Amir Han
11 Eylül 2016 tarihinde eklendi
Geçen aylarda vefat eden İran'ın en kaliteli yönetmeni olan Abbas Kiarostami yine çocuklar üzerinden büyüklere ders vermeye devam ediyor. Ahmed ve Muhammed Rıza Nimatzadeh aynı sınıfta ve sırada okuyan iki arkadaştır. Hocaları defterlerine işlenilmesi için ödev vermiştir. Yanlışlıklar Nimatzadeh'in defteri Ahmad'te kalır. Köker köyünden M.Rıza Nimatzadeh'in oturduğu Pousteh köyüne gidip emaneti vermek ister. Fakat hayatın debdebesi onun gibi saf ve temiz değildir. Çocuk oyuncu Ahmed amatör bir oyuncu olmasına rağmen yüzündeki masum bakış ve yönetmenin başarılı kurgusu ile birleşince ortaya iyi bir film çıkıyor. Köker üçlemesinin ilk filmi olan bu yapımı mutlaka izleyin.
Vicdan duygusu, dürüstlük ve arkadaşlık ilişkileri üzerine yapılmış sağlam bir filmdir. İzlerken bir an olsun sıkılmamıştım. Film de çalan saz eşliğinde ki bir parça vardır ki muhteşemdir...
Çocuklardaki masumiyet, arkadaşlık duygusu, fedakarlık gibi güzel ve saf duyguların yanında, büyüklerdeki çocukların dilinden anlamama durumunun müthiş bir şekilde işlendiği harikulade bir film. İran filmlerindeki bu, hayatın içinden olan yaşantının doğal bir şekilde sinemaya aktarımı beni her zaman etkilemiştir. Çocuk oyuncunun masumiyetinin yanına bir de güzel rol yapması eklenince ortaya samimi bir yapı ortaya çıkmış. ( Konu dışı olarak da şunu eklemek isterim; genelde İran filmlerinde karşılaştığım alt yazı sorununa bu filmde de denk geldim. Zamanlama hatası ve eksik çeviri ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Tabii bu benim izlediğim siteyle alakalı da olabilir. Bu durum her ne kadar sinir bozucu olsa da sizi filmden koparmıyor. Umarım filmi beğenirsiniz)
Film bizi durdururcasına sorgulamaya çalıştı. Çocukların dürüstlüğü, büyüklerin bunu anlamakta çok geç olduğunu anlatılması. Filmin ilk sahnesi bir sürü şatafatlı filme bedeli. İyi ki Abbas Kiyarüstemi.