Hesabım
    Son Efsane: Comandante
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    3,5
    İyi
    Son Efsane: Comandante

    <b>Comandante</b>: Gerçekten Büyük Olmak

    Yazar: Anıl Ergin

    Oliver Stone ya seyirciyi sürekli şaşırtmayı seviyor ya da gerçekten büyük bir sinemacı. Vietnam üzerine yaptığı epik filmlerden sonra çektiği U Turn ya da Kazanma Hırsı'nı (Any Given Sunday) düşünün mesela. Kendisini takip edenleri nasıl da şok etmişti MTV estetiğine kucak açan tarzıyla. Sosyal içerikli filmlerden kişisel öykülere yön çevirmiş olması da dikkatlerden kaçmamıştı. Son Efsane: Comandante ise sosyal olaylara duyarlı, muhalif bir sinemacı için gerçek bir zirve olsa gerek. Stone gibi bir sinemacının böylesi bir filmi gerçekleştirdikten yıllar sonra bile evinde keyifle içkisini yudumlayacağına eminim.

    Comandante, Küba lideri Fidel Castro hakkında bir belgesel, eğer çok kısa özetlemek gerekirse. Oliver Stone ve çekim ekibi kendisi ile Küba'da iki gün geçirmiş ve de aralarında geçen diyalogların hemen hepsini kaydetmişler. Stone, Castro'ya dünya üzerindeki bir çok gazetecinin iştahını kabartan sorular yönlendirmiş. Castro da, Che, Kennedy suikasti, Nixon, Domuzlar Körfezi Çıkartması gibi geçen yüzyılın önemli olayları ve karakterleri hakkındaki görüşlerini bütün samimiyetiyle açıklamış. Amerika'ya döndükten sonra bütün bu görüntüler, arşivdeki dokümanlarla kurgulanmış ve ortaya Commandante belgeseli çıkmış.

    Az önce Oliver Stone'dan bahsettik ama filmin esas kahramanı tabii ki Fidel Castro. Tarih boyunca ABD başta olmak üzere kendisini sevmeyenler tarafından bir despot olarak dünyaya tanıtılmaya çalışılan Castro, Commandante'de tüm saflığıyla karşımızı çıkıyor. Onlarca yıl boyunca Kennedy, Nixon, Reagan ve daha bir çok Amerikan başkanı tarih sahnesinden silinirken ayakta güçlü bir şekilde kalmayı başaran; Brejnev, Gorbaçov gibi Sovyet liderleriyle zaman zaman kanlı bıçaklı olarak nitelendirilebilecek yakın ilişkiller kuran bir adam karşımızdaki. En önemlisi bir diktator olduğunu itiraf etme büyüklüğünü gösteren bu yaşayan son devrimcinin halkı tarafından nasıl sevildiğini görüyoruz. 20. yüzyıl tarihi boyunca silinip giden büyük liderler içerisinde bu kadar sevileni herhalde parmakla sayılacak kadar azdır. Castro'nun özellikle çocuklar ve gençler tarafından ne kadar sevildiğine bu filmde tanık olabiliyoruz. Küba Devrimi öncesi ve sonrası ile ilgili anlattıkları, felsefe ve bilim hakkındaki görüşleri o kadar samimi bir dille aktarılmış ki, eğer aklın üstünlüğüne inanan biriyseniz filmin sonunda kendinizi gülümseyen bir halde buluyorsunuz. Sonra da bizim yıllarca iktidara bir gelen bir giden siyasi liderlerimizin samimiyetten uzak yapay demeçlerini, popülist açıklamalarını hatırlıyorsunuz, Castro'ya saygınız ve de sevginiz artıyor.

    Comandante, yakın tarihe ilgi duymayanların pek zevk alacağı bir film değil. Bu açıdan izlenmesi zor bir film. Belgesel olduğu için de sabit planlarda yapılan çekimler beklemek hayal olur. Sonuç olarak karşımızdaki adam Castro. "Böyle olmadı hocam. Bir daha çekelim." deme şansı yok yönetmenin. BBC ya da National Geographic'de gördüğümüz belgeseller gibi öğretici değil, merak giderici bir anlatıma sahip. Eğer konu gerçekten ilginizi çekmiyorsa kamera hereketleri ve karışık sesler yorabilir. Fakat karşımızda yaşayan en büyük yönetmenlerden biri ile bir efsanenin buluşması söz konusu. Sinemaya, sosyal olaylara, tarihe ilgi duyan herkesin izlemesi gereken bir film. Eğer zamanınınz yoksa bile yaratın ve en azından bu buluşmaya tanık olun..

    Daha Fazlasını Göster
    Back to Top