak onları diri diri yakmaları en rahatsız edici olanıydı. hatta pasolini'nin ünlü salo ya da sodom'un 120 günü filmi bile bu filmin yanında sönük kalır gerçekçilik ve mide bulandırma sahneleri bakımından belki de belgeselvari çekim yöntemidir bu gerçekçiliği arttıran.her sinemaseverin kolay kolay beğenmeyeceği bir film izleyip izlememek size kalmış benim puanım 10 üzerinden 7