jadetuana
17 Nisan 2007 tarihinde eklendi
ilginç bir filmdi,hele yaşanmış bir olaydan olması daha da ilginç yapıyor filmi ya noluyo bu insanlara,dünyanın çivsi çıkmış,özellikle amerikada insanlar ruh hastası galiba,zevk için adam öldürmeler,okul basmalar,seri katiller....en son virgina tech katliamı.... bu insanlar gençler daha doğrusu bu katliamları yaptıktan sonra mutlaka intihar ediyolar sosyologların araştırması gereken bi konu bence...yazık çok yazık
sıradan bir günün ardından gelen trajedi ancak bu kadar güzel anlatılırdı... normal lise öğrencilerinin günlük yaşamları diyalogları ... her şey çok sahici hiçbir yapaylık yok normal bir okul günü... yönetmen gerçekten çok başarılı bir film çekmiş hiç bir yorum yapmadan karakterleri bize olanca yalınlığı ile anlatmış normal gözüken bir öğrencinin ( 2 kişiler ancak bir tanesi üzerinde daha fazla durulmuş )nasıl bir vahşi sadist katile dönüştüğünü seyirciyi etkilemeden olduğu gibi vermiş çok da başarılı olmuş... aksiyon yok her şey çok sade gerçekte de okul baskını yapan öğrencilerin yaşadıkları ve yaptıkları gibi... duygu sömürüsü yapay çığlıklar gözyaşı yok çok yalın ve sade bir film? mutlaka izlenmeli?
gus van sant bu filmi bol aksiyonlu çekseydi,uçanlar patlayanlar olsaydı filmde olayın dramatik boyutunu nasıl görebilirdik.illa duygu sömürüsü mü yapılsın ? veya kaç kişi filmden bu kadar bahsedebilirdi. sant bu katliama yaklaşma ihtiyacını hissetmiş ticari bir amaç gütmeden ve bunuda beceremeyeceğini düşündüğü aksiyonla değilde daha sade ve minimaliste yaklaşan bir filmle gercekleştirmiş.Filmde eş zamanlı farklı bakış açıları göz önüne geliyor bu gercekten etkileyici. filmde en önemli şeylerden birisi izleyiciyi heyecanlandırarak meraklandırmaktır. bu filmde merak etmedik mi ne olacak diye.filmde gus van sant hariç herkes amatörtür.kameramanlardan oyunculara amatör bir ekiple çalışılmış.takdir etmek gerekir.FİL isminin kullanılması bu hayvanın özelliği ile ilgilidir.hafızası en kuvvetli hayvandır.ve yönetmende bu katliamı unutmak ve unutturmak istememektedir bundan ismi böyledir..
Amerikada ciddi anlamda sorun teşkil eden merkezinde gençlerin olan okul dehşetlerininin iz düşümünden ilerleyen minimalist senaryosuyla şiddetin çıkış noktasını çözerken örnek olaydan ilerleyerek bit tanım getirmekten ziyade üzerine bastıgı noktaları birleştirip durum belirlemesi ortaya atıyor.Similasyon ile gerçeklik arasındaki filmde Vant kötü tipleri bir karakter içine oturmadan,olayalrı kişileştirmeden anlatması yada iyi ile kötünün unsurlarını bir kalıp olarak karakterler üzerine yerleştirmemesinden dolayı kimileri kahramanını yavan bulabilir.Ama gençlerin basit,sıradan,bilinen bir yaşam döngüsü içerisindeki tavır degişikliklerini usta bir sinema diliyle anlatıyor.Hele kanlı eyleme hazırlanan iki çocugun ritüel hale getirmek istedikleri duş sahnesi sadece bunu düşünerek nasıl bir usta işi oldugunu anlamak zor degil
filmin orjinal yani ayni sahneleri farkli açilardan tekrar izlemek ve bunlar çok başarılı işlenmiş fakat şu varki ben hayatımda hiçbir filmden bu kadar sıkılmadım.film o kadar sıkıcı ki 81 dk. sanki 1081 dk. saniyeler dakika gibi geçiyor.
Gerçek bir sinema örneği. Tüyleri diken diken eden ve en sonunda kafanıza kurşun sıkan... Film bitince o katliamlarda ölenlerden biri oluyorsunuz sanki. Van-Sant'ın yarattığı atmosfer sizi kendinizden alıyor...(9/10)
Bir dönem yogun seyreden lise cinayetlerini farklı bir acıyla sorgulayan bir film.Sanal ortamda kurgulanan şiddeti eglencesiz gören bir gencin, tatmin olmak için öldürme tutkusu anlatılmak istenen.Gas Van Sant, şiddetin kökenini kendine göre acıklarken, verdiği örnekten beslenip bir tanım ortaya koymaktan ziyade, temas ettiği şeyleri saglamasını yaparak durum izahını tercih ediyor.Arayışı körükleyen kızgınlık da sözkonusu.Sebepler acıklanmaya calısılsa da, olayın ana teması nedensizlikte yatıyor.Durumun vehametini önümüze koyan, sanal ile realite kıskacında sıkışan insanları anlatan eli yüzü düzgün bir dram.
Gus Vas Sant gerçekten de oldukça zor bir filmle karşımızda.Farklı karakterlerin gözlerinden,tekrarlanan sahnelere atılan bakışlar filmi oldukça ilginç kılıyor.Minimalizmin doruklarında gezinmek isterken de asıl vurgulanmak istenen konuyu bize sunamıyor.Gençlerin şiddet eğilimlerini bizlerle paylaşmak isterken eşcinselliğe yönelik göndermeleri şüphesiz ki rahatsızlık verici boyuta ulaşıyor ve konuyu toplanmamak üzere dağıtıyor.
Fil bir kere çok farklı film. bu farkı yaratan en büyük etken görüntü çalışması. film görmek istememin en büyük sebebi buydu. fragmanını dahi izleseniz nasıl bir şey olduğunun farkına varırsınız.Bir de kurgusu... Filmi farkı kılan diğer bir unsur. özellikle normal seyir eden bazı sahnelerde ağırlaşan görüntüler çok hoş anlar yakalıyor.Uzun yürüyüş planları cesaret isteyen bazı sahnelerden biri. bir öğrenciyi izliyoruz. sadece okulun bir yerinden bir yerine gidiyor. ancak bu bir süre sonra farklı açılardan girdiğinde anlam kazanmaya başlıyor. bu durum size ne kadar etkileyici gelir bilemiyorum. burda ’ben daha önce bunları görmüştüm’ diyebilirsiniz.Film bir çok yönüyle çok doğal ve soğuk. bu da inandırıcılık yönünü arttırıyor. çok ilginç uzun bir final sahnesi ve bahsettiğim gibi çok hoş bir görüntü ve kurgu çalışması var. bunun dışında konusunu biliyorsunuzdur, okul baskını, nedeni, nasılı. ne kadar etkileyici bir film, orası size kalmış.(6)
FİL, görüntü kalitesi yüksek bir film olarak çıkıyor karşımıza.içerikteki doğallık bir yana yönetmen koltuğundaki Gus Van Sant’in filmdeki zaman kurgulamasındaki ustalığı gerçekten göz dolduruyordu.özellikle kesintisiz bazı uzun kareler bir profesyonele yakışır biçimde çekilmişti.çok kısa bir sürede gerçekleşen durumu 81 dakika gibi uzun zaman dilimine yaymak dikkat çekmiyor değil aslında.normal bir okul günü olabilecekken trajik bir sonla noktalanan bu olayı konu eden filmde açıkçası tam olarak verilmek istenen mesajı anlamamdım ama bana göre; artık küçük balıklar büyüklere yem olmak istemiyorlardı!...